Ny bog afslører dansk kunstners mørke familiehemmeligheder

Ny bog afslører dansk kunstners mørke familiehemmeligheder

Bortadoption, svigt, utroskab og depression. Det er blot nogle af de mange svære emner, forfatter Malene Ravn stødte på undervejs i arbejdet på sin nye roman ’Hvor lyset er’, der er baseret på ægtemandens dramatiske familiehistorie.

I offentligheden var Carl Fischer (f. 1892) kendt for sin sans for form og farve og en utrolig evne til at formidle modellernes personlighed og psyke i sine værker. Men i den nære omgangskreds malede der sig et langt mere dystert billede af den danske kunstmaler.

Allerede i de tidlige barndomsår i Vejle fik Carls sarte og religiøse mor øje på hans talent. Da hun pludselig døde, måtte han dog flytte til sin far i København. Det blev starten på en mørk og anderledes tilværelse, der fortsat sætter spor i familien mere end et århundrede senere.

I den nye roman ’Hvor lyset er’ kommer forfatter Malene Ravn helt tæt på Carl Fischers liv og den ulykkelige kærlighed, familiehemmelighederne og de mislykkede forældreroller, der formede det. Brudstykkerne har hun fundet frem til ved at grave i arkivmateriale og tale med nulevende medlemmer af Fischer-slægten – deriblandt sin egen mand; Carls oldebarn.

Den svære kærlighed

Som ung møder Carl Fischer skuespillereleven Ely, der skal sidde model for ham. De bliver stormende forelskede, og kort efter er en baby på vej. Men de bliver ikke en lille, lykkelig familie. Da Carl skuffer Ely dybt, forlader hun ham, og barnet bliver sat i pleje som spæd.

 ”Sønnen blev sendt tilbage i favnen på dem, da han var fire år gammel, under den spanske syge, og deres familieliv blev præget af komplekse følelser”, fortæller Malene Ravn.

Malene-ravn---hvor-lyset-er.jpg

Kunstmaleren Carl Fischer (1892-1962) blev kendt for sine figurbilleder, der ofte forestillede en ung kvinde i halv- eller helfigur.

Kærligheden førte parret sammen igen, allerede før de tog sønnen til sig. Ligesom da de først mødte hinanden, led forholdet dog også denne gang under dramatiske omstændigheder.

I en periode hvor Carl manglede inspiration til at male, lod Ely sin søster flytte ind, så hun kunne agere model. Derfra gik der ikke lang tid, før den unge kunstner også havde gjort svigerinden gravid, og det skabte yderligere problemer i den komplicerede familierelation.

”Virkelighedens Carl Fischer var min mands oldefar, og hans måde at være på, fx måden han var far på, har sat sig spor i familien. Jeg var nysgerrig efter at forstå, hvordan han kunne give sit barn fra sig og senere, da sønnen kom hjem, ikke var, hvad man kan kalde en kærlig far for ham”.

Boheme-livets pris

For både Carl og Ely kom kunsten før alt andet, og det var netop den tilgang, der gjorde Malene Ravn nysgerrig på deres fælles liv.

Carl Fischer skabte fantastiske værker i løbet af sin karriere - ofte med Ely som motiv. Men det udtryksfulde sprog kunstmaleren så flittigt brugte på lærredet, var på én og samme tid også akkurat, hvad han manglede i sit privatliv og ikke mindst forholdet til sine børn.

”Carl Fischer arbejdede smukt med, hvad man kan kalde sjælens portræt – det følsomme og intense studie. Familien ejer en masse Fischer-værker, og der løber en følsomhed i dem, en indsigt, som hans søn ikke mærkede meget til. Jeg ville finde om bag det ydre, ligesom Carl gør det i sine portrætter, og skabe en forbindelse til ham og Ely.”

Malene Ravn har fundet frem til de grove træk i parrets tilværelse via historiske arkiver og rækkevis af lange samtaler med Fischers nulevende familiemedlemmer. Der er dog alligevel visse dele af Carl og Elys historie, forfatteren har måtte basere på sine egne forestillinger.

”Al den historiske og faktuelle viden fandtes efterhånden som knappenåle på et kort over Carl og Elys liv. Alle de her ting de havde oplevet, sagt og gjort, og som jeg vidste”, siger Malene Ravn og fortsætter:

”Men deres væsen er umuligt at fange med knappenåle og for at indfange det, måtte jeg slippe det hele og lade mig synke ind i fortællingen, opleve det, skrive alt frem, jeg ikke vidste, men mærkede”.

’Hvor lyset er’ – om kærlighed, bortadoption og mørke

hvor-lyset-er.jpg

Malene Ravns ’Hvor lyset er’ handler om kunstneren Carl Fischers liv (1892-1962). Romanen er baseret på hendes egen mands dramatiske og medrivende familiehistorie med parret Carl og Elys store kærlighed i centrum – og den pris de og deres nærmeste måtte betale for den.

Bogen kan købes på gyldendal.dk