Humor og psykopati
SPONSORERET indhold

Undersøgelse afslører: Psykopater fortæller en særlig type vittigheder

Hvilken form for humor benytter folk med psykopatiske træk sig mest af? Det har en ny undersøgelse kigget nærmere på.

Af: Susanne Knutzen Foto: Getty
19. aug. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Der findes flere forskellige måder, hvorpå man kan spotte en psykopat. Nogle af de mest typiske kendetegn er fx narcissisme, et afstumpet følelsesliv og en impulsiv livsstil. 

Nu har et nyt studie så undersøgt, hvilken form for humor folk med psykopatiske og narcissistiske træk især er tilhængere af, og svaret er - måske ikke overraskende - at de har en tendens til at benytte sig af morskab, der er karakteriseret ved at håne og latterliggøre andre. 

Læs også: Min kærestes misbrug har smadret vores forhold

”Jeg er interesseret i at forstå, hvordan brugen af ​​humor er relateret til menneskers psykologiske træk og de funktioner, som forskellige typer humor kan tjene. Jeg arbejder ofte med patienter, der lider af personlighedsforstyrrelser, og jeg indså, at der er nogle ejendommeligheder. Af den grund besluttede jeg at undersøge, hvordan personlighedens mørke karaktertræk som fx narcissisme og psykopati er relateret til specifikke typer humor," fortæller studiets forfatter, Alberto Dionigi, som er kognitiv adfærdspsykoterapeut og medlem af International Society of Humor Studies, til PsyPost.

Det nye studie er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift, Personality and Individual Differences.

Ondsindet humor

Humor anses som et kerneaspekt, når det gælder vores personlighed.

De fleste har prøvet at stå i et selskab, hvor jokes flyver. Nogle er sjove og generelle, mens andre vittigheder får smilet til at stivne, fordi de er alt for grove - på andres bekostning.

Tidligere undersøgelser har vist, at for psykopater er det kendetegnende, at deres humor generelt er mere aggressiv og selvudslettende mod andre baseret på det faktum, at egenskaber som mangel på empati, aggression og egocentrisme karakteriserer psykopati. 

I den nye undersøgelse deltog 715 italienere fordelt på 188 mænd og 527 kvinder i alderen 19 til 83 år. De gennemførte alle et særligt spørgeskema, som er hyppigt anvendt til netop at måle personlighedstræk, og så deltog de i en videnskabelig undersøgelse, hvor de skulle vurdere otte forskellige humoristiske stilarter. Fire, der var mere i den lettere ende, og hvor humoren var rettet mod at sprede godt humør og godt kammeratskab, at vække sympati og evnen til at lege med ord og skabe kloge tanker. Og så var der den mere grove humor relateret til hån og latterliggørelse, som studiet definerer, som ironi, satire, sarkasme og kynisme. 

Og undersøgelsens resultater var klar.

"(Personer med træk inden for, red.) psykopati viste de stærkeste positive sammenhænge med grov humor karakteriseret ved satire, sarkasme og kynisme. Psykopater kan bruge ondsindet humor til at sænke andres status og ikke overveje andres følelser, da de har tendens til at udvise underskud i følelsesmæssig funktion," understreger Alberto Dionigi.

Når det gælder mennesker med narcissistiske træk, viste undersøgelsen, at de har en tendens til at bruge mere positiv humor sandsynligvis for at forbedre deres eget omdømme, når de interagerer med andre. 

Anbefalet til dig