Derfor ser vi "Orange is the New Black"
Foto: Netflix

Derfor ser vi "Orange is the New Black"

”Sex and the City” lærte os at iscenesætte os selv ved hjælp karriere, mand og dyre stiletter. Det var i 90’erne. I dag er tv-seriernes heltinder trådt ned fra hælene og har lynet den orange fangedragt op under hagen. Anden sæson af Netflix’ serie ”Orange is the New Black” har netop haft premiere. Vi har spurgt ALT for damernes faste filmanmelder Iben Albinus, hvad det er, der gørden populær.

Den tunge tremmedør til kvindefængslet i Litchfield er igen smækket i. Vi er tilbage bag lås og slå sammen med den småtossede Crazy Eyes, russiske Red, der indtil for nylig styrede fængslets køkken med hård hånd – nu har de indsatte latinaer overtaget gryderne, og dermed magten i fængslet – og sammen med vores hovedperson: Piper Chapman. Den pæne pige fra New York, der forsøger at lære fængslets spilleregler at kende.

Tv-serien, der er baseret på selvbiografien "Orange is the New Black: My Year in a Women's Prison", blev i sin tid spået så stor succes, at producenterne allerede havde planlagt anden sæson, inden den første havde haft premiere. Første sæson blev som forventet et hit hos seerne, og fra i dag ligger hele anden sæson klar hos streamingtjenesten Netflix, hvor du for en fast månedlig pris kan få lov til at se alle de tv-serier og film, du har tid til.
Men hvorfor er det lige en tv-serie om en gruppe kriminelle kvinder i fangedragter, der hitter for tiden?
- "Orange is The New Black" sætter fokus på den moderne kvinde, der har lært at fortælle en succeshistorie om sig selv gennem en masse faktorer i sit liv: karriere, mand, børn, fritidsinteresser, tøjstil, og hvad hun spiser, siger Iben Albinus, ALT for damernes faste filmanmelder.
Manden, karrieren og muligheden for selv at vælge, hvad hun vil spise og hvilket tøj hun skal have på, alt det mister Piper, da hun bliver idømt 15 måneders fængsel for at have hjulpet sin daværende kæreste Alex med at smugle stoffer. Det kaster hende ud i en identitetskrise, og pludselig bliver hun konfronteret med det menneske, hun i virkeligheden er bag sin attraktive newyorkerfacade

"Sex and the City"-syndromet
For at finde en forklaring på den succes "Orange is the New Black" oplever, skal vi tilbage til den gang i slutningen af 90'erne, hvor vi på tv-skærmene fulgte med i fire smarte newyorkerkvinders liv. Carrie Bradshaw og hendes tre singleveninder Charlotte, Miranda og Samantha købte dyre sko, drak lyserøde drinks og datede hvem, de havde lyst til, uden flirten nødvendigvis skulle ende i et fast forhold. Samtidig var de smukke og havde succes i deres karrierer.
- "Sex and the City" handlede om at finde en respekt for sit eget liv på et tidspunkt, hvor det at være kernefamilie og parforhold var det eneste rigtige. At give udtryk for at, man sagtens kunne have et succesrigt liv som kvinde, selv om man ikke havde en mand, siger Iben Albinus.
- Vi oplevede, at vi kunne skabe os selv og fortælle en historie om os selv. Slagsiden af "Sex and the City"-syndromet var, at vi begyndte at stille krav til os selv om at være den bedste version af os selv. Der er tilsyneladende ikke nogen undskyldning i dag for ikke at være perfekt på stort set alle områder. Vi skal være sunde, stærke, ambitiøse mødre, bo lækkert, have en spændende karriere og udvikle os.

Carrie Bradshaw i fængsel
I dag vil vi ikke længere se på succesfulde kvinder, der balancere lyserøde cocktails på høje hæle. Vi vil hellere se på nogen, der minder mere om os selv.
- "Orange is the New Black" er for det første en velskrevet serie med en fantastisk skarp humor, og så handler den om en kvinde, der mister muligheden for at iscenesætte sig selv. Hun bliver tildelt en orange fangedragt, og så må hun konfrontere sig selv med, hvem hun er inden i uden hele det der facadeprojekt, siger filmanmelderen.
Pipers planer om at søsætte sin egen skønhedslinje må sættes på hold, den udrensningskur, hun har forsøgt at trække kæresten Larry med igennem, kan heller ikke gennemføres på fængslets tarvelige kantinemad, og skønhedssøvnen er det også så som så med på sovesalen.
- Det er en slags Carrie Bradshaw-i-fængsel, og det er på en måde super befriende at se hende uden mærkevarer og smart karriere. Det er befriende at se en kvinde, der pludselig skal gebærde sig uden alle de hypede remedier.

Ikke mere pæn pige
Det er ikke bare den ydre kulisse, der krakelerer. Piper opdager også, at hendes good girl-image falder fra hinanden. Hun begynder at opføre sig grimt over for de andre kvinder i fængslet, nedværdige sig til at bruge samme feje fængselskneb som sine medindsatte og begynder også at ty til vold.
- På et tidspunkt opdager hun, at hun har såret nogle af de andre indsatte og opdager, at det faktisk er hende, den pæne pige, der er den dumme skid, siger Albinus.
Den søde pige med de dyre sko bliver en antihelt i orange fangedragt. En anden populær tv-serie, HBO-serien "Girls", kan lidt det samme. Her er det, lige som i "Sex and the City", fire veninder, der bor i New York. Men i modsætningen til den glamourøse 90'er-serie handler "Girls" en gruppe kvinder, der ikke har succes, høje lønninger, dyrt tøj og dater lækre mænd. Her kæmper hovedpersonen Hannah med at få råd til huslejen, og det meste af tiden render hun rundt i for korte bluser, der afslører hendes blege kærlighedshåndtag og dellerne på hendes mave.
- Vi får ikke så meget ud af at se på de rendyrkede helte mere. Det er old news. Det, vi er interesserede i, når vi ser film og tv-serier, er at vi konfrontere nogle af de udfordringer, vi selv går med, sat på spidsen, afslutter filmanmelderen

"Orange is the New Black" kan lige som et stort udvalg af andre tv-serier og film streames via streamingtjenesten Netflix. Abonnementet koster fra 69 kr. om måneden, og lige nu tilbyder tjenesten dig en måneds gratis prøveperiode. Se mere på Netflix.dk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier