Parterapi Talk Town

Foto: Getty Images Skal Mikael og Anne fortsætte som soulmates eller skilles som venner?

Parterapi: ”Jeg håber, at vi kan redde andre fra at komme helt derud, hvor den ene er utro”

Anne og Mikael står ved en skillevej: Mikaels utroskab er blevet opdaget, og tilliden har lidt gevaldige mén. I første afsnit af ALT.dks podcastserie ’Parterapi’ hjælper psykolog Frej Prahl parret med at forstå deres situation.

Anne er et opdigtet navn. Redaktionen er hendes rigtige navn bekendt.

Det var vind eller forsvind for 35-årige Anne og 41-årige Mikael, da de i foråret besluttede sig for at gøre noget ved deres problemfyldte parforhold. Anne havde opdaget Mikaels utroskab, og det havde sendt parret ud i nogle svære år, hvor tilliden led gevaldige mén.

Men hvorfor skete utroskaben overhovedet? Og skal Anne og Mikael fortsætte som soulmates eller skilles som venner?

De spørgsmål forsøger parret at finde svar på i anden sæson i ALT.dks podcastserie ’Parterapi’, hvor psykolog Frej Prahl hjælper konfliktramte par med at tage temperaturen på deres parforhold.

LÆS OGSÅ: Ny podcast inviterer dig med til parterapi: ”Det kræver virkelig mod”

I Anne og Mikaels tilfælde var det særligt kommunikationen, der krævede hjælp.

– Jeg føler, at jeg altid har forsøgt at kommunikere med Mikael, men vi har bare ikke formået at nå hinanden rigtigt. Vi har ofte set det som angreb i stedet. Derfor har det været sindssygt dejligt at have en tredjepart med, som er fuldstændig uvildig. En som har kunnet sætte ord på, hvorfor jeg gør, som jeg gør, og hvorfor Mikael gør, som han gør, fortæller Anne til ALT.dk, og Mikael synes at være enig:

– Dagligdagen er dagligdagen, og vi har jo alle vores mønstre, som vi havner i. Så det handler om at komme ud af de mønstre. Som psykologen Frej siger: Hvis man gør det samme hver gang, så skal man også forvente at få det samme resultat. Hvis man derimod tænker ud af boksen og reagerer anderledes, end man plejer, så kan man vende det om, siger han.

Michael og Sandie.jpg
Mikael og Anne. Foto: Privat

Om podcast-serien Parterapi

Er du nysgerrig på, hvordan man som par kan komme omkring udfordringer som sex, børneopdragelse, skilsmisse eller utroskab? Så er der god grund til at lytte med til ALT.dk's podcastserie Parterapi, hvor psykolog Frej Prahl hjælper par med problemer i parterapi. Kom med helt ind i sessionen og benyt dig af seriens øvelser, hvis du kan genkende nogle af udfordringerne.

Lyt med i appen Talk Town her.

Logo sæson 2 parterapi (002).jpg

Altid plads til forbedringer

Begge er de enige om, at parterapien har haft en ægte effekt i deres parforhold. De er blevet bedre til at kommunikere, er mere opmærksomme på hinanden, og de ved nu, hvilke tilbagevendende problemer de skal være særligt agtpågivende overfor.

– Vores kommunikation er en helt, helt anden i dag. Og vores forhold er et helt andet. Det har virkelig været et wakeupcall for os, og jeg ville da ønske, at vi ikke skulle være kommet helt derud for at finde ud af det. Der er stadigvæk lang vej og en masse usikkerhed, for vi har stadig vores bekymringer om, hvorvidt det her bliver ved med at gå, men vi er blevet meget mere opmærksomme på hinanden. I år har vi haft den bedste sommerferie med børn nogensinde, siger Anne, og Mikael supplerer:

– Jeg har fået stillet nogle spørgsmål og fået manet nogle ting til jorden, som jeg brugte alt for meget energi på tidligere. Parterapien har givet anledning til mange flasker rødvin og gode snakke, for du bliver jo tvunget lidt til at åbne dig. Og jo mere sårbare vi er, jo mere finder vi ud af om hinanden, siger han.

Historier du ikke kan slippe

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Find stærke personlige fortællinger og masser af inspiration til alt fra børn og parforhold til mode og sundhed.

Prøv 14 dage gratis nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her.

Talk Town (002).jpg

Samme effekt håber parret, at podcasten kan have på andre, der står i lignende situationer. Måske kan de genkende sig selv i Mikael og Annes problemer. Måske kan podcasten blot opfordre dem til at tage temperaturen på deres parforhold. For der er altid plads til forbedringer.

– Jeg håber, at vi kan redde nogle mennesker fra at komme helt derud, hvor den ene er utro. At vi kan lære folk at give hinanden en krammer og værdsætte deres forhold, siger Anne og tilføjer så:

– Vi er blevet ALT for stressede i vores hverdag, og vi tager alt for meget for givet. Især dem, der står os allernærmest. Så det kan gøre en stor forskel bare at give et kram og et kys og fortælle om tre gode ting fra dagen i stedet for alt det negative, der normalt fylder. Jeg håber virkelig, at folk vil lytte til det og bagefter tænke: Hvor er jeg heldig, at jeg har verdens dejligste mand eller kone. Og så også sige det til dem i stedet for bare at tænke det, siger Anne.

Lyt til Mikael og Annes parterapi-sessioner og resten af Parterapi-sæsonen i appen Talk Town.

Er du interesseret i gratis parterapi? Så læs mere her og send en mail til parterapi@alt.dk.

Frej Prahl

Foto: Klaus Rudbæk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Parterapi og Podcast

610x200_woordy_dmjpg.jpg