Pension og skilsmisse: Sådan deler I ordningerne
SPONSORERET indhold

Pension og skilsmisse: Sådan deler I ordningerne

Få styr på reglerne om deling af pensionsordninger ved skilsmisse.

Af:: Anne Mortensen
25. sep. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Ved separation/skilsmisse er udgangspunktet, at I hver især tager jeres pensionsordninger med uden at dele dem imellem jer.

Derimod skal I som hovedregel dele, de ting I begge ejer, såsom bolig, bil osv. også kaldet fællesejeaktiver.

Reglerne om, at man har ret til at tage sin egen pension med sig ved separation/skilsmisse fremgår af retsvirkningsloven og er en undtagelse til det generelle princip om at ægtefællerne ligedeler formuen, når de går fra hinanden. Reglerne trådte i kraft 1.1.2007

Pension følger personen ikke familien
Det betyder kort sagt, at pensionen følger "personen" og ikke "familien".

Dog er det muligt at aftale sig til noget andet, ifølge loven.

Det er således muligt ved en ægtepagt, at aftale at kapital og/eller ratepensioner – uanset om de kan anses for "rimelige" (i forhold til personens stilling og uddannelse) skal indgå i ligedelingen ved separation/skilsmisse.

Du skal imidlertid være opmærksom på, at I ikke ved ægtepagt kan aftale, at livrenter (dvs. en pension med en løbende livsbetinget ydelse) skal indgå i ligedelingen.

Da reglerne blev vedtaget, forventede man nemlig, at livrenterne ville uddø, eller i alt fald ville udgøre en særdeles begrænset del af danskernes pensionsopsparing.

Med skattereformerne, der bl.a. har indført et fradragsloft på ratepensioner på 50.000 kr., er livrenterne imidlertid blevet genoplivet, og udgør i dag den mest anvendte pensionsform.

Selv når I ønsker det, er det ikke altid muligt at dele pensioner
Dette har medført et væsentligt problem for mange ægtefæller. Det betyder nemlig, at selv om I måtte ønske det, vil det i mange tilfælde ikke være muligt, at aftale en fuldstændig ligedeling af alle jeres pensioner i tilfælde af separation/skilsmisse.

LÆS OGSÅ: Sådan behandles dine pensioner ved skilsmisse