Peter Lund Madsen: Stalking kan allerede begynde i parforholdet

Foto: Peter Hauerbach/Her & Nu Peter Lund Madsen er ikke i tvivl om, hvilken type stalking, han mener, er den mest uhyggelige.

Peter Lund Madsen: Stalking kan allerede begynde i parforholdet

Op mod 100.000 danskere udsættes hvert år for stalking. Hjerneforsker Peter Lund Madsen fortæller i ugens afsnit af podcasten ’Fedeabes Aktuelle forklaringer’, at stalking-tendenserne allerede kan ses, mens parforholdet stadig er intakt.

I den forgange uge var der glædelige nyheder til de op mod 100.000 danskere, som hvert år udsættes for grov forfølgelse og chikane, men som tidligere ikke kunne få hjælp i vores retssystem.

Regeringen fremlagde nemlig den såkaldte ”stalker-lov”, hvor stalking får sin egen særskilte bestemmelse i Straffeloven, så det fremover sidestilles med at udøve fysisk eller psykisk vold mod en anden person.

Ifølge Justitsministeriet og Dansk Stalking Center findes der flere former for stalking og mange måder at stalke på.

Det er mest udbredt at stalking bliver begået af en bekendt eller tidligere intim relation, og netop dén form anser den anerkendte hjerneforsker og psykiater Peter Lund Madsen som den mest skræmmende:

”Det er for mig at se den mest uhyggelige form for stalking. Den rækker dybt ind i mørket,” siger han i den nyeste udgave af Talk Towns podcast ’Fedeabes Forklaringer’, hvor han i en samtale med sin bror, journalisten Anders Lund Madsen, forklarer de psykologiske perspektiver af stalking.

Ifølge hjerneforskeren og psykiateren kan stalking faktisk begynde allerede undervejs i parforholdet:

”Det er en meget uhensigtsmæssig ting, hvis man oplever, at partneren vil have kontrol over ens liv udover rimelighedens grænser. Det er noget med, at vedkommende er bange for utroskab, at han eller hun vil have at vide, hvor man er, og hvem man taler med,” forklarer Peter Lund Madsen og uddyber:

”Det er en kompleks af adfærd, som har at gøre med, at når man er i forholdet, så vil vedkommende gerne kontrollere adfærden og minimere den kontakt, man har til andre end selve kæresten. Og hvis man så bryder ud af sådan et forhold, så kan vedkommende ikke acceptere det og vil i en ekstrem grad fastholde kontakt og stadig forsøge at begrænse friheden og styre ekskærestens bevægelser. Det kan i ekstreme sager lede til både vold og mord”.

Stalking forbundet med personlighedsforstyrrelse

Uagtet hvilken type stalking eller stalker, der er tale om, så påpeger Peter Lund Madsen, at der vil være en grad af personlighedsforstyrrelse hos den, der stalker:

”Jeg kan ikke forestille mig nogle tilfælde, hvor det ikke vil være forbundet med en personlighedsforstyrrelse. Altså hvor man har en struktur i personligheden, der på nogle punkter er afvigende, at den opfylder kriterierne for en diagnose,” siger han.

Udover den velkendte version, hvor en ekskæreste kan stalke, findes der også eksempler på, at det er bekendte eller sågar fremmede, der pludselig får en kontrolleret og ekstrem interesse for én specifik person.

Peter Lund Madsen forklarer, at man som stalker kan overbevise sig selv og sin hjerne om, hvorfor man skal gøre det:

”Lidt firkantet sagt kan det sammenlignes med tvangstanker og tvangshandlinger. Det kan godt ske, at man i en eller anden forstand kan se, at det er for meget, men det kan man altså rationalisere sig ud af ved at bortforklare sig,” lyder det fra hjerneforskeren.

Ny lovgivning vil hjælpe ofre

I den nye lov lyder strafferammen på op mod tre år for at stalke. Og den tid bag tremmer – væk fra sit offer – mener hjerneforskeren er til stor gavn:

”Dels fordi man kan få brudt stalkingen, men også fordi at mange af de mennesker, der har været ofre for stalking, står et sted, hvor de ikke har særlig meget beskyttelse, og hvor det bare er enormt svært at beskytte dem”, siger Peter Lund Madsen og påpeger emnets store alvor.

”Det er helt sikkert, at det her er noget, der kan forpeste tilværelsen hos rigtig mange mennesker, og det er desværre ikke sjældent set”.

Peter Lund Madsen gæster i denne uge sin lillebror, Anders Lund Madsen, i dennes podcast ’Fedeabes Aktuelle Forklaringer’ på Talk Town. Udover stalking kommer brødrene også ind på croptop-tophistorien samt de unges klimaangst. Alt sammen fra et psykologisk perspektiv. Lyt med lige her.

Dansk Stalking Center har udarbejdet tre råd, du kan følge, hvis du oplever stalking:

  • Nul kontakt: Sig tydeligt fra
  • Saml beviser: Dokumenter alle kontaktforsøg
  • Del dine oplevelser: Tal med andre om det

Har du brug for nogen at tale med?

Hvis du lever i et voldeligt forhold, kan du søge hjælp – også anonymt – flere steder.

Kontakt f.eks. Danner for at få gratis råd og hjælp eller Lev Uden Volds nationale hotline, hvor du kan ringe gratis og anonymt på 1888 døgnet rundt.

Læs mere om ALT.dks fokus på vold mod kvinder på emnesiden: Vold - #talhøjtomvold

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Kendte og Vold - #talhøjtomvold

610x200_woordy_knap2.jpeg