Livet bag Instagram
SPONSORERET indhold

”Pigerne” fra TV2 Zulu: Instagram er et millisekund af vores liv i den perfekte vinkel

Instagram er en stor del af Signe, Cecilie og Josefines liv. ”Pigerne” fra TV2 Zulus nye reportageserie vil gerne inspirere andre med deres Instagram-profiler og gider ikke at vise deres svedige løbeture og kedelige morgenmad frem for deres tusindvis af følgere.

Af:: Cille Lewinsky Foto: Anders Ingvartsen/TV 2
06. nov. 2017 | Livsstil | Eurowoman

121.800. Så mange Instagram-følgere har de fire gymnasieveninder Elvira Pitzner, Signe Tornager, Cecilie Kennedy og Josefine Sandby tilsammen i skrivende stund. De fire piger giver i TV2 Zulus nye reportageserie ”Pigerne” et indblik i deres 3.G-liv på Øregaard Gymnasium.

For selvom deres Instagram-profiler er rene overflødighedshorn af champagne, sushi og dyre tasker, er livet bag Instagram ikke helt så glamourøst. Eller er det?

ALT.dk har spurgt Signe, Cecilie og Josefine, hvad Instagram betyder for dem, og hvor meget af deres Instagram-liv, der egentlig har hold i virkeligheden.

Når I tager billeder til Instagram, tænker I så over, hvad I lægger op?

Signe: Selvfølgelig gør vi det, men jeg tænker mest på, om jeg selv synes, at det, jeg lægger op, er flot. For det vigtigste er, at min Instagram er personlig.

Josefine: Men jeg tænker også mere teknisk over, hvordan jeg tager et billede. Hvis jeg eksempelvis tager et billede af en avokadomad, kan det godt være, at jeg ikke tager den nedefra, men stiller mig op på en stol og ligner en idiot, bare for at få det rigtige billede.

I kan godt finde på at stille jer op på et bord for at få et billede?

Josefine: Ja, det er ligesom rigtige fotografer, der vil gå rigtig langt for at tage det gode billede eller en journalist, der vil gå rigtig langt for den gode artikel. En Instagrammer vil også gå langt for det gode Instagrambillede, fordi det handler om noget visuelt.

Hvor mange billeder skal der til, før I får det perfekte billede?

Signe: Det er meget forskelligt. Nogle gange har jeg en god dag og tager en pæn selfie hurtigt. På en dårlig dag kan jeg godt tage 300 selfies…

Cecilie: Ej okay, 300 billeder er virkelig meget…

Pigerne taler i munden på hinanden.

Josefine: Jo jo, det er altså også sket for mig.

Cecilie: Ej ej ej, det har jeg altså ikke prøvet. Jeg har lige været i Paris og tog tre billeder og tænkte: ”hvad foregår der, hvordan kan det se så godt ud på så kort tid?” Det er første gang, det er sket for mig. Man kan godt ramme 50 billeder, men jeg synes, at 300 er alt for meget.

Den sidder der aldrig i første hug?

Signe: Jo, indimellem. Men så tager jeg alligevel lige 10 ekstra.

Josefine: Det er jo ikke de samme billeder, man tager 300 gange. Man prøver forskellige perspektiver, rykker telefonen lidt op og lidt til siden og ”vinkler” ansigtet anderledes. Måske tænker man: ”Hov, måske skal jeg rykke min kæbe lidt”, så det bliver 300 forskellige billeder.

Hvor lang tid tager det så at tage de billeder?

Josefine: Det behøver ikke at tage lang tid. Det kan tage to minutter at tage 150 billeder, fordi man holder knappen nede…

Signe: Og så er mange af billederne med lukkede øjne.

Hvordan karakteriserer I et godt billede?

Signe: Det er jo et millisekund af vores liv, der er taget i den helt perfekte vinkel. Det er derfor, det ser så godt ud. Man skal virkelig ikke tage det alt for seriøst eller få mindreværdskomplekser over at være på Instagram, fordi man ser et godt billede af en anden. For det er vitterlig et millisekund, der er blevet taget ud af ens hverdag, og sådan er det ikke resten af tiden.

Men er I godt klar over det, når I er på Instagram? Bliver I ikke forblændet af det, andre lægger ud?

SigneNej, for man skal tænke på, at der altid er en historie bag billedet. Der er ingen, der har et perfekt liv.

Cecilie: Det, man ser på Instagram, er det, man godt kan lide ved ens liv. Et lille glimt. Jeg ville jo aldrig lægge et billede ud af mig selv, hvis jeg lige havde slået op med min kæreste.

Hvorfor ikke?

Cecilie: Det er der nogen, der gør, men jeg synes, at det skaber en dårlig stemning.

Josefine: Det handler om, hvilket udtryk man har på sin Instagram. Vores udtryk er, at vi gerne vil inspirere andre med nogle flotte billeder og flotte motiver, men der findes jo også andre Instagrams, der har andre ideer. Nogen vil gerne bryde med kropsidealer og lægger curvelicious billeder ud, fordi de gerne vil gå imod det perfekte. Der er hende Vilde fra SKAM, som har en helt anderledes Instagram, som jeg også følger. Jeg synes, det er mega nice, at hun ikke har perfekte billeder.

Cecilie: Vores Instagrams bruges til inspiration. Mange spørger mig, hvor min bluse er fra, og hvor den og den restaurant ligger, som jeg været på. Jeg følger også mange, der går i flot tøj og spørger også dem, hvor deres tøj er fra.

Josefine: Mine følgere følger mig, fordi de gerne vil inspireres og se pæne billeder, så hvis jeg pludselig lagde en helt anden type billeder op, så ville jeg enten få flere følgere eller miste nogle, fordi de tænker, at det var ikke derfor, de startede med at følge mig. Det er ligesom, hvis man åbner et bilmagasin, så forventer man heller ikke at se nøgne damer, man vil se biler.

Men tænker I over, hvilke signaler I sender? I har jo også lagt billeder ud, hvor man kan se jeres bryster.

Josefine: Man skal ikke være så kropsforskrækket… Der er flere kendte mennesker, der har lagt billeder ud af dem i et badekar med deres børn, og det har folk flippet helt ud over, fordi det har været på de sociale medier. Men det er jo naturligt - hvorfor skal vi ikke vise det naturlige frem? Jeg ser bare kroppen som et hylster. Folk behøver ikke at seksualisere min krop, bare fordi jeg har en bikini på.

Signe: Jeg lægger ikke så mange bikinibilleder ud, fordi det ikke er mit udtryk på Instagram. Men dem, der gør, gør det måske som en protest, fordi de gerne vil vise, at flotte kvinder ikke behøver at blive seksualiserede. Hvis en dreng lægger et billede op med bar overkrop, så er det fint, men hvis en pige lægger et billede op i bikini, er det skandaløst.

- Lige meget, hvordan man ser ud på det, skal ens krop ikke shames. Hvis kvinder er tynde eller tykke, bliver det ofte et statement, når de tør at lægge et billede op af sig selv på Instagram – men hvis man har en normalvægtig krop, så bliver den ofte bare seksualisere. Vi er alle sammen lige, og alle har en krop, der er smuk på hver sin egen måde.

Josefine: Uanset hvordan ens krop ser ud, ender man altid med at få negative kommentarer på de sociale medier. Enten får man at vide, at man er et sexobjekt, eller også er man dum. Hvis en tynd pige lægger et billede op, får hun at vide, at hun er tynd, men det ved hun nok godt selv, ellers også skriver folk: ”Spis en burger”. Det får hun det da mega dårligt over.

Cecilie: Lige meget hvad man lægger op, vil folk altid have en holdning til det. Hvis man er tro mod sig selv og føler, at det, man gør, er rigtigt, så er det fint.

Men I lægger også billeder op fra dyre restauranter, og når I drikker champagne. Tænker I over, hvilket signal det sender?

Signe: Jeg kunne da godt tage et billede, hvor jeg sidder i mit nattøj, inden jeg skal sove, men det gider jeg ikke at kigge på. Derfor lægger jeg billeder op, jeg selv synes er nice. Og det skal alle have lov til.

Josefine: Jeg har det sådan: hver ting til sin tid. På Instagram lægger jeg highlights op fra mit liv. Det, der er fedt, ser flot ud og er glamourøst. På snapchat lægger jeg mit hverdagsliv op – også billeder, hvor jeg er grim.

Så Instagram er ligesom jeres polerede virkelighed?

Signe: Jeg synes ikke, at der er noget ved Instagram, der er virkelighed. Det er et billede på din telefon, og alle likes er virtuelle.

Cecilie: Ej…

Signe: Jo, alt det, vi laver lige nu, er virkelighed.

Cecilie: Ja, men hvis jeg tog et billede af dig lige nu på den sofa og lagde det ud, er det jo også virkelighed…

Signe: Ja, men livet indeholder jo så meget mere end det, der vises på Instagram.

Josefine: Instagram viser måske 30% af ens liv, og det er de 30%, hvor man har det mega fedt, spiser på restauranter eller lige har fået lagt make-up. 70% er skole, arbejde, og mig, der løber på et løbebånd og sveder. Men det bliver bare ikke vist.

Og det har I heller ikke planer om at vise?

Signe: Jeg synes, det er okay ikke at vise det. Hvis jeg kun vil vise de 30%, skal jeg have lov til det. Hvis andre vil vise noget andet, er de velkomne til det.

Josefine: Det er der nemlig også plads til på Instagram. Der er plads til alle.

Anbefalet til dig