Michelle og Barack Obama
SPONSORERET indhold

Barack Obama: “Når vi ved slutningen af vores liv tænker tilbage på, hvad vi har udrettet, vil vi huske de glæder, som vores børn har givet os”

Barack og Michelle Obama har forsøgt at blande sig udenom, siden de overlod Det Hvide Hus til Donald Trump, og har nydt at slippe ansvaret og slappe af på en palmestrand. Men fra deres nye hjem i Washington er de gået i gang med at skabe forandring i verden på en ny måde.

Af:: Helle Bjerre Christensen Foto: Getty Images
24. nov. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Når beboerne i Kalorama Heights i Washington D.C. tænder op i grillen til fælles barbecue, plejer de ikke at gå så meget op i, hvad naboerne hedder, eller hvad deres titel er. Det er vigtigere at få på plads, hvem der tager desserten med til sammenskudsgildet, og hvem der sørger for kød til grillen.

I de store palæer med træer, der igennem hundrede år er skudt i vejret langs villavejene, bor i forvejen folk med magt, forbindelser og penge: Ambassadører, senatorer, ministre og nogle af USA's rigeste virksomhedsejere.

Men i dag kan de ikke lade være med at spejde nysgerrigt efter to nye familier i kvarteret, indrømmer en af kvarterets husejere, Richard Fox.

For i januar flyttede først Obamafamilien ind i et palæ på 2446 Belmont Road. Og kort efter forlod den nye præsidentdatter Ivanka Trump og hendes mand, Jared Kushner, New York for at installere sig med deres tre børn i en hvid villa på 2449 Tracy Place blot to minutters gang fra The Obamas.

– Jeg har ikke set Obama endnu, men jeg har set Ivanka Trump og hendes børn på gaden, fortæller Richard Fox, der er i gang med havearbejde foran det hus, som familien købte i 1982 for en femtedel af, hvad det ville koste i dag.

Han beskriver kvarteret som "vidunderligt" og med "et godt naboskab". Som husejer i Kalorama Heights i 35 år har han oplevet mange familier flytte til og fra kvarteret. Og i det store og hele mener han, at også de nye naboer er gledet ubesværet ind i hverdagen.

– I begyndelsen var der oprør om sikkerhedsafspærringerne foran Ivanka Trumps hus, da det udløste parkeringskaos. Men det problem er blevet løst. Derudover kan vi ikke længere gå gennem Belmont Road, der nu er spærret af i begge ender med betonbarrikader, Secret Service-biler og vagter på grund af Obama-familien. Men var det ikke for afspærringerne, ville vi såmænd ikke lægge mærke til, at de bor her i kvarteret, siger han.

Som regel flytter amerikanske præsidenter væk fra regeringsbyen Washington D.C., når de forlader Det Hvide Hus. Men Barack og Michelle Obama bliver i første omgang boende i byen, indtil deres 16-årige datter Sasha er færdig med high school i sommeren 2019. Et år på den private Sidwell Friends High School, hvor Obamadatteren har tilkæmpet sig en plads på skolens førstehold i volleyball, koster cirka 250.000 kroner. Flere præsidentdøtre, herunder Malia Obama, Chelsea Clinton og Richard Nixons to døtre Julie og Tricia har også gået der.

Familien Obama startede med at leje den knap 800 kvadratmeter store murstensvilla med ni badeværelser på Belmont Road. Få måneder senere købte de huset af Bill Clintons tidligere pressesekretær, Joe Lockhart, og hans kone, Giovanna, for 50 millioner kroner. Parret ejer stadig et hus i hjembyen Chicago.

Obamafamiliens nye hus i Washington D.C.

LÆS OGSÅ: Love, Barack: Obamas kærestebreve er præcis, hvad du har brug for i dag

Indsættelsen

Beboerskiftet i Det Hvide Hus vakte forskellige følelser i den amerikanske befolkning. Nogle befandt sig stadigvæk i en tilstand af chok over, at forretningsmanden Donald Trump skulle være den nye "Commander in Chief". Andre jublede ved udsigten til, at landets nye præsident kom i gang med at indfri sine valgløfter om at "dræne sumpen" i Washington D.C., ruske op i den politiske elite og herunder blandt andet at afmontere Barack Obamas sundhedslov Obamacare, der har givet millioner amerikanere adgang til lægehjælp.

Byens centrum var på dagen for indsættelsen fyldt med folk, der var kommet fra hele landet for enten at hylde eller protestere mod Trump. Nogle gik triumferende rundt i gaderne iført røde kasketter med præsidentens valgslogan "Make America Great Again". Andre demonstrerede iført T-shirts med budskaber som "Not my President" og råbte skældsord efter de røde kasketter.

Det var med den scene som bagtæppe, at Barack, Michelle, Sasha og Malia Obama den 20. januar forlod Det Hvide Hus for sidste gang i præsidentens helikopter, Marine One.

Tidligere på dagen havde Obamas døtre grædt, da de tog afsked med de ansatte i Det Hvide Hus. Mens pigerne blev lukket ud af bagdøren, stod deres forældre ved præsidentboligens hovedindgang og tog imod husets nye beboere, den nye førstedame, Melania, og den nye præsident, Donald Trump.

"Jeg ville ikke have tårer i øjnene, fordi folk ville påstå, at jeg græd på grund af den nye præsident," har Michelle Obama siden fortalt ifølge Today.com.

Døtrene Malia (t.v.) og Sasha Obama.

Døtrene

Sasha og Malia Obama var kun 7 og 10 år, da de i 2009 flyttede fra Chicago og ind i Det Hvide Hus. Og de var store teenagere på 15 og 18 år, da de flyttede ud igen i januar.

Undervejs har de mødt Justin Bieber, Beyonce og Paven. De har rejst jorden rundt i Air Force One sammen med deres forældre. De har haft egen biograf, tennisbane og swimmingpool. Og Malia Obama har lært at køre bil af præsidentens sikkerhedsfolk.

Barack og Michelle Obama har i alt dette forsøgt at give deres piger så meget normalitet som muligt i deres opvækst. De har insisteret på selv at tage til skole-hjem-samtaler på pigernes skoler, selv om køreturen dertil måtte foregå i en kortege bestående af 20 biler med blå blink.

De har holdt fast i at spise middagsmad sammen som familie mindst fem aftener om ugen. Og så har pigernes mormor, Marian Robinson, i alle årene har haft sin egen lejlighed i Det Hvide Hus.

Siden dag et har Obamaparret mindet både deres døtre og hinanden om, at de kun boede der på lånt tid. Sidste sommer gjorde Barack Obama i et interview med talkshowværten Jimmy Fallon status over pigernes opvækst:

"De har klaret det så godt. De er vidunderlige piger. De er begavede og sjove, men vigtigst af alt er de godhjertede. De er ikke overlegne. Det var det, der bekymrede Michelle og mig mest, da vi ankom her. Men de har udviklet sig til at være nogle utrolige børn. Jeg kunne ikke være mere stolt."

Barack Obama med datteren Malia på plænen ved Det Hvide Hus i 2015.

Barack Obamas forældre blev skilt, da han var lille, og hans far flyttede tilbage til Kenya. Opvæksten uden en far har præget hans forhold til sine døtre.

"Jeg er en sort mand, der voksede op uden en far og kender den pris, jeg har betalt for det. Og jeg ved også, at jeg har en kapacitet til at bryde den cirkel. Og derfor tror jeg, at mine døtre er bedre tjent", fortalte han under en paneldiskussion om fattigdom ved Georgetown Universitet i Washington D.C. i 2015.

LÆS OGSÅ: Obamas BFF: Her er den sjoveste joke om vores venskab

Det nye liv

Michelle Obama har ifølge avisen Salt Lake Tribune for nylig sagt om den første tid i Det Hvide Hus: "Det var som at blive skudt blindt ud af en kanon samtidig med, at jeg drak af en fossende brandslange."

Så voldsom er overgangen til et civilt liv næppe. Men intet er heller som før. For selv om Michelle Obama nu kan udleve sin drøm om at ose rundt i discountkæden Target på egen hånd, så bliver alt, hvad hun fremover foretager sig, i følgeskab med sikkerhedsvagter.

Obamaparret er sikret livslang beskyttelse af Secret Service takket være en lov, som Obama selv underskrev i 2013. Og selv om både Sasha og Malia Obama ikke længere har krav på beskyttelse, eftersom de begge er over 16 år, holder der stadigvæk i alle ugens hverdage en firehjulstrækker fra Secret Service uden for Sasha Obamas skole.

Efter den 20. januar forsvandt Obamafamilien nærmest fra offentligheden. Barack Obama havde på forhånd bebudet, at han så frem til en timeout.

"Jeg vil gerne skrive noget. Jeg vil gerne være stille i et stykke tid og ikke høre mig selv tale så pokkers meget. Jeg vil tilbringe værdifuld tid med mine piger. Det er mine prioriteter for i år," sagde han på sit sidste pressemøde som præsident.

Michelle Obama glædede sig allermest til at kunne sove længere.

Så mens Donald Trump fra første arbejdsdag blandt andet begyndte at tilbagerulle den sundhedsreform, som Barack Obama havde fået igennem i den første periode som præsident, trak Obamafamilien stikket og stak af til Californien.

De følgende måneder stod den på palmer, sand og sol.

Ved De britiske Jomfruøer lærte Barack Obama at kitesurfe af sin ven, den britiske Virgin-stifter Richard Branson. Den farverige rigmand og iværksætter havde inviteret Obamafamilien til sin egen private ø, Necker Island. Billeder af en storsmilende Obama iført solbriller, sikkerhedshjelm og sort redningsvest i de grønne bølger gik verden rundt.

På badeferie som ekspræsident på Necker Island, hvor han lærte at surfe.

Siden sås Obamaparret med skuespilleren Tom Hanks og talkshow-dronningen Oprah Winfrey på Tahiti. Og hen på sommeren rejste familien til Bali og besøgte rismarker og buddhistiske templer.

Helt amok gik Obamas støtter på de sociale medier, da Michelle Obama på valentinsdag delte et foto af hendes og hans bare tæer dækket af sand på en eksotisk strand.

Frontlinjen

Fra afstand kunne Barack Obama følge med i, hvordan Trump gik i gang med at afmontere hans politikker stykke for stykke.

Og da præsidenten efter ti dage lancerede et indrejseforbud for borgere fra en række muslimsk dominerede lande, brød Obama kortvarigt tavsheden. Han fordømte via sin talsmand, Kevin Lewis, beslutningen og gjorde klart, at han var "fundamentalt uenig med diskrimination af individer på grund af deres tro eller religion".

Forholdet mellem Barack Obama og Donald Trump har været anstrengt i årevis. Og de har ikke talt sammen, siden Trump blev indsat.

Donald Trump byggede hele sit præsidentkandidatur op på en konspirationsteori om, at Barack Obama slet ikke var født i USA og dermed ikke var lovligt valgt.

Og han trak først påstanden tilbage, da Barack Obama lagde sin fødselsattest frem, hvoraf det fremgik, at han er født på Hawaii og dermed amerikansk statsborger.

Obamas talsmand kom igen på arbejde, da præsident Donald Trump i begyndelsen af marts på Twitter anklagede Barack Obama for at have beordret aflytning af hans telefoner i Trump Tower i New York under præsidentvalgkampen.

Talsmanden afviste anklagen som usand, og de amerikanske efterretningstjenester samt justitsministeriet har siden kaldt Trumps anklager for grundløse.

Men da Donald Trump i begyndelsen af september ophævede en beskyttelse af 800.000 primært mexicanere, der som børn illegalt kom ind i USA med deres forældre, sendte Barack Obama ikke talsmanden i byen. Han gik selv ud på Facebook og kaldte beslutningen for ond.

"Dette handler om unge mennesker, der voksede op i Amerika. Børn der undervises i vores skoler, unge voksne, der indleder deres karrierer, patrioter, der bekender deres troskab til vores flag. De er amerikanere i deres hjerter, i deres sind, på enhver måde undtagen på papiret. De blev bragt til dette land af deres forældre ofte endda som spædbørn. De kender måske ikke til andre lande end vores".

Barack Obama havde som præsident givet dem ret til at bo og arbejde i USA på den betingelse, at de uddanner sig eller arbejder som lovlydige borgere. Men Trump var gået til valg på en hård kurs over for indvandring og har givet Kongressen seks måneder til at finde på en løsning.

LÆS OGSÅ: Michelle Obama: Førstedamen, der vandt vores hjerter

Obamafonden

Barack Obama har for længst gjort det klart, at han ikke har tænkt sig at leve et tilbagetrukket liv som ekspræsident. Allerede i sin afskedstale i Chicago den 10. januar slog han fast, at han og Michelle kommer til at spille en aktiv rolle som samfundsborgere. Og det er den rolle, de i dag er i fuld gang med at definere. For nu er ferien forbi.

Parrets store projekt er fonden The Obama Foundation og dermed også opførelsen af the Obama Presidential Center i parrets hjemby, Chicago. Centeret kommer blandt andet til at rumme et Obama-museum og et bibliotek.
Allerede før de forlod Det Hvide Hus, spurgte Obamaparret i en videobesked amerikanerne om, hvad de syntes, at det nye center skulle beskæftige sig med. De bad borgerne indsende deres ideer, håb og inspiration til centret via hjemmesiden Obama.org.

Nye planer: The Obama Foundation og The Obama Presidential Center i Chicago.

Ifølge præsidentparret er centret tænkt som "et levende, arbejdende center for medborgerskab".

Centret opføres i parrets gamle kvarter i Chicago's South Side. Men det er planen, at de projekter, der udspringer derfra, skal foldes ud i hele Chicago, i hele USA og i hele verden.

"Det bliver lige så meget jeres center, som det bliver vores," sagde Michelle Obama, da parret lancerede planerne.

Formålet med Obamafonden er at inspirere borgerne til at påtage sig lederskab og ansvar i deres samfund. At skabe engagement hos folk og incitament til at være aktive samfundsborgere. Og at tilskynde unge til at påtage sig lederskab og skabe forandring.

"Vores mission er at inspirere og ruste folk til at forandre deres verden. Fra ledere, der allerede gør en forskel, til folk, som er interesseret i at blive mere involveret, men ikke ved, hvor de skal begynde. Vores mål er at give hvem som helst hvor som helst adgang til vores programmer. Vi vil udstyre opfindere, unge ledere og hverdagens borgere med de evner og redskaber, de skal bruge for at skabe forandring i deres lokalsamfund," lyder budskabet på fondens hjemmeside.

Med den filosofi bygger parret videre på præsident Obamas valgslogan "Yes, we can" og ideen om, at også almindelige mennesker kan være med til at skabe forandringer. Men ekspræsidenten har også holdt fast i sit ualmindelige netværk.
I april besøgte han Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i Berlin og holdt en tale om demokrati ved Brandenburger Tor. I maj besøgte han den britiske Prins Harry på Kensington Palace i London og talte blandt andet om støtten til krigsveteraner. Og i juni drøftede han over en middag med Canadas premierminister, Justin Trudeau, udviklingen af fremtidens ledere.

Barack Obama med britiske Prins Harry i september.

Ved siden af arbejdet med fonden skriver både Michelle og Barack Obama på deres erindringer fra tiden i Det Hvide Hus. Parret har efter en budrunde hos de største forlag indgået en aftale med forlaget Penguin Random House. Hvad det tidligere præsidentpar tjener på bøgerne er hemmeligholdt, men ifølge Financial Times sikrer aftalen dem en samlet indtægt på mellem 190 og 380 millioner kroner.

Til sammenligning tjente Bill Clinton cirka 95 millioner kroner på sin erindringsbog "My Life" i 2004, og hans efterfølger i Det Hvide Hus, George W. Bush, tjente i 2010 63 millioner kroner på sin erindringsbog "Decision Points".

Obamaparret donerer ifølge forlaget en "betragtelig del" af millionindtægten fra bogaftalen til velgørende formål, herunder til the Obama Foundation. Og ifølge Newsweek har parret også lovet at give en million bøger til den velgørende organisation First Book, der i Washington D.C. giver bøger og uddannelsesmaterialer til svagt stillede børn.

Tre ekspræsidenter til golfstævne i september.

Den nye generation

For Malia Obama har afskeden med Det Hvide Hus også betydet en afsked til livet som hjemmeboende. Den 19-årige præsidentdatter har ifølge The Hollywood Reporter blandt andet været i praktik hos filmproducenten Harvey Weinstein i New York som del af et sabbatår efter high school (jep, ham der er anklaget for sexchikane og voldtægter af en lang række Hollywoodskuespillere og -filmmedarbejdere).

Malia Obama er nu for alvor flyttet hjemmefra og er begyndt at læse på Harvard Universitet i staten Massachusetts. Hendes forældre var med, da hun flyttede ind på kollegieværelse i august. Om smerten ved at efterlade sin datter på college sagde Barack Obama for nylig under et fundraiserarrangement i Delaware:

"Det var lidt som at få foretaget en åben hjerteoperation. Og jeg er stolt af, at jeg ikke græd foran hende."

Tårerne kom først i bilen, da Obamaparret var på vej tilbage til Washington D.C.

"Secret Service-agenterne sad alle og så lige ud for sig, mens jeg snøftede og pudsede næse. Det var hårdt. Og det er en påmindelse om, at når vi ved slutningen af vores liv tænker tilbage på, hvad vi har udrettet, så er det, at vi vil huske de glæder, som vores børn og forhåbentlig langt ude i fremtiden vores børnebørn har givet os. At holde dem i hånden, at skubbe dem på gyngen, at lytte, når de fortæller, hvad der er sket henne i skolen i dag."

Malia Obama har allerede vist sig politisk aktiv. Den 28. januar deltog hun i et støttearrangement for indianerstammen Standing Rock i protest mod, at præsident Trump vil genoplive opførelsen af en kontroversiel olierørledning, Dakota Access Pipeline, der skal gå igennem indianernes reservat.

Obamapigerne har også været med til at påvirke deres far politisk, blandt andet i spørgsmålet om vielser af homoseksuelle.

I et tv-interview i 2012 fortalte Barack Obama, hvordan han og Michelle Obama ved middagsbordet havde diskuteret emnet med deres døtre, der begge havde venner, hvis forældre var af samme køn.

"Det kunne ikke falde dem ind, at deres venners forældre skulle behandles anderledes. Det giver ingen mening for dem og ærligt talt, det er den slags, der udløser en forandring i ens perspektiv."

Højesteret afgjorde i 2015, at retten til at blive gift med en af samme køn skulle gælde i alle USA's stater.

Mange af Obamafamiliens støtter håber, at Michelle Obama en dag laver en "Hillary Clinton" og går efter det ultimative politiske embede i USA: præsidentposten.

Men Michelle Obama har sagt, at hun ikke vil hive sine døtre igennem den mølle en gang til.

Da en deltager under en konference for nylig stillede hendes spørgsmålet igen, lød svaret ifølge The Salt Lake Tribune:

"Åh nej. Gør du grin med mig? Nej! At stille op som præsidentkandidat er overhovedet ikke inden for min radar. Men jeg vil blive ved at stå i offentlighedens tjeneste resten af mit liv."

Anbefalet til dig