Nina Åslund
SPONSORERET indhold

Praktiserende læge til politikere: "Hvordan får vi tid til dem, der har mest brug for os?"

Når kvinder skal afgive deres stemmer til folketingsvalget, er sundhedsområdet det mest afgørende emne. Derfor har vi givet ordet til fem kvinder, der arbejder inden for hvert sit område i det danske sundhedssystem. De sætter fingeren på dét, der gør ondt, og stiller de mest påtrængende spørgsmål til de politikere, der kan ændre det.

Af:: Rikke Dal Støttrup Foto: Peter Nørby
01. jun. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

– Jeg har haft min praksis i lidt over fire år. Det tager 12-13 år at uddanne sig til praktiserende læge, fra man begynder på universitetet. Det er verdens bedste job! Det er en gave at få lov at følge patienternes liv og kende deres historie, man får en helt særlig kontakt til sine patienter. I almen praksis ser vi alle mulige slags patienter og tilstande, og man ved aldrig helt, hvad der kommer ind ad døren – det gør arbejdet varieret og spændende, men også udfordrende. Den vigtigste opgave, vi har, er at finde de syge blandt alle de raske.

– Lige da jeg var færdiguddannet, tog jeg til Sverige og arbejdede i nogle måneder. Jeg oplevede det svenske sundhedssystem som meget topstyret og ineffektivt, det var ikke særlig fedt at arbejde i. Som selvstændigt praktiserende læge i Danmark vælger man f.eks. selv sit personale og journalsystem. At være herre i eget hus betyder, at vi føler et stort ansvar for vores klinikker og for vores patienter. Det giver også stabilitet og kontinuitet, hvilket er vigtigt for kvaliteten af patientbehandlingen.

LÆS OGSÅ: Børnelæge til politikere: "Hvem tør sige, at der er noget, vi ikke har råd til?"

– Men vi er for få praktiserende læger. Vi er blevet 250 færre end for ti år siden, samtidig med at befolkningen er vokset. På hospitalerne er de blevet flere tusinde flere læger i samme periode. Vores forhold er blevet forringet med tiden, eller rettere: forholdene har ikke helt fulgt med udviklingen, så det er desværre ikke lige så attraktivt at eje en klinik nu som før. Opgavemængden er vokset hos os, fordi der er truffet politisk beslutning om, at sygehusene skal være store supersygehuse med få sengepladser og korte indlæggelser. Det kan man mærke hos os, for de patienter, der tidligere blev passet i en hospitalsseng, ofte har behov for lægeassistance efter udskrivelsen, og så bliver det den praktiserende læge og hjemmesyge-plejen, som skal samle trådene. Det vil sige, at det er en helt anden type – mere syge – patienter, som vi nu får ansvar for.

– Vores overenskomst er bygget op på korte, hurtige konsultationer. Vi får ca. 140 kr. pr. almindelig konsultation. Hvis det honorar pludselig skal rumme konsultationer, der tager 30 minutter pga. sin kompleksitet, hænger regnestykket ikke sammen. Vi skal jo betale sekretærløn og lokaleleje mv. Jeg kan godt forstå, at patienterne bliver frustreret over, at vi ikke altid kan klare tre problemstillinger pr. konsultation, men sådan er systemet skruet sammen. Vi skal jo også bruge tid på dokumentation
og registrering mv.

LÆS OGSÅ: Sosu-assistent til politikere: "Hvordan vil I få systemet til at hænge bedre sammen?"

– Det er positivt at høre, at stort set alle partier går ind for, at antallet af uddannelsesstillinger til almen medicin skal øges, men der går jo nogle år, inden vi ser effekten af det tiltag. Derfor er fastholdelse af eksisterende læger også meget vigtigt, der er mange praktiserende læger, der nærmer sig pensionsalderen.

Anbefalet til dig