QAnon: Hvem er shamanen med pelshue og horn?

Da demonstranter 6. januar 2021 stormede Kongressen i USA, var det anført af QAnon-tilhængere. Shamanen bag den berygtede sekt gik forrest med et amerikansk flag i hånden, og siden har aviserne været fyldt med billeder af ham med horn i panden og en mærkværdig pelshue på hovedet.

Men hvem er denne berømte QAnon-shaman egentlig?

Det viser sig at være meget overraskende. I denne uges episode af ‘Følg med mig’ taler vært Kristoffer Lind med religionshistoriker Peder Byberg for at forstå frontfiguren bag QAnon. Ifølge Byberg, mener sekten, at verden er styret af en hemmelig, satanisk, bloddrikkende, pædofil elite.

Og Jake, som QAnon-shamanens fornavn egentlig er, er ikke helt let at gøre sig klog på. Han er 33 år, og udgiver sig for at være en mand, som har sympati og føler et slægtsskab med den oprindelige, amerikanske befolkning, som har dyrket shamanismen.

”Men han er en atypisk figur. Egentlig kommer han fra Arizona, hvor han har gået på college og har læst religion og fysik. Senere bliver han optaget i den amerikanske hær, og i begyndelsen af 2019 står han selv foran den lokale kongresbygning, klædt ud i det her shaman-dress, og snakker om konspirationsteorier om 11. september. Og kobler det op på QAnon,” siger Peter Byberg.

”Hvis du har en nyreligiøs og konspiratorisk buffet, så er han den der irriterende type, der tager fadet, og skovler alt op på det,” siger han.

Hvad har Trump at gøre med QAnon?

Da QAnon-shamanen, Jake, sammen med de andre demonstranter går med hastige skridt mod The Capitol følger den amerikanske præsident, Donald Trump, med fra Det Hvide Hus.

Nogle timer før har han stået på talerstolen for at love sine tilhængere, at han bakker op om marchen mod Capitol Hill for at kræve valgresultatet af præsidentvalget omstødt.

Da demonstranterne stormer kongressen i USA, er alarmknapperne på kontorerne allerede revet ud af væggene. Rørbomber er plantet dagen i forvejen. Der er meget, der indikerer, at det her har været planlagt, og dele af QAnon-gruppen har vidst, det skulle ske, lyder det fra Byberg.

Så spørgsmålet er: hvor meget ved Trump om QAnon, og hvad de står for? Vidste han, de ville storme kongressen? 

Lyt med i dagens afsnit – og anden del – af ’Følg med mig’ på Talk Town, når vært Kristoffer Lind forsøger at forstå, hvem manden bag QAnon-shamanen egentlig er. Men også, hvad Donald Trumps forbindelse til sekten er, og hvad der kommer til at ske med QAnon nu, hvor Trump ikke længere er ved magten.

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast