Fakta om rødhårede
SPONSORERET indhold

28 fascinerende ting, du skal vide om rødhårede

Både historien og videnskaben kan berette en masse om, hvad rødhårede har været udsat for gennem tiden, og hvordan de på nogle punkter er alle os andre overlegne.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Getty Images
17. aug. 2017 | Livsstil | Eurowoman

Er du rødhåret, er du garanteret blevet mødt med en af de mest sejlivede myter om hårfarven: at din slags har mere end almindeligt iltre temperamenter. Men der foreligger altså ingen videnskabelige beviser for, at det er sådan, det forholder sig.

Til gengæld kan videnskaben og historien fortælle os nogle andre bemærkelsesværdige ting og træk, der går igen hos rødhårede mennesker på baggrund af de gener, der giver de orange lokker.

1.) Den røde hårfarve skyldes mutation af genet MC1R, som begge forældre skal være bærere af for at kunne få et rødhåret barn.

2.) Mellem 1 til 2 procent af klodens befolkning har rødt hår.

3.) Det er en myte, at rødhårede er en uddøende "race". Selvom du måske ikke har rødt hår, kan du sagtens være bærer af genet og videreføre det. Det kan springe mange generationer over, før det igen kommer til udtryk, og forskerne er altså ikke bekymrede.

4.) Rødhårede får ikke gråt hår, men derimod lysere rødt, så blond og sidenhen hvidt.

5.) Landet med størst andel af rødhårede er Skotland med 13 procent. Op til 40 procent af befolkningen antages at være bærere af genet, der kan give rødhårede børn.

6.) Der er overvejende flest rødhårede i Vesteuropa, men også i Rusland findes et område, hvor der er mere end 10 procent af befolkningen, der er rødhårede.

7.) Genet MCR1 blev opdaget i 2000 af forskere, men opstod formentlig for 20.000 – 100.000 år siden.

8.) Rødt pigment er mere vedholdende end andet, og derfor skal rødt hår affarves, førend det kan blive eksempelvis blond. Samtidig er rød også den sværeste hårfarve at "fake".

9.) Den mest sjældne kombination af øjenfarve og hårfarve er blå og rød. De fleste rødhårede har brune øjne. Og en del har grønne. Det skyldes, at generne for både rødt hår og blå øjne ikke er dominerende, og at et barn skal have to forældre med generne for blå øjne for at få den øjenfarve.

10.) Rødhårede bliver oftere ramt af hudkræft end folk med anden hårfarve og udgør 16 procent af patienterne med diagnosen på verdensplan på trods af, at de kun udgør 1 til 2 procent af befolkningen.

11.) Deres krop kan selv skabe D-vitamin, fordi den lyse hud ikke klarer at være udsat for solen ret længe ad gangen. Smart!

12.) De mindst dominante genetiske træk optræder ofte i par, og derfor er flere rødhårede end andre venstrehåndede. Det skyldes, at gener som højrehåndet og brunt hår er dominerende.

13.) Rødhårede har mindre hår på hovedet end andre. Til gengæld er hvert strå tykkere.

18.) Den første stigmatisering af rødhårede begyndte i forbindelse med, at vi blev kristne. Fordi rødt hår allerede i oldtidens Grækenland var associeret med "syndigt", blev Judas portrætteret med rødt hår, og det var ikke godt for folk med den sjældne hårfarve.

19.) Hitler forbød rødhårede at gifte sig med hinanden. Det gjorde han angiveligt for at undgå mutationer.

20.) Hvorfor nogle er blevet rødhårede, mener genetikeren Emily Prichard, skyldes både genetik, men også vejrforhold. Under solrige himmelstrøg vil det rødhårede gen dø ud, fordi de er mere disponerede for både hudkræft og solskoldning. Da nogle mindre stammer i tidernes morgen rejste ud til Europas yderste kyster, hvor somrene var kortere og vintrene længere, opstod mutationen, der har ført til det røde hår.

21.) Rødhårede har en fire gange højere sandsynlighed for at blive administrerende direktører end andre inden for samme demografi. Det har en britisk-amerikansk undersøgelse vist.

14.) Det er den mest sjældne hårfarve på kloden.

15.) I Romerrigets storhedstid var rødhårede slaver dyrere end andre.

16.) Rødhårede er i større risiko end andre for at få hudkræft, Parkinson og Tourette syndrom. Også dem, der blot er bærere af MC1R-genet.

17.) Der findes et årligt stævne, hvor flere tusinde rødhårede flokkes til Holland for at hylde sig selv over en weekend. Den byder blandt andet på pubcrawl og speeddating og finder sted første weekend i september i byen Breda.

22.) I middelalderen blev folk brændt på bålet pga. deres røde hår, fordi man så det som tegn på, at de var hekse, vampyrer eller varulve.

23.) Rødhårede mærker smerte på anden vis end andre og skal have 19 procent mere bedøvelse i tandlægestolen, end folk med anden hårfarve. Man mener, at det skyldes genmutationen MC1R, som påvirker receptorer i hjernen, der er forbundet med angst og smerte.

24.) Rødhårede har endnu ikke deres egen emoji. Men den er efter sigende på tegnebrættet.

25.) Rødhårede reagerer langt mindre på at spise stærk mad med chili end andre. Kulde derimod er de mere følsomme overfor end andre.

26.) I Egypten begravede man rødhårede levende som et offer til guden Osiris.

27.) Da Englands første Dronning Elizabeth satte sig på tronen, oplevede de rødhårede for første gang medvind i samfundet. Hun var nemlig rødhåret. Og selvom det var ildeset og forbundet med noget barbarisk på hendes tid i 1500-tallet, stod hun ved det, og valgte også røde parykker. Med tiden blev hårfarven associeret med dronningen, og hendes støtter farvede også hår og skæg i den opsigtsvækkende farve.

28.) Sidst men ikke mindst skal du vide, at rødhårede kvinder har mere sex and andre kvinder. Det er bevist af den tyske forsker Dr. Werner Habermehl.

Videnskab.dk: (21, 17, 2, 18), Medical Daily (1, 4, 11), Factretriever (1, 22, 7, 15, 28), Berlingske (20), National Geographic (23), Berlingske (19), BBC (24), Videnskab.dk (13, 25), Illustreret Videnskab (21), Huffington Post (9, 13, 8Ginger Parrot – site for rødhårede om alt fra mode til nyheder (17), Medical Daily (9,12), Daily Mail (5,16) The telegraph (6), The Guardian (27) Los Angeles Times (10).