scroll-down

"Jeg ligner en mand på 40-50 år": Rolf tog en stor beslutning om sit udseende...

Håret kan symbolisere alder, stil og sundhed – ting, vi ofte vurderer hinanden på. Derfor var det en stor beslutning, som Rolf Frandsen stod over for, da han begyndte at miste håret i en alder af blot 16 år.

Af: Juliane Nyborg Foto: Juliane Nyborg
29. dec. 2020 | Livsstil | ALT.dk

22-årige Rolf Frandsen ses sjældent uden sin sorte kasket på toppen af hovedet. Den faste følgesvend dækker nemlig over et større problem:

Dét hår, som der kun er blevet mindre og mindre af, siden han som 16-årig begyndte at miste det på efterskolen.

Faktisk gik det rigtig stærkt, da hårpragten faldt af.

”Det var ikke bare stille og roligt. Når jeg kørte min hånd gennem håret, røg der totter af, og jeg kan huske, at jeg bare tænkte: Hvad fuck sker der her? Mine tindinger blev vildt høje, og jeg kom til at føle mig ekstremt grim,” siger Rolf Frandsen om oplevelsen i dag.

Han føler stadig, at han er alt for ung til allerede at have mistet så meget hår, og at han nu ligner en langt ældre mand.

Og Rolf er langt fra alene. Cirka fem procent af de mænd, der bliver ramt af skaldethed, begynder at miste håret, inden de er fyldt 20 år.

Undersøgelser viser, at det er forbundet med stor usikkerhed og mange tabuer, når mænd mister håret. Ifølge en undersøgelse fra 2015 vil britiske mænd eksempelvis hellere miste jobbet end håret.

Omverden ser også anderledes på delvist skaldede mænd: At have tyndt hår eller skaldede pletter får mændene til at virke svagere, mindre selvsikre og mindre maskuline end enten dem med hår eller dem, der er helt skaldede, viser en anden britisk undersøgelse fra 2017.

Et svært valg

For Rolf betød hans nu tyndt behårede isse, at han for to år siden tog en stor beslutning om sit udseende: Han valgte at få toupé.

En toupé er et hårstykke eller en mini-paryk, der dækker den skaldede eller meget tyndt behårede plet. På den måde bliver den et slags "supplement" til ens eget hår.

Til gengæld er der mange tabuer forbundet med at gå med toupé.

For forfængelighed klinger ikke så maskulint. Slet ikke så maskulint som den unge fynbo ellers fremtoner med sine 190 centimeter, brede skuldre og skægstubbe, der antyder et potentielt fuldskæg.

Derfor overvejede han beslutningen nøje.

”Jeg var bange for, hvad andre ville tænke. Når man ændrer sit udseende, er det noget, folk lægger mærke til,” forklarer Rolf Frandsen.

Hvad nu, mand?

ALT.dk og ALT for damerne sætter fokus på manderollen under forandring.

Med en genopstået #metoo-debat herhjemme i efteråret 2020 og kvinder, der i hobetal har fortalt om sexisme på arbejdspladsen, i nattelivet og det omgivende samfund, rejser spørgsmålet sig endnu engang om den moderne mand og hans rolle i dag.

For er ideen om den ”rigtige mand” lagt i graven eller opstået i nyt format? Og hvad tænker mændene selv? Er der brug for ”en mandekamp” og et opgør med maskulinitetsbegrebet? Og hvordan styrker vi – på tværs af køn – hinanden bedst?

Det prøver vi alt sammen at finde svar på i en række artikler over den næste tid på både ALT.dk, Danmarks største livsstilssite, og i ugebladet ALT for damerne.

Med udgangspunkt i ALT for damernes store undersøgelse af manderoller, sexisme og ligestilling vil vi dykke ned i alt fra fædregrupper og øremærket barsel til mænds mentale sundhed og skønhedsidealer for at besvare det helt store spørgsmål: Hvad nu, mand?

Han har dog valgt at være fuldstændig åben om sin beslutning. Så åben, at vi har fået lov til at komme med den dag, hvor han tager turen fra Odense til hovedstaden, fordi han skal have speciallavet en ny toupé.

Det foregår på Frederiksberg, hvor Helle Westergaard, der er frisør og medejer af salon Hansen & Company, møder os med et varmt smil, da vi træder ind fra gaden.

Første gang Rolf Frandsen besøgte salonen, havde han sin mor med. I dag tager han af sted alene.

Det er fjerde gang, Rolf Frandsen besøger salonen. Særligt det første besøg står tydeligt i hans erindring.

"Jeg var ekstremt nervøs. Jeg var så nervøs, at jeg gerne ville have min mor med," husker han.

I dag sidder han igen i den samme stol. Nu har han sin personlige toupé-skabelon fra efteråret 2018 i hænderne.

Dette er en plastikform af Rolfs hovedbund.

Selvværdet røg

Han kigger ind i salonens kæmpe spejl. Han har stadig sin faste kasket på.

Selvom det på papiret handler om udseende, så handler det for Rolf Frandsen allermest om, hvordan hårtabet får ham til at føle indeni.

Med håret røg selvværdet, og for ham blev det altoverskyggende. Han var slet ikke tilfreds med sig selv.

I dag er det heldigvis bedre, men årene med dårligt selvværd har sat sine spor.

(Klik på 'play' - og følg Rolfs forvandling i de følgende korte videoklip)

Trafikken fra Falkoner Allé runger i salonen, og Rolf har pakket den nye toupé ud.

"Den her er af ægte hår og håndlavet," forklarer Helle Westergaard, mens hun placerer toupéen på en hovedform for at tegne op efter skabelonen.

Med en rolig hånd skærer hun toupéen til.

Helle Westergaard skal tegne Rolfs nye hårgrænse op efter samme skabelon.

Når man bærer toupé, skal issen være fuldstændig fri for hår dér, hvor den klistres fast med en særlig slags dobbeltklæbende tape, der er lavet til formålet.

Toupéen kan tages af, når man går i seng, så hovedbunden kan få luft, for om dagen sidder den virkelig godt fast.

"Nu skal vi til det værste," siger hun og finder hårklipperen frem.

Rolf Frandsen bekræfter med øjnene.

Populært blandt unge mænd

"Det er jo et tabu, og folk ved ikke så meget om det. Det første spørgsmål, som jeg altid får, er, om den kan falde af. Og det kan den altså ikke, den sidder virkelig godt fast med det her tape," forklarer Helle Westergaard, mens de prøver den nye toupé på.

Den toupé, som Rolf får lavet i dag, hedder en Airskin-toupé. Der er flere huller i den end normalt, så hovedbunden får mere luft.

"Det er primært unge mænd, der vælger Airskin. Jeg tror, at der er flere, der går med en, end man tror, for man kan jo faktisk ikke se, at det er en toupé," tilføjer Helle Westergaard.

Da toupéen igen skal af, skærer Rolf Frandsen en grimasse, der bekræfter det, som Helle Westergaard fortæller.

Hårgrænsen er blevet rettet til og passer nu perfekt sammen med toupéen, der skal klippes i en frisure. Næsten uden kommunikation begynder hun at klippe.

Mange spørger Rolf, hvorfor han ikke bare klipper sig skaldet?

Men for ham er det ikke en løsning på problemet. I hvert fald ikke endnu.

Hvad med kærligheden?

Jagten på kærlighed er et universelt emne for mange unge.

Noget knapt så universelt er spørgsmålet om, hvordan man fortæller en pige, at man går med toupé?

Selvom vennerne minder Rolf Frandsen om, at en pige ikke er den rette, hvis hun ikke kan acceptere, at han gør det, kan han ikke slå bekymringen helt ud af hovedet.

De sårbare og nedværdigende tanker får lov at tage over, indrømmer han.

Det ligger nemlig dybt i ham, at håret for mange er et symbol på alder, stil og sundhed – ting, som vi vurderer hinanden på bevidst eller ubevidst.

Holdt det hemmeligt i gymnasiet

Rolf har tænkt meget over, hvordan han kan blive tilfreds med sig selv uden toupé, og hvordan han kan få den selvtillid, han mangler.

Han vil gerne have succes. Indenfor hvad, ved han ikke endnu, og tilføjer, at hvis han ikke havde været så ung, da han mistede håret, ville det nok ikke have påvirket ham så negativt.

Hvis han var ældre og etableret i livet, måske succesfuld, ville han ikke fokusere så meget på sit hår. Men fordi han er ung, fylder det bare rigtig meget.

Det er næsten mere tabubelagt at gå med toupé end at være tyndhåret, føler han, og det vil han gerne ændre.

Da han i gymnasiet besluttede sig for at få toupé, var det ikke noget, han delte med mange.

Hans ven, Mathias Horvath, fortæller, at det blev holdt lidt hemmeligt, og han husker, hvor stor en forandring, man kunne mærke, at det var for Rolf.

Efter cirka 25 minutters klip er Rolfs frisure forvandlet til et flot, tæt hår. Ikke engang de skarpeste øjne ville kunne se, at det er en toupé.

Hans øjne og udstråling bekræfter Helle Westergaards arbejde.

Det er svært at sige, om det er de uopnåelige skønhedsidealer eller tabuet omkring hårtab, der er Rolf Frandsens værste fjende.

Måske er det kombinationen i sig selv, der har nedbrudt selvværdet i en alder, der for mange er definerende for ens identitet.

Hvad gør man, når man ikke er tilfreds med sit ydre, og det så oveni er så tabubelagt at gøre noget ved?

Det kan for nogle unge mænd synes at være en tabt kamp, men Rolf har valgt at kæmpe på begge fronter. Han vil være tilfreds med sig selv, og det skal ikke være et tabu.

Han håber, at andre unge tyndhårede mænd vil forstå, at det er helt fint, hvis løsningen er en toupé.

Fakta om toupé

Prisen varierer afhængigt af stedet, og hvilken slags toupé man ønsker.
Hos Hansen & Company koster den første toupé 8000 kr. inkl. konsultation. Derefter 7000 kr.

Man skal have ny toupé cirka én gang årligt afhængigt af slid.

I dag findes der løsninger, hvor det er lim eller en særlig slags tape, der er med til at holde toupeen på plads. De fleste tager den af, når de sover, men det er muligt at beholde den på. Så slides den til gengæld hurtigere. Man plejer toupéen ved at rense den.

Det er muligt at tage i svømmehallen, dyrke idræt og være yderst aktiv med en toupé. 

Der findes ikke en officel statistik på, hvor mange der går med toupé i Danmark.

Kilde: Helle Westergaard og Parykker.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: