Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Rosio Sánchez
Foto: Anne Mie Dreves Rosio Sánchez droppede Noma-jobbet til fordel for en tacobiks.

Rosio Sánchez fra Hija de Sanchez

Rosio Sánchez: “En dag fik jeg en mail fra Noma. De manglede en dessertkok…”

Rosio Sánchez har to Michelin-restauranter på cv’et, er tidligere dessertkok på Noma og indehaver af tacobiksen Hija de Sanchez i Torvehallerne og Kødbyen. Hun arbejder i en mandeverden, hvor hun sætter en ære i at hjælpe kvinder til fadet.

– Mine forældre er mexicanere, og jeg er opvokset i det mexicanske kvarter La Villita i Chicago. Min far var møbelpolstrer og arbejdede med sine hænder, og det inspirerede mig til at finde et håndværk, så jeg kunne skabe noget selv. Da jeg gik i gymnasiet, elskede jeg at bage til min familie og mine venner, så jeg besluttede mig for, at jeg ville gøre det til en levevej. Efter gymnasiet begyndte jeg på en kokkeskole i Chicago, hvor jeg uddannede mig til konditor. Jeg fik forskellige jobs, både inden for catering og konditori, men fandt ud af, at jeg ville være mere kreativ og ikke bare lave cupcakes i en butik.

LÆS OGSÅ: Thilde Maria Kristensen: “Jeg har altid sagt, at jeg ville have en blomsterbutik, når jeg blev gammel”

Headhuntet af Noma

– Som 21-årig besluttede jeg mig for, at jeg ville arbejde på restauranten WD-50 i New York, fordi det var den mest kreative restaurant, jeg havde hørt om. De havde ikke nogen ledige stillinger, men jeg flyttede alligevel til New York og blev ved med at prøve. Jeg fik et andet job, men kom på restauranten hver dag efter fyraften for at hjælpe til. Til sidst gav de mig et job i dessertkøkkenet.  

– Jeg lærte enormt meget, men efter en tid begyndte jeg at overveje mit næste skridt, for jeg ville ikke bare arbejde på en anden restaurant. Jeg havde aldrig været i Europa, så jeg købte en enkeltbillet til Spanien uden at vide, hvor det ville bringe mig og min karriere hen. Jeg arbejdede forskellige steder i Spanien og tog efterfølgende til London i håbet om at finde et sted, der kunne inspirere mig. En dag fik jeg en mail fra en kok på Noma. De manglede en dessertkok og ville gerne have mig, så jeg tog til København.

Fra Michelin til taco-biks

– Jeg elskede at arbejde på Noma og fik lov til at udvikle og teste forskellige desserter. Det var virkelig fedt. Undervejs opstod drømmen om at skabe mit eget sted. København manglede en tacobiks, og jeg savnede god mexicansk mad, som jeg kender det hjemmefra. Så jeg åbnede Hija de Sanchez i Torvehallerne for to år siden, og sidste år åbnede vi også i Kødbyen.

– Vi laver alt maden fra bunden og importerer de fleste råvarer fra Mexico. Og så laver vi de bedste tacos i København. Det er vigtigt for mig, at alt er så autentisk som muligt, så næsten alle mine ansatte er latinoer, og vi taler mest spansk på arbejdet.

LÆS OGSÅ: Fanny Bornedal droppede ud af gymnasiet for at forfølge sin drøm

Kvinde blandt mænd

– Den gastronomiske scene er kendt for at være en mandeverden, men jeg synes, at det har udviklet sig de sidste år. Der er dog stadig klart flest mænd. Jeg tror, at jeg har været heldig, for jeg er aldrig blevet frataget nogle muligheder, fordi jeg er kvinde, men jeg er helt sikkert blevet behandlet anderledes i mit job på grund af mit køn.

– Køkkenkulturen er desværre oftest lidt som i et herreomklædningsrum og for at komme det til livs, er en af mine største prioriteter at ansætte flest kvinder. Jeg vil ikke udelukkende ansætte kvinder, for mænd kan jo også være dygtige, men jeg vil gerne give kvinder de bedste rammer for at arbejde. Hvis de har børn derhjemme og derfor kun kan arbejde et vist antal timer i døgnet, tilpasser jeg vagtplanerne. Det er vigtigt for mig, at jeg kan være med til at give mine kvindelige ansatte de bedste muligheder for at udvikle sig og have et godt arbejdsliv.

Fokuser på målet

– Hvis du vil skabe en karriere, er vigtigt at have et klart fokus. Da jeg startede med at stå i et køkken, ville jeg bare lave mad og bage. Det var først, da jeg besluttede mig for, at jeg ville udvikle kreative desserter, at min karriere tog fart, fordi jeg gik efter noget mere specifikt. Min største drøm er at have en mexicansk restaurant, hvor jeg virkelig kan lave kreative retter ved siden af Hija de Sanchez. Selvom jeg er meget tilfreds med det, jeg har opnået med Hija de Sanchez, er det begrænset, hvor kreativ du kan være med en taco. Jeg foretrækker at tro, at jeg ikke har nået højdepunktet i min karriere endnu. Jeg har allerede nået mange af de ting, jeg har drømt om, men min største succes venter stadig på mig.

LÆS OGSÅ: Mette Mølbak: Jeg scorede min mand med denne ret

3 korte

Hvilken sang gør dig glad?
– Mariah Carey, især sangen Fantasy. Hvis det er en smuk dag, og jeg har en rolig morgen, er den skøn at stå op til. Hvis det bliver en hård dag, hører jeg altid AC/DC.

Hvilken bog læser du for tiden?
– Jeg er lige blevet færdig med at læse Taco USA, som handler om den amerikanske tacohistorie. Jeg mødte faktisk helt tilfældigt forfatteren (Gustavo Arellano, red.) i L.A. for et par uger siden. Hvor skørt er det ikke?

Hvad er det første, du gør om morgenen?
– Jeg tjekker min mail. Det gør jeg også, hvis jeg vågner midt om natten, bare lige for at tjekke, om nogen har skrevet noget vigtigt til mig. Det er vist ikke så sundt.

Rosio Sánchez, 32

Født og opvokset i Chicago, USA.

Kok og ejer af Hija de Sanchez, som ligger i Torvehallerne og i Kødbyen i København.

Tidligere dessertkok på Michelin-restauranterne WD-50 i New York og Noma i København.

Bor på Christianshavn.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Karriere