Sådan bliver I enige om børneopdragelsen
SPONSORERET indhold

Sådan bliver I enige om børneopdragelsen

Som de ligger der hjælpeløst i armene på en, findes der ikke noget bedre. Med deres babybløde hud, velduftende hår og de kæreste mikroskopiske fødder. Det er et af de lykkeligste øjeblikke i vores liv – endelig mor, far og barn. Men denne lykke er for de fleste også en stensikker start på diverse konflikter omkring børneopdragelse. Og med den ekstra travlhed, der er i familielivet i dag, er børn ikke nødvendigvis den lim, der holder par sammen – snarere en kile, der kan splitte familien.

Af:: Sarah Zobel Kølpin
06. sep. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Hvorfor er børneopdragelse så udfordrende?
I kommer med to forskellige historier og baggrunde, som pludselig skal forenes og smelte sammen i en fælles opdragelse. Og det kan være svært. I er jo oplært på to forskellige måder, og derfor vil I også lære fra jer på to forskellige måder.

Hvad kan man gøre, hvis man simpelt hen er grundlæggende uenige?
Jeg tror, det vigtigste er respekt. Hvis respekten er der, kan I overkomme mange uenigheder. Respekt for hinandens forskelligheder og syn på opdragelse. Hvis en af jer for eksempel synes, at der skal være en fast sovetid, og den anden er mere ligeglad, må I tage en snak om, hvordan det så gøres bedst. Er sovetider f.eks. vigtigt for dig, kan du putte, mens din mand gør noget andet. Men hvis respekten forsvinder, og energien bliver dårlig mellem jer, så er det, at det nemt kan gå ud over børnene.

Kan man tale om den mest optimale opdragelse?
Kærlighed er selvfølgelig en vigtig forudsætning for opdragelsen. Men kærlighed er ikke nok. Vi må som forældre nogle gange sige fra, træffe beslutninger på vore børns vegne og sige nej. Mange forældre bliver for konfliktsky og eftergivende i deres opdragelse p.g.a. fravær fra hjemmet og tid på arbejdet. Og derfor får mange børn ikke de grænser, som de både søger og skal have for at udvikle sig sundt. Du kan som forælder hele tiden øve dig på at gøre din opdragelse mere bevidst. Tænk over, hvad det er, du helt præcist gerne vil lære fra dig.

Hvad gør man i øjeblikke af total afmagt?
Du kan forsøge at blive mere og mere bevidst omkring, hvornår disse øjeblikke finder sted og hvad det er, der trigger det. Er det, fordi du selv er stresset? Er det fordi jeres parforhold ikke fungerer? Bliver du trigget, når barnet siger eller gør noget bestemt? Måske noget omkring din egen opdragelse? Børn kan med deres ærlighed og forskellige personligheder godt prikke til vores ømme punkter, hvilket kan være enormt provokerende og konfronterende.

Kan forældre have et bedre forhold til et barn frem for et andet?
Bedre forhold behøver ikke at betyde „elsker mere". Det er vigtigt at huske på, at man som forælder sagtens kan elske alle sine børn lige meget, men at det samtidig også er normalt, at kemien eller energien imellem forældre og børn er forskellig. Nøjagtig som vi kan have god kemi med andre mennesker. Derfor vil søskende som regel også opleve deres opdragelse som forskellig, fordi de har haft forskellige forhold til forældrene.