Perfekte liv på sociale medier
SPONSORERET indhold

Sådan fucker vores praleri på Facebook med kærligheden

De få, perfekte øjebliksbilleder, vi får af vennernes liv på sociale medier, kan gøre mere skade, end vi er klar over, mener eksperter.

26. aug. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Som oftest ser jeg mine venner, når de er lykkelige, på vej til Bali, skåler i cava på altanen og smiler om kap med solen. Ikke fordi jeg altid er så heldig at være sammen med dem, når de oplever smukke øjeblikke i deres liv, men fordi jeg ærligt talt ser dem mere på de billeder, de uploader på sociale medier, end jeg har tid til i virkeligheden. Og sådan er det nok for de fleste af os.

Vi ser skøn samhørighed kørt igennem smukke filtre, der er ligeså forvrængende, som den virkelighed, vi prøver at fremstille. Og selvom vi alle sammen betragter os selv som kloge individer, der kan se udover den kunstige virkelighed, er det nok de færreste, der helt kan se sig fri for at blive påvirket.

I en ny artikel fortæller britiske The Telegraph om skilsmisseadvokater, der oplever klienter, som klager over deres uperfekte ægteskaber. De bliver skilt, fordi deres ægteskab ikke lever op til deres forestilling om et perfekt ægteskab. Blandt andet fordi de bliver bombarderet med glansbilleder på sociale medier.

Først tænkte jeg, at det måtte være en joke. Måske briterne er sådan lidt smådumme. Men så ringede jeg til et par danske psykologer, der begge rådgiver par, som er ved at gå fra hinanden – og deres svar var nedslående.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver du ulykkelig af Facebook

Græsset ser grønnere ud
Parterapeut og skilsmisserådgiver Mette Hinnnerskov, der driver Institut for Krisehåndtering, kender desværre alt for godt de konsekvenser, sociale medier har for moderne parforhold. Hun møder mange par, der mener, at deres forhold burde være bedre, fordi de ser det hos andre – og er slet ikke i tvivl om, der er en sammenhæng mellem sociale medier og utilfredshed i parforhold:

- Det er ikke det, at alting ser så godt ud hos andre, der fører til skilsmisse. Men når man har ting, der ikke fungerer i sit eget forhold, bliver det forstærket af, at andre ser ud til at hygge sig så meget i sommerferien.

Når man sidder foran sin skærm i stedet for at tale sammen, ser vi jo kun de gode stunder. Selvom vi stadig taler med vores nære venner, får mange af os langt flere indtryk fra sociale medier. Det begynder altså at forvrænge vores virkelighedsbillede, forklarer Mette Hinnerskov:

- Da vi kun kunne tale sammen, kunne vi tale om gode OG dårlige ting. Så fortæller man om sine problemerog hører, at sådan er det også hos alle andre. Men det øjeblik man tror, at hos alle andre går alting kun godt, bliver man tilbøjelig til ikke at ville tale om, at det ikke går så godt derhjemme. Man kommer til at føle, at man er de eneste med de her problemer. Og så er det, vi begynder at tro mere på, at vi kan finde lykken på den anden side af hækken.

LÆS OGSÅ: Derfor holdt han op med at skrive

Glansbilleder skaber afstand
Vi kender alle sammen en ven eller veninde, der lægger billeder op af en hverdag, alle os, der kender dem, ved ikke eksisterer. Og hvis man tror, at det kan hjælpe på et problematisk forhold, at man forsøger at fremstille en problemfri livsversion på Facebook, tager man fejl, mener Mette Hinnerskov.

- Man forholder sig mindre kritisk til sin hverdag, hvis man ikke hele tiden skal iscenesætte det lykkelige billede. Mange lægger billeder op, fordi de føler, at de skal fremstå sådan. Men i virkeligheden ser deres liv helt anderledes ud. Til sidst kan de ikke holde ud at være i den løgn, og så må de vælge side. De vil gerne have det der perfekte liv, og så må de enten skifte noget ud eller forholde sig til virkeligheden.

Ofte er det en partner, der ryger i den proces, fordi det kan være nemmere at skifte kæresten ud end at acceptere, at man måske skal leve sit liv anderledes eller arbejde med sig selv:

- Mange har tilbøjelighed til at skubbe ansvaret over på deres partnere, for det er jo det nemmeste i verden. Derfor er det ofte parforholdet, det går ud over, når man ikke er tilfreds. Man synes, at ens partner bidrager med noget forkert og glemmer at kigge på, at man måske selv skal ændre noget og tage initiativ.

Primitive mennesker
Jeg bliver ved med at få den tanke, at vi mennesker er primitive og decideret dumme, hvis vi ikke kan gennemskue de her mekanismer. Men alligevel falder vi jo alle sammen i, om vi vil det eller ej. Jeg tog mig selv i at tage min telefon med på badebroen i min sommerferie, fordi jeg lige havde siddet og set mine venners flotte Instagram-feriebilleder. Det skulle jo ikke se ud som om, jeg ikke havde en god ferie!

Heldigvis blev jeg overmandet af et stort behov for en middagslur og fik aldrig lagt det det billede op, hvor jeg fangede min kæreste i det perfekte øjeblik med solskin og stranden i baggrunden. Men psykolog Vitha Weitemeyer forklarer, at det er ganske menneskeligt at føle behovet for at sammenligne sig med andre – at være en succes i andres øjne er noget, vi alle tørster efter:

- Jeg tror, de fleste kender det stik, det kan give, når man lige ser nogen, der er lykkes med noget, man ikke selv er lykkes med. Det er meget menneskeligt. Man tror jo, at det er hele virkeligheden.

Kom hjem til dig selv
Den nemmeste løsning på problemet er ganske enkel. Luk Facebook og tal med dine venner i stedet for. Men for rigtig mange er det råd ligeså realistisk, som at vi alle sammen begynder at leve af økologiske grøntsager og urtete fra i morgen. Sociale medier er ikke et forbigående fænomen, men en del af vores virkelighed, der kun bliver større i fremtiden. Derfor er vi nødt til at blive bedre til at håndtere den kunstige verden, vi hele tiden præsenteres for.

Mette Hinnerskov plejer at bede sine klienter tage et kritisk blik på deres vennekreds og finde det par, som de mener, har det perfekte liv – for de fleste vil det nemlig være ualmindelig svært, forklarer hun:

- Selvom folk i princippet godt ved det, så skal der ofte, andre til at skære det ud i pap. Fordi man så nemt dykker ned og får tunnelsyn – og ikke forholder sig til, om den virkelighed, man sætter selv op, er sandheden.

Vitha Weitemeyer plejer at tale med sine klienter om, hvad kærlighed egentlig er for dem. For uanset hvor stor en kliche det er, så er vi nødt til at minde os selv om, at der er uendelig mange forskellige måder at vise sin kærlighed på. Og det er bare ikke alle måder at glæde hinanden, der er lige nemme at tage billeder af:

- Jeg gør tit opmærksom på, at vi skal være taknemmelige for de ting, vores partner gør for os. Nogle er måske bedre til at sørge for noget praktisk og sætte hylder op. Vi skal ikke bilde os ind, at den eneste måde, vi kan være lykkelige på, er, hvis vi også bliver inviteret ud en gang om måneden og får en rejse til et sted med palmer og sandstrande. Det vigtige er at vende tilbage til – inden du fik alle de andre input – hvordan havde du det så med din partner? Det handler om at komme tilbage til sig selv, for man kan nemt blive forvirret af alle de andre indtryk.

Så hvis du er utilfreds med dit forhold, så prøv at sluk skærmen og tænk over, hvad der egentlig gør dig glad eller ked af det, forklarer Mette Hinnerskov:

- Man skal flytte fokus hjem og kigge på, hvordan man selv har lyst til at leve. Ellers forsøger man bare at leve andres liv og få andre til at ændre sig, så man opnår det liv, man tror, man gerne vil have.