Sara Hjort Ditlevsen

Foto: Bjarke Johansen Det er sjovt, hvad det egentlig betyder at være helt sig selv?

Sara Hjort Ditlevsen om sin største hjertesorg: "Når man går fra hinanden, risikerer man at miste hinanden som venner"

Skuespiller Sara Hjort Ditlevsen om ikke at kunne lade være med at engagere sig i debatten, om at blive stormende forelsket og om at springe fra høje klipper.

Hvornår er du helt dig selv?
– Det er sjovt, hvad det egentlig betyder at være helt sig selv? Vi er jo mange versioner af os selv i relation til andre. Jeg kan være helt mig selv med min mor, men jeg er stadig anderledes, end når jeg er sammen med min kæreste, hvor jeg også er mig selv. Derfor får jeg lyst til at svare lidt retorisk og sige, at jeg er helt mig selv, når jeg er alene. Der kan jeg ikke være nogen anden end bare mig.

Hvad er din største hjertesorg?
– Da jeg oplevede den første store kærlighed, men fandt ud af, at vores fælles drømme ikke kunne gå i opfyldelse. Den første gang, hvor jeg gik fra at have et uforpligtende forhold til et forpligtende, og det alligevel ikke lykkedes, var helt klart en hjertesorg. Når man går fra hinanden, risikerer man at miste hinanden som venner, fordi det ofte er for hårdt at blive ved med at ses. Jeg har ikke været sammen med den samme i ti år, så derfor har jeg oplevet heartbreaks flere gange, og det er hver gang en hjertesorg. Men der er også tit en grund til, at noget slutter.

LÆS OGSÅ: Stephanie Caruana: Hvem går man til, når man har skilsmissetanker?

Hvad er det vigtigste, du har lært af din far?
– Min far har givet mig ben i næsen. Han har altid taget mig og mine søstre ud på den sorte pukkelpist, fra vi var fem år gamle, og fået os til at springe ud fra høje klipper. Jeg har altid haft en drenget side, og den har min far været med til at skubbe til. For et par år siden renoverede min far og jeg min lejlighed. Jeg lærte nogle håndværksmæssige ting af ham, og nogle gange tænker jeg, at hvis jeg havde haft en bror, havde jeg nok ikke fået den side med. Det er fedt, at han har opdraget mig til at kunne lidt af hvert. Min mor har derimod givet mig den kærlige, empatiske og musikalske side, men også lært mig at engagere mig i verden.

Hvad er dit mest irriterende karaktertræk?
– Nogle gange får jeg sagt nogle ting, der ikke var meningen. Jeg tænker, mens jeg taler, men jeg beundrer virkelig dem, der er velovervejede og tænker over tingene, før de siger noget. Min kæreste synes, at jeg er mest irriterende, når jeg er irriteret eller stresset, fordi jeg bliver så urimelig.

LÆS OGSÅ: Hanne-Vibeke Holst: Jeg har altid haft dårlig samvittighed over for Mortens ekskone

Hvilken mand har gjort størst indtryk på mig?
– Det har min kæreste. Jeg oplevede at være på bølgelængde med ham på et andet plan, et dybere plan. Vi mødte hinanden for et år siden til vores veninders housewarming. Jeg kan huske, at den uge, efter jeg havde mødt ham, var jeg helt flyvende. Jeg havde ikke haft den følelse i lang tid, jeg kunne ikke sove om natten, og hele mit system var uroligt. Der var blevet rykket ved noget inde i mig, så han gjorde virkelig indtryk på mig.

Hvilken dag har betydet meget i dit liv?
– Den dag, hvor jeg kom ind på Teaterskolen, var en stor dag. Jeg havde kæmpet for det længe og søgt fire gange for at komme ind. Jeg arbejdede i forvejen med skuespil, og karrieren var i gang, men det var en anerkendelse og et skulderklap at komme ind efter at have arbejdet i så mange år med skuespil. Drømmen om at blive skuespiller kom tidligt til mig. Jeg havde lavet teater, siden jeg var ti år, og da jeg fik min første store rolle i ”Forestillinger” (tv-serie af Per Fly, red.) vidste jeg, at det var det, jeg ville.

LÆS OGSÅ: Få de kendtes kærlighedsråd: ”Først som meget sen voksen fandt jeg ud af, HVOR dybt kærlighed kan forankres”

Hvilket politisk emne kan få dig op i det røde felt?
– Det er der mange, der kan, men Israel/Palæstina-konflikten og måden, der bliver talt om den på, får mit hjerte til at banke hurtigt. Jeg kan mærke, at der er en foragt over for palæstinenserne, og jeg synes, at det er en situation, der er så dårlige udsigter for. Der har ikke været bedring i den konflikt i mange år, og en af de ting, der kan få mit pis i kog, er, at man har sådan nogle apartheid-lignende tilstande og spærrer borgerne inde i Gaza. I det hele taget er jeg træt af den måde, vi taler om mennesker på – også i flygtningedebatten. Jeg savner noget idealisme og humanisme. 

Hvem er Sara Hjort Ditlevsen?

  • Sara Hjort Ditlevsen, 30.
  • Skuespiller bl.a. kendt fraTV 2-serien "Perfekte steder".
  • Desuden er hun også engageret i Unicef og har for nylig været i Somalia for at lave en kampagne imod sultkatastrofen.
  • Bor med sin kæreste i København.