Se verdens 10 mest magtfulde kvinder
gallery

Se verdens 10 mest magtfulde kvinder

Lille spejl på væggen der, hvilken kvinde har mest magt i verden her?

Det spørgsmål har det internationale erhvervsmagasin Forbes nu stillet for niende gang, og kåret verdens 100 mest magtfulde kvinder. Og så kunne man tro, at magt er lig hardcore business og politik, men på listen finder du også sangerinder, en komiker og en dronning. Vi præsenterer dig her for magtens kvindelige top 10 – og et par af de sjove længere nede på listen...

1. Angela Merkel, tysk forbundskansler, 58 år.

For andet år i træk står Tysklands ubestridte jernkvinde øverst på Forbes liste over verdens mest magtfulde kvinder. Siden 2005 har præstedatteren fra det tidligere DDR siddet tungt på magten – ikke kun som den første kvindelige kansler, men også som den første kansler fra Østtyskland og den yngste kansler i historien. Merkel er uddannet fysiker, og har siden fået en del kritik for i bund og grund at være mere videnskabsmand end politiker, når hun tager fat på Tysklands (og Europas) store udfordringer. Hun er ikke en kvinde med store sociale kompetencer og udtrykker stort set aldrig medfølelse – eller følelser – i offentlighed. Til gengæld er hun lynende skarp på tal og fakta, og opnår resultater med en hårdkogt detaljefikseret stædighed iført buksedragt. Merkel er nok mest kendt for sin kamp for at redde euro'en, men hun har også for nylig kastet sig ud i en kamp mod feministerne med sit forslag om, at hjemmegående, tyske husmødre skal have løn for at gå hjemme og passe deres børn. I samme åndedrag kan det nævnes, at verdens mest magtfulde kvinde hver morgen står op og laver morgenmad til sin mand.

Bonus: På Forbes' liste over de mest magtfulde mennesker i verden, må Angela Merkel se sig slået af tre mænd – USA's, Ruslands og Kinas præsidenter.

51. Anna Wintour, chefredaktør, amerikansk Vogue, 62.

Taler man om magt i modeverdenen, kommer man ikke uden om Anna Wintour. Kvinden, der har sagt hot og not fra Vogues chefredaktørstol i 24 år, er en institution. I år har hendes fokus dog været et helt andet sted med sin støtte til Barack Obama. I maj samlede hun ind til hans valgkampagne, da hun var vært ved en middag i Sarah Jessica Parkers lejlighed, hvor 50 (meget rige) kendisser betalte godt 230.000 kroner for en plads ved bordet. Det spekuleres nu i, om belønningen for hendes hårde arbejde bliver et ambassadør-job. I offentligheden kender ingen rigtig Anna Wintour. Hun er kendt for at være utilnærmelig, benhård og skræmmende. En tidligere assistent har sagt: "Hun kaster dig i vandet. Og enten synker du, eller også lærer du at svømme".

8. Christine Lagarde, direktør for Den Internationale Valutafond, 56 år.

Der skulle en kvinde til, efter den tidligere direktør for Den Internationale Valutafond, Dominique Strauss-Kahn, blev beskyldt for sexovergreb mod en stuepige og trådte tilbage fra sin stilling. Kvinden blev den altid cool, altid elegante parisienne Christine Lagarde, som allerede duftede af magt fra posten som Frankrigs finansminister. Hun har nu i godt et år haft gældskrisen i Europa øverst på sin blok. En opgave som giver en del sammenstød med verdens mest magtfulde kvinde, Angela Merkel. Alligevel siges det, at de to er gode venner og på julegaver. I det hele taget er Christine Lagarde tilhænger af, at flere kvinder kommer til fadet i den finansielle sektor. Hun har tidligere udtalt, at "i køns-dominerede miljøer har mænd en tendens til at vise, hvor meget hår, de har på brystet, sammenlignet med manden ved siden af. Ærlig talt skal der aldrig være for meget testosteron i ét rum."

Bonus: Christine Lagarde svømmede på Frankrigs synkron-svømmelandshold som teenager.

3. Dilma Rousseff, Brasiliens præsident, 64 år.

1. januar 2011 fik brasilianerne deres første kvindelige præsident. Og det er ikke en hvilken som helst kvinde, men én af dem, som er vant til at kæmpe mod de helt store kræfter. Som 22-årig blev den tidligere marxistiske guerillasoldat smidt i fængsel i to år i kampen mod det diktatoriske militærstyre, som sad på magten i landet i over 20 år. Under sin straf blev Dilma Rousseff tortureret. 39 år senere så man hende med paryk, da hun deltog i klimatopmødet i København som Brasiliens klimaminister. Hendes hår var endnu ikke groet helt ud efter en kræftbehandling med kemoterapi. Hun overlevede som bekendt begge dele og må siges at være gjort af det stof, som det kræves for at styre en af verdens største økonomier. Dilma Rousseff har været gift to gange og har en voksen datter. Og med sit fokus på sociale programmer, der skal få flere brasilianere ud af fattigdom, har hun en enorm opbakning i befolkningen.


Se også: Hollywood-bryllupper 2012 - Se de flotte par

26. Dronning Elizabeth 2. af England, 86 år.

60 år har Dronning Elizabeth siddet på tronen i England. Hun er både elsket og forhadt af den engelske befolkning, som ofte har omtalt hende som en stivstikker. Særligt i forbindelse med prinsesse Dianas død i 1997 blev kongehuset kritiseret for ikke at deltage i den landesorg, som også bredte sig til resten af verden. Den engelske monark har dog genfundet støtten i befolkningen, men eksperter mener, at en del af det kan tilskrives "The Kate Effect" – Prins Williams nye kone. Dronning Elizabeth viste sig dog at have en god portion selvironi, da hun takkede ja til at åbne OL i London tidligere i år. Her så man hende i en filmsekvens sludre med James Bond himself (Daniel Craig) på Buckingham Palace, inden de to satte sig ind i en helikopter og fløj mod åbningsceremonien, hvor hun sprang ud i en faldskærm. Den sidste del klarede en stuntmand dog for hende.

Se også galleriet: Den altid yndige hertuginde Kate

2. Hillary Clinton, amerikansk udenrigsminister, 64 år.

Fænomenet "Hillary Clinton" så dagens lys, da hun som førstedame stod bag sin mand Bill i otte år. Lewinsky-skandalen kender vi alle, og der er løbet meget vand under Clinton-broen siden. Bill har trukket sig tilbage til en mere behagelig rolle, mens hans powerkvinde for fire år siden gik efter at blive USA's første kvindelige præsident. Den post nåede hun ikke, men billederne af Hillary, der giver hånd til ledere over hele verden understeger den magt, som hun trods alligevel har opnået. Der er ikke meget bullshit med Hillary – hun har blandt andet forhandlet med Taleban. Men hun har også en blød side, og da Clinton-parret fik deres eneste datter Chelsea, valgte hun at sætte advokatkarrieren til side og prioritere opgaven som mor og hustru – den hårdkogte politiker kom først til verden senere. Med de erfaringer i rygsækken gav den amerikanske udenrigsminister, da hun var i Danmark i foråret, gode råd til danske kvinder, som står med valget mellem karriere og familie: "Moderne kvinder er nødt til at prøve at finde en balance. Nogle tror, at de på forhånd må vælge enten familie og børn eller en karriere. I må ikke opgive det ene, før I har prøvet at finde en balance mellem de to områder."

Bonus: Hillary Clinton afviser selv blankt, at hun stiller op til præsidentvalget i 2016, men flere eksperter tror, at vi langt fra har set det sidste til fru Clinton i amerikansk politik.


Se også galleriet: Børn som accessories - se de kendtes mange børn

9. Janet Napolitano, USA's minister for intern sikkerhed, 54 år.

Efter 11. september 2001 så et nyt ministerium dagens lys i USA: Department of Homeland Security. I 2008 indtog Janet Napolitano posten, hvor hovedopgaven er at sikre, at landet er klar til at modsvare enhver trussel – ikke kun terror, men også naturkatastrofer, trafficking og illegale flygtninge ligger på hendes bord.

Tidligere i år blev Janet Napolitano beskyldt for sexchikane mod mandlige ansatte i sit ministerium. Anklagen lød på, at mænd både blev forbigået forfremmelser og verbalt chikaneret. Ministeren nægtede alt. Napolitano er single og har aldrig været gift og må derfor jævnligt svare på, om hun er lesbisk. Svarerne er blandede, men aldrig bekræftende, og på spørgsmålet, om hun er i forhold, har hun svaret: "Ja, med min stab".

5. Jill Abramson, chefredaktør på The New York Times, 58 år.

Den amerikanske avis The New York Times blev stiftet i 1851. 160 år skulle der gå, før en kvinde kunne sætte sig i chefredaktørens stol. Det gjorde hun sidste år, og den kvinde er Jill Abramson. De seneste år har avisverdenen blødt, men Jill Abramson har vendt den gamle skude ved at fokusere på sociale medier og brugerbetaling. I dag finder mere end 40 millioner unikke brugere deres nyheder på New York Times' hjemmeside, alligevel mener chefredaktøren ikke, at det kan ses på avisens forside, at der nu er en kvinde ved roret. På trods af en fortid som hårdkogt undersøgende journalist har Jill Abramson også skrevet en blog om sin golden retriever Scout. En blog, der i efteråret mundede ud i en hel bog med titlen "The puppy diaries".

78. J. K. Rowling, forfatter, 47.

Man kan have stor magt gennem sin pen. Det beviser moderen til alle bøgerne om troldmanden Harry Potter, Joanne Rowling. Hun er den første kvindelige forfatter, der er blevet milliardær på sine bøger, og hendes univers er så populært, at en forlystelsespark i USA har åbnet "The Wizarding World of Harry Potter". Rowling skrev den første Harry Potter-bog som alenemor på bistandshjælp. Bogen udkom i 1997 og blev en kæmpe succes. Sidste og syvende bind i serien om Harry Potter udkom 10 år senere og solgte 11 millioner eksemplarer i løbet af de første 24 timer. Rowling blev gift i 2001 med en narkoselæge, og med ham er hun blevet mor til tre.

Bonus: Rowlings første voksen-roman "Den tomme plads" udkommer 15. november på Gyldendals Forlag.

De 100 mest magtfulde kvinder er udvalgt blandt over 200 kandidater fra hele verden. Syv kategorier har været i spil: Milliardærer, erhvervsliv, livsstil, medier, non-profit, politik og teknologi. Find hele listen og læs mere om kvinderne på Forbes.com

4. Melinda Gates, medformand i The Bill and Melinda Gates Foundation, 48 år.

Melinda Gates er magtfuld af hovedsageligt to grunde: 1. Hun er medformand og medgrundlægger af verdens største private velgørenhedsfond, som giver rigtig, rigtig mange penge til sociale formål i især udviklingslande. 2. Hun indledte i sommer en kamp mod Vatikanets forbud mod aborter og prævention – på trods af, at hun selv er katolik. Over de næste otte år giver Melinda Gates gennem fonden mere end 800 millioner kroner om året til at styrke kvinders adgang til prævention i fattige lande, og hun har udtalt, at det vil være hendes livsværk. Melinda Gates er gift med Bill Gates, medgrundlæggeren af Microsoft, og sammen har parret tre børn. Hun er selv tidligere leder i Microsoft, hvor hun mødte Bill. I 1996 trak hun sig tilbage for at dedikere sit liv til velgørenhed.

7. Michelle Obama, USA's førstedame, 48 år.

Kvinden bag Barack behøver vist ingen nærmere præsentation. Hun er mere populær end sin mand, og mange eksperter spår, at det i høj grad er hende, der skal føre Obama til sejr ved præsidentvalget i november. Michelle er ikke bare en dygtig taler, der forstår at få politik til at handle om følelser og mennesker, hun er også et stilikon og har optrådt på flere lister over "mest velklædte kvinder". Men hun har ikke altid haft skabet fyldt af designertøj. Hun voksede op i en langt fra velhavende familie i Chicago med en far, der blev forkrøblet af sclerose. Michelle var skarp i pæren og uddannede sig til advokat. Og på et advokatkontor i Chicago mødte hun Barack. Karrieren har dog ligget brak, siden hendes mand blev senator. Hun har i stedet støttet Baracks kampagner og taget sig af deres to døtre Sasha og Melia.

Bonus: Da Michelle Obama talte på demokraternes partikongres i september, fortalte hun, at hun elsker sin mand endnu mere nu, end hun gjorde, da de mødtes for 23 år siden.

10. Sheryl Sandberg, COO (daglig leder), Facebook, 43 år.

Hun er den yngste magtfulde kvinde i top 10 og den eneste rene forretningskvinde. Og så kan amerikaneren Sheryl Sandberg bryste sig af at stå bag, at det sociale medie Facebook er begyndt at tjene rigtig gode penge. Da "Fjæsbogen" blev børsnoteret i maj, tjente hun godt ni milliarder kroner på sine aktier. Kort efter blev hun udnævnt som det første kvindelige medlem i Facebooks bestyrelse. Sandberg er ikke bare skræmmende intelligent. Hun har alt det, stifteren af Facebook, Mark Zuckerberg, er kendt for ikke at besidde. Store sociale kompetencer og et smilende ansigt. Samtidig er hun mor til to, og det er først de seneste år, at hun offentligt har turdet fortælle, at hun forlader kontoret halv seks for at nå aftensmaden med sin familie. Sandberg er ikke bare karrierekvinde, hun er også fortaler for, at kvinder ikke skal slække på ambitionerne af frygt for, at de ikke kan mestre både familie og arbejde. I stedet skal kvinder kræve, at deres partner klarer halvdelen af de huslige pligter.

6. Sonia Gandhi, præsident for Det Indiske Kongresparti, 65 år.

Historien om Sonia Ghandi begynder egentlig som et eventyr. Italiensk pige møder indisk fyr i England, hvor de begge studerer. Hun arbejder på en græsk restaurant for at få tingene til at hænge sammen. Han er søn af den kvinde, som kort efter bliver Indiens første kvindelige premiereminister. De mødes i 1965 – tre år efter er de gift, og Sonia flytter ind hos sin svigermor, Indira Ghandi. Parret får to børn, og på trods af politisk krise i landet lykkes det Sonia at holde sig ude af offentlighedens søgelys. I 1984 bliver Indira Ghandi myrdet af sine livvagter, og Sonias mand, Rajiv Ghandi, bliver kort efter valgt til premierminister. Men det er en farlig post, for i 1991 bliver han dræbt af en kvindelig selvmordsbomber. Sonia afviser først pure at overtage posten som præsident for Det Indiske Kongresparti, men i 1998 stiller hun op, bliver valgt og har siden været chef for Indiens vigtigste politiske parti.

Længere nede på listen finder vi blandt andet...

14. Lady Gaga, sangerinde, 26 år.

Stefani Germanotta er ikke bare en god stemme og et karakteristisk ansigt, som en smart producer har skabt til at klare vokalen på sine numre. Under kunstnernavnet Lady Gaga komponerer hun selv sin musik, skriver sine egne numre og designer sine egne – ofte ekstreme og provokerende – kostumer. De mange penge, som Lady Gaga skraber ind gennem sin musik, bliver ikke kun spenderet på kjoler, som den syet af kød, hun bar til koncerten i Parken i sidste måned. Hun donerer også en del til gode formål, og blev i 2011 kåret som den mest velgørende kendis. I februar lancerede hun sin egen non-profit fond The Born This Way Foundation, som blandt andet skal støtte projekter, der får børn til at stoppe mobning i skolegården.

Bonus: Lady Gaga har over 28 millioner "små monstre", som hun kalder sine fans, der følger hende på Twitter.

Se også: En gakket stjerne - Lady Gagas mange looks

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Hillary Clinton