Sex - Tips til et bedre sexliv og større sexlyst

Mangler du inspiration til et bedre sexliv? Så er du havnet det helt rigtige sted. Vi har samlet de bedste tips til dig, der ønsker større intimitet og mere kreativ sex med din partner. Hvad kan du gøre for at tænde gnisten i dit parforhold? Hvordan får du flere orgasmer i sengen? Hvorfor halter det med din sexlyst? Og hvad betyder sex for kærlighed, sundhed og seksualitet i det hele taget?

Det er bare nogle af de spørgsmål, vi giver dig svar på i vores store sex-univers på ALT.dk.

Læs mere

Sex og parforhold

Et godt sexliv er højt oppe på ønskelisten hos de fleste, men det er ikke altid, at sexlivet fungerer optimalt i et parforhold – specielt ikke, hvis man har dannet par i mange år. Derfor er det blandt andet vigtigt, at du og din partner ”lærer hinandens instrumenter at kende”, så I får det sjovt sammen i sengen, siger personlig rådgiver Daisy Løvendahl i denne artikel, hvor hun giver 7 tips til mere hed sex.

Der er nemlig mange gode grunde til at prioritere lagengymnastikken i dit parforhold. Ikke nok med, at det kan give mindre stress, bedre søvn og et stærkere immunforsvar, så er det også en vigtig måde, hvorpå vi som mennesker får bekræftelse fra og mærker en stærkere tilknytning til vores partner.

”Sex er meget mere end bare samleje. Man kan godt have nærhed og seksualitet uden nødvendigvis at have samleje. Men uden den intimitet, som god sex indebærer, vil et forhold ofte glide ud i sandet,” siger sexologen Haakon Aars i denne artikel.

Ved det første samleje med en ny partner kan sexoplevelsen rent fysiologisk være den samme, om du kender din partner eller ej. Men den psykologiske oplevelse vil typisk blive bedre, når du dyrker sex med en fast partner. Trygheden, nærheden og samhørigheden gør oplevelsen mere intens og for mange bedre. Hyppige onenightstands med en partner, du ikke kender, kan til gengæld gøre sex følelseskoldt og betyde, at du på længere sigt ikke oplever den samme velvære og nydelse som ved sex med en fast partner.

Sex og prævention

Det bedste råd til at undgå graviditet og kønssygdomme er at bruge prævention. Og når det gælder sexsygdomme, er det kondom, som skal i brug.

Myter om sex

Der er mange myter og misforståelser omkring sex og samleje, og det er derfor vigtigt at kunne skille fakta fra fiktion. For har lykkelige par god sex hele tiden? Har mænd generelt mere lyst til sex end kvinder? Og får alle andre kvinder flere orgasmer end dig? Hvad enten det gælder hyppigheden, teknikker eller tanker, så er det forskelligt fra par til par, mand og kvinde.

I denne artikel kommer vi nogle af de store myter til livs, så du kan blive klogere på, hvad der er op og ned i soveværelset.

Når sex er svært

Vi taler ofte kun om, når sex er fantastisk. Ikke når det er så smertefuldt, at man hellere vil undvære. Men mange kvinder oplever, at det at dyrke sex kan gøre så ondt, at det er umuligt at gennemføre sexakten.

Vaginisme er fx en lidelse, hvor sex er enormt smertefuldt for kvinden. Det kaldes også skedekramper og betyder, at underlivet lukker for besøg. Musklerne kan bl.a. spænde så meget, at det kan være umuligt for kvinden overhovedet at bruge tampon. Sex bliver af kvinder med vaginisme beskrevet som en sprækkende, skærende og ulidelig fornemmelse.

Sex i overgangsalderen kan også være svært. Det gælder bl.a. fordi lysten til sex daler med alderen. Under overgangsalderen vil kvinder nemlig opleve et fald i deres østrogen-produktion, og østrogen-produktionen er bl.a. noget af det, som giver sexlyst. Mange kvinder vil opleve, at de har 60 % mindre østrogen-produktion i overgangsalder, end de havde, da de var 20 år. Det vil sige over halvdelen af det, der skal hjælpe os til at finde vores sexlyst, er væk, og det vil derfor betyde, at der skal arbejdes lidt hårdere for at bevare de seksuelle aktiviteter mellem partnere. Men også vaginal tørhed kan besværliggøre samleje på grund af smerter. Der findes dog heldigvis forskellige glidecremer, som kan sikre nydelse ved tørhed i skeden.

Mænd kan også opleve problemer med penis erektion. Problemer med rejsning er helt normalt, og de kan skyldes mange forskellige ting. Problemer med rejsning kan være det første tegn på sygdom som åreforkalkning eller forhøjet blodtryk. Det kan også skyldes forskellige psykologiske forhold, det kan være relationen til partneren, præstationsangst eller seksuelle traumer tidligere i livet.

Der er også mange mænd, som oplever, at deres lyst til sex ændrer sig med alderen. Mange mænd kan gøre noget ved problemet. Man kan undgå tobak og alkohol, fysisk aktivitet er godt og er man overvægtig, bør du tabe dig.

Det er også vigtigt, at drenge og mænd laver bækkenbundsøvelser ligesom piger og kvinder.

Hvad sker der med lysten til sex, når du er gravid?

Mange kvinder oplever at have mere lyst til sex under graviditet. Nogle mener, at det er, fordi det er mere „sikkert”, fordi du allerede er gravid, så du skal ikke bekymre dig om prævention. Sexlysten svinger dog for de fleste igennem graviditeten. I første trimester kan kvalme, opkast og træthed tage lysten. Men i andet trimester stiger blodtilførslen til kønsorganerne, underlivet og brysterne og er med til at stimulere lysten igen. Sidst i graviditeten kan de fysiske forandringer, der sker i kroppen, gøre det til en udfordring at have seksuel kontakt, men man kan tage nogle forholdsregler, så man under en normal graviditet kan dyrke fantastisk sex langt hen i forløbet. Under alle omstændigheder sker der ikke noget med baby, når I har samleje under graviditet.

Tips og tricks

Det kan være svært selv at afgøre, om man er ”god til sex” og har luret den måde, man bedst tilfredsstiller sin partner. Det kræver god kommunikation, og øvelse gør som bekendt mester, men det handler først og fremmest om at lære dig selv godt at kende og turde slippe hæmningerne, mener sexolog og parterapeut Christina Tatarczuk:

”Sex og elskov er to forskellige ting. Og det kan være helt fantastisk, hvis du får begge dele. Elskov er intimitet og kærlighed mellem to mennesker. Mens sex er en stærk kraft, du sagtens kan nyde både i parforhold og som single. Sex er frækt, vildt, inderligt og begærligt. Det er der, hvor du giver los og overgiver dig til sanserne og nydelsen. Der, hvor du eksperimenterer med nogle grænser, leger med roller – hvem der tager, og hvem der bliver taget”, siger hun.

Det kræver ikke mindst, at man kender sin egen lyst. For hvad tænder du egentlig på? Hvad siger dine seksuelle fantasier om dig? Hvor kan du godt lide at blive rørt, og hvordan vil du gerne røres?

Jo bedre det er for dig, jo bedre er det (eller bør det være!) for din partner. Derfor kan du med fordel undersøge, hvor dine erogene zoner og dit g-punkt sidder, og hvordan du bedst får fortalt din partner, hvad du har lyst til, mener sexologen. Hvis du godt kunne bruge lidt hjælp på den front, er du havnet det helt rigtige sted, for vi har samlet en stor sex-guide til dig lige her.

Når lysten til sex udebliver

Det er ikke altid lige let at få gang i sexlysten, og det kan der være mange grunde til. Måske har du og din partner været kærester i mange år og savner ny inspiration?

Måske er det andre faktorer som arbejde, manglende selvtillid eller dårlig kommunikation, der sætter en stopper for det gode sexliv?

Eller måske gør livet som nybagte forældre det svært at skabe tid og plads til sex?

Lysten kan udeblive i perioder, og det er mere end okay! Her kan du læse, hvorfor klummeskribent Lea Korsgaard insisterer på, at det er hendes mands ansvar, ikke hendes, at gøre noget ved det, hvis han har lyst til sex, og hun ikke har.

”Tanken om, at det er mit ansvar at stille min mands behov for sex, fungerer som cirka den mindst erotiske fantasi, jeg kan komme i tanke om. Lyst avler lyst, så for lystens skyld har jeg kun sex, når jeg faktisk har lyst”, skriver hun blandt andet. 

Et mere kreativt sexliv

Hvis du er på jagt efter inspiration til et vildere og mere kreativt sexliv, er der også masser af input at hente på ALT.dk. Besøg for eksempel vores univers for erotiske noveller eller for sexlegetøj, hvis du ønsker at eksperimentere med sex-stillinger, udstyr og rollespil.

Onani og orgasmer

Langt de fleste mennesker - unge som gamle - onanerer. Uanset om du er erfaren onanist eller nybegynder er der også masser af råd at hente her på siden. Du går for eksempel glip af en masse, hvis du kun fokuserer på klitoris og glemmer, at der er mange andre måder at opnå nydelse på.

Du går for eksempel glip af en masse, hvis du kun fokuserer på klitoris og glemmer, at der er mange andre måder at opnå nydelse på.

Onani er en god måde at udforske og lære sine egne seksuelle reaktioner at kende på. Piger og kvinder onanerer ofte ved at kærtegne klitoris og området omkring, kønslæber og skedeindgang. Det kan gøres både med fingre og et massageapparat.

Drenge og mænd onanerer oftest ved at kærtegne penis, og den mest følsomme del af penis er den forreste del, som kaldes penishovedet.

Når der onaneres, opnås der i de fleste tilfælde orgasme. Orgasme er reflektorisk udladning af seksuel spænding, som er udløst ved seksuel stimulering og ledsaget af en række fysiske og psykiske reaktioner. Kvindens orgasme viser sig ved rytmiske sammentrækninger i den yderste tredjedel af skeden og livmoderen.

Mænds orgasme indledes af en udvidelse af den bageste del af urinrøret med opsamling af sæd, hvilket opleves som en manglende evne til at tilbageholde den efterfølgende ejakulation og lystfølelse.

Hos både kvinder og mænd ledsages orgasmen desuden af muskelsammentrækninger i bækkenbunden og anus.

På ALT.dk kan du finde mange flere artikler om kærlighed og parforhold fra ALT for damerne, Eurowoman, Fit Living, Hendes Verden og Hjemmet.