Snedkerens legeplads
SPONSORERET indhold

"En rejse er ikke en rigtig rejse, hvis ikke vi har et gammelt møbel eller et stykke træ med hjem på bagsædet i bilen"

Jon og Sannes lejlighed i to etager er fyldt til randen med flotte, tilpassede løsninger i smukke materialer. Jon har selv udført alle de gode ideer, efterhånden som både lejligheden og familien er vokset.

Foto: Nicoline Olsen
02. apr. 2016 | Bolig | BoligLiv

Sanne og Jons lejlighed er mere end bare et hjem. Den rummer en fælles familiehistorie på over 23 år, fra den oprindelige 3½ værelses lejlighed til den nuværende større version, hvor tørreloftet er inddraget. Efterhånden som parrets tre drenge, Halfdan, Laust og Eik på henholdsvis 20, 17 og 10 år er kommet til, har familien udtænkt andre rammer og funktioner og skabt ændringer, efterhånden som nye behov er opstået.

Al plads er udnyttet
Omhyggeligt håndværk og genbrug går igen i hele lejligheden. Her er taget nøje stilling til hvert eneste stykke materiale, fra gulvbelægning og helt ned i de håndtappede køkkenskuffer med egetræsfronter. Træet er upcycled affaldstræ fra forladte villaer, gamle savværk og godser herhjemme eller i udlandet. Og andet er hentet hos Genbyg af Jon, som er snedker. Al pladsen er udnyttet på en måde, som får lejlighedens rum til at virke luftige og lyse. Masser af højskabe og integrerede skuffer sørger for, at alt kan stuves til side, og samtidig er der skabt plads til spisning, arbejde og fælleskab overalt.

Træet er fundet på rejser
– Vi har bordplader, hylder, skuffer og skillevægge lavet af træ alle mulige steder fra. Vi har altid slæbt ting hjem fra loppemarkeder og genbrug i hele Europa. En rejse er ikke en rigtig rejse, hvis ikke vi har et gammelt møbel eller et stykke træ med hjem på bagsædet i bilen, fortæller Sanne og Jon, som mener, at genbrugstræ ikke bare får nyt liv, men også ligefrem kan blive endnu smukkere, hvis det får den rigtige behandling.

– For os er genbrug ikke en særlig livsstil, vi praktiserer. Det er bare sådan, vi altid har gjort, siger parret. Det samme gælder lejligheden, der har netop den ærlighed og skønhed, der karakteriserer et hjem, der bliver gået til og bygget ud over tid. Fyldt til randen med flotte, tilpassede løsninger i smukke materialer.

Køkkengrejet er fundet på loppemarkeder. De små lavastensfliser er fra Made a Mano.

Det gamle stationsur går fint i spænd med de enkle, klassiske stole i spisestuen.

Et kig fra køkkenet ind i spisestuen. Bordet har Jon selv lavet af massivt egetræ, som han har hentet i Frankrig. Kontorstolen er fra et loppemarked i Berlin. De to grønne Kevi-klassikere er fundet på et dansk loppemarked. Maleriet er af Johannes Balsgaard.

IDE
Stil blandede gamle kontorstole om spisebordet som en fleksibel og afslappet løsning.

Jon har bygget det meste i køkkenet af genbrugstræ, og overskabene er bygget af gamle vinduer fra Genbyg. Gulvet er lagt i pileform, som er en gammel svensk gulvlægningsteknik. De mange skuffemoduler giver nem adgang til køkkengrejet.

De rå skiferplader havde været brugt som tagplader, inden Jon forvandlede dem til køkkenfliser. Sat op med en sort fuge skaber de en cool kontrast til træet med den varme lød. Sukkerskålen er fra Orla Kiely, mens tekanden i støbejern er et loppefund.

Metalskabet i køkkenet er et østeuropæisk medicinskab, som Sanne har købt på et loppemarked. Små vinduer fra Genbyg slipper lys ind i entreen.

I stuens ene hjørne hænger et litografi af Hans Oldau Krull over en enkel bogreol på væggen.

IDE
Brug cool skuffer fra gamle bankbokse til at holde styr på papirer og småting i reolen.

Skabsfronten i entreen er inspireret af Piet Hein Eeks møbler og består af genbrugte, fyrretræsgulvbrædder, der omhyggeligt er kløvede på begge ledder, slebet og til sidst monteret.

Trappen er bygget efter mølletrappeprincippet, en historisk trappetype, der sikrede, at mølleren kunne fragte tunge poser korn på ryggen sikkert op til melkværnen.

Den smukke trappe står skulpturelt i rummet. Den forbinder lejligheden med det tidligere tørreloft, som er sat i stand og inddraget til beboelse.

Den væghængte bænk med jernvanger er gammelt originalt inventar fra Frankrigsgade Svømmehal. Skindet er fra The Organic Sheep.

Bestikskuffen indeholder et skønt miks af blandede stel.

Altanen er familiens hyggelige oase.Krydderurterne gror i en blomsterkasse bygget af Jon. En simpel hylde af planker og mursten giver plads til flere krukker.

Frø af ærter, purløg og morgenfrue ligger klar til at komme i pottemulden.

Skabsvæggen i børneværelset har fået en enkelt spændende låge lavet af rå forskallingsbrædder. Ved siden af står en taburet af eget design, bygget af to kasserede stolerygge.

En sovealkove er skabt i stuen ved helt enkelt at bygge en skillevæg med integreret seng og skuffer. Vinduerne foroven sørger for et fint lys.

På det gamle tørreloft står et smukt skrivebord lavet af et gammelt køkkenbord fra en skibsreders villa. Skuffemodulet er bygget af materialer fra Genbyg. Kontorstolen og den gamle Vipp-spand er også genbrugsfund.

IDE
Fyld en vindueskarm med grupper af kaktusser og sukkulenter i rødlerspotter for et frodigt, men enkelt udtryk.

En ny hjemmebygget daybed er på vej i stedet for denne, som dog fungerer fint. Det smukke patchworktæppe er Sannes eget design.

Anbefalet til dig