Kropsidealer og selvværd
Foto: Sofia Saidana Sofia Saidana har med et enkelt Facebook-opslag fået mange internetbrugere til at stoppe op og tænke over skam, strækmærker og selvværd.

Kropsidealer og selvværd

Sofias undertøjsbillede gik viralt: ”Du er guld værd, lige meget hvad du vejer”

Piger, der deler billeder af dem selv i undertøj, er efterhånden blevet fast inventar på sociale medier. Men Sofia Saidanas billede fik internetbrugerne til at stoppe op og tænke. Vi har talt med hende om budskabet bag billedet, som på få dage er gået Danmark rundt.

For nogle piger er det helt normalt, nærmest trivielt, at dele billeder af sig selv i undertøj eller bikini på offentlige platforme som Facebook og Instagram. Men sådan er det ikke for 28-årige Sofia Saidana.

For hende var det angstprovokerende, ligefrem kvalmefremkaldende, da hun lørdag aften trykkede på den blå "Slå op" knap til et Facebook-opslag, der viste hende selv, siddende på gulvet i et sæt rødt undertøj med mobilen hævet i ansigtshøjde, samt en ret personlig tekst om selvværd, skam, strækmærker – og om at holde af sig selv, som man er.

LÆS OGSÅ: Fallulah: "Jeg har været på utallige slankekure igennem min ungdom, og det fucker ens system op"

– Jeg var så nervøs. Mit hjerte bankede, og jeg havde kvalme. Jeg har i så mange år følt mig som en usynlig strandet hval. Jeg gemte mig væk, og jeg skammede mig så meget over mig selv. Så jeg er jo stadig fuldstændigt overvældet over, hvor godt det er blevet taget imod.

Reaktionerne på opslaget var overvældende. Billedet gik viralt og den ene søde kommentar efter den anden væltede ind, både i kommentarsporet under billedet og i Sofias indbakke.

– Jeg havde da regnet med, at det var et opslag, mine følgere godt ville kunne lide. Men at det ville blive delt af så mange mennesker, og at der ville være alle de her vilde og søde reaktioner, det havde jeg slet ikke regnet med. Det er også kommet bag på mig, hvor mange mænd, der har skrevet til mig efterfølgende. De skriver, at jeg er smuk, som jeg er, og inviterer mig på vin. Det er da dejligt, men også lidt mærkeligt. Det har jeg aldrig prøvet før.

LÆS OGSÅ: "Jeg var den sidste til at lære klokken og 7-tabellen i folkeskolen. Et karakterkrav ville have tabt mig i uddannelsessystemet"

Sofia delte opslaget på sin side "Sofias kamp fra 120-60 kilo", hvor hun ofte skriver om sund livsstil og om vejen til et varigt vægttab. Men hendes historie handler ikke bare om vægt, siger Sofia. Den handler om selvværd:

– Da jeg lavede min side for 3 år siden, var baggrunden egentlig bare, at jeg skulle tabe mig de her kilo og forhåbentlig inspirere nogen i min kamp for at nå målet. Men jeg har udviklet mig meget undervejs takket være mine følgere, som har gjort det muligt for mig at få sat ord på tingene. Bag vægttabet ligger jo, at man også begynder at acceptere sig selv, som man er. Jeg vil gerne opfordre til at gribe livet. At føle sig smuk og føle, at man fortjener at have det godt, uanset hvad man vejer.

Sofia Saidana har i mange år hadet sin krop. Hun skjulte den, skammede sig over den, skar i den, når hun havde brug for afløb for sine følelser – behandlede den som "en skraldespand", som hun selv beskriver det. Hun købte fastfood for 500 kr. om dagen i en periode, og vægten steg og steg, til hun for længst havde passeret de 100 kg.

– Jeg mistede min mor, da jeg var 15, og det væltede min verden. Jeg kom på krisehjem og røg ud i ekstrem overspisning og selvskade. Jeg tog stoffer og vågnede op hos fremmede fyre. Jeg sov og spiste og sov igen. Jeg havde kærester, som ikke var gode for mig, men som jeg holdt fast i, fordi jeg ikke turde være alene. Jeg var elev på Hotel Scandic som receptionist på det tidspunkt og stod for 90 % af sygefraværet, fordi jeg bare tog i byen, og så kun frem til at skulle være påvirket. Jeg dopede mig selv med medicin, jeg var så deprimeret og passede overhovedet ikke på mig selv. Sådan var det i mange år. Men så var det, at jeg lavede den her side, fordi jeg tænkte: "Nu kan det være nok". Og det ændrede det hele.

LÆS OGSÅ: "Hvis jeg skar i mig selv, tog jeg ikke mit liv den dag. Så kunne jeg leve en dag mere."

Hvad fik dig til at tænke det?

– Jeg havde i mange år vågnet og kigget mig selv i spejlet og følt mig totalt uduelig og som en kæmpe fiasko. Jeg lod mad styre hele mit liv og stå i vejen for, at jeg blev glad. Jeg meldte fra til ting, jeg gerne ville, fordi jeg lige ville tabe 30 kg først. Jeg synes ikke, at man bliver glad bare ved at tabe sig, men man er nødt til at lære sig selv, at man er værd at passe på.

– Jeg har et slags motto, der hedder: Er dine drømme vigtigere end dine undskyldninger? Vi kan altid komme med tusind undskyldninger for, hvorfor vi ikke lige skal gøre noget lige nu. Men jeg har brugt 25 år af mit liv på at have det skidt – jeg vil gerne opfordre til, at man får det bedste ud af det liv, man har fået. Vi bestemmer ikke selv, hvilken familie vi er født ind i, hvilken krop vi får, hvilket liv vi får. Vi må få det bedste ud af det. Og det er kun os selv, der kan gøre det.

Nu har du jo selv været ude af dit misbrug og selvskadende adfærd i en længere periode. Hvorfor havde du alligevel behov for at dele det her billede nu?

– Nu har jeg jo et meget nært forhold til mange af mine følgere, som har fulgt mig mange år. De er min virtuelle familie og den anerkendelse, som jeg måske ellers ville have fået fra familie, får jeg så fra mine følgere. Og derfor tør jeg også være ærlig – de griber mig altid, når jeg gør mig sårbar. Og de bliver inspirerede af min historie, hvis de selv sidder i et sort hul. Mange af mine følgere kæmper også med overvægt eller psykiske problemer, og det gik bare op for mig, at det var vigtigt at fortælle dem, at første skridt til at få det bedre er, at man får set sig selv i øjnene og forsøger at anerkende sig selv, siger hun og tilføjer:

Hvad håber du, at andre tager med fra din historie?

– Jeg håber, at det minder folk om, at de er guld værd, uanset hvad de vejer, eller hvordan de ser ud. At de skal være gode ved sig selv og give sig selv en masse godt. Fuck nu de strækmærker – de viser bare, at du har levet et liv, at du har en historie. Jeg vil gerne inspirere til, at man kan komme over på den anden side, at man kan få det godt med sig selv. Ikke fordi mit liv er rosenrødt i dag, men jeg kæmper, og jeg giver aldrig op, og det vil jeg gerne inspirere andre til også at gøre.

Sofia Saidana arbejder i dag som selvstændig. Hun blogger, holder foredrag og har en online sundhedsklub, som kan besøges på nettet her.

LÆS OGSÅ: 25 stærke citater fra Beyoncés "Lemonade"

LÆS OGSÅ: Kendt TV-vært: Virkeligheden kan ikke leve op til filterudgaven

LÆS OGSÅ: Lena Dunham kritiserer magasin: "Sådan har min krop aldrig set ud" 

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview