Sangerinde Solaima
Foto: Elisabeth Eibye Soleima, 30 år. Født Sarah Mariegaard. Musiker og bl.a. kendt for hits som ”Low life”, ”Breathe” og ”Cracks”. Aktuel med den nye single ”Cheers for the Tears”.

Soleima: Her er mit bedste råd mod kærestesorg

Musiker Soleima om østafrikanske danselejre, om kvindelige forbilleder og om at bekæmpe kærestesorger med semi-aggressiv hiphop.

Hvem var den første, du kyssede?

– Han hed Anders og var en, jeg mødte på min efterskole. Vaskeægte efterskoleforelskelse, ligesom det skal være. Han elskede Rage Against the Machine, så nu minder det band mig altid om ham og den tid.

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse fra din barndom?

– Der er heldigvis mange. En af dem er, at min mor årligt tog mig med på den østafrikanske danselejr Utamaduni. Oplevelserne fra denne lejr har udviklet mig utrolig meget både personligt og musikalsk. Introduktionen til dette miljø har også betydet, at jeg, da jeg var færdig med gymnasiet, tog til Sukumaland i Tanzania i et år sammen med en dansegruppe. Denne tur og mine venner der har på mange måder gjort mig til den, jeg er.

LÆS OGSÅ: Sus Wilkins: "Jeg har en generel angst for at miste folk i mit liv"

Hvilken film/bog/sang betyder mest for dig og hvorfor?

– Det, må jeg sige, ændrer sig konstant. Jeg er heldigvis meget ofte inspireret af mange forskellige ting. Jeg har lige læst bogen ”Sapiens – en kort historie om menneskeheden” af Yuval Noah Harari. Den satte mange ting i et virkelig godt perspektiv. Den kan virkelig anbefales.

Hvilken anden kvinde har inspireret dig mest?

– Der er så mange seje kvinder, der inspirerer mig. For eksempel alle de seje kvinder i dansk musik, der hele tiden er med til at sætte ligestilling på programmet i en branche præget af stor ulighed mellem kønnene. Det, synes jeg, er modigt. Og noget mange kæmper for netop nu. En anden kvinde, der har inspireret mig i den seneste tid, er den nigerianske forfatter Chimamanda Adichie, der skriver meget om feminisme på en spændende måde.

Er der et karaktertræk, du misunder mænd for at besidde?

– Jeg prøver på ikke at være alt for misundelig i mit liv. Det kan skabe bitterhed, og der er intet værre end at blive bitter. Jeg kan nogle gange være ærgerlig over, at vi stadig lever i en verden, hvor mænd har visse fordele kun på grund af deres køn. Det, tror jeg, de fleste vil være enige i.

Hvilken modetrend hopper du aldrig med på igen?

– Puha, jeg er sgu rimelig frisk på det meste. Jeg synes, tøj er sjovt og skal være en ting, man leger med. Det skal forstærke de følelser, man har indeni.

LÆS OGSÅ: Lydmor: "Man er voksen, når man har planter, som overlever"

Hvad er dit bedste råd mod kærestesorger?

– Det er helt klart svært. Men jeg vil nok sige, at den bedste medicin for mig selv i hvert fald er mine venner. De kan få mig til at glemme den ensomhed, der er forbundet med at have kærestesorg. Og så er en semi-agressiv hiphop-sang altid god, når man føler sig nede. Jeg kan stærkt anbefale Chance The Rappers album ”Coloring Book”. Det har hjulpet mig gennem nogle rimelig dystre stemninger. Det har en kraft til at hive én lidt op af det sorte hul.

Hvad er din største succesoplevelse indtil nu?

– Jeg har en tendens til altid at se udfordringer i det, jeg laver. Jeg tror, det handler om at være en lille smule overambitiøs. Det er noget, jeg rigtig gerne vil ændre. Jeg synes, man skal hele tiden prøve at se succeser i sin hverdag. Både på den store og den mindre skala. Jeg øver mig hele tiden i det. En stor succes for mig er helt bestemt at have fantastiske mennesker omkring mig i mit liv og få lov til at leve af at lave musik hver eneste dag.

Hvornår har du været mest bange?

– Det kan både være frygten for at miste mine kære omkring mig og frygten for at miste en periode i livet, jeg er særligt glad for. Jeg ville egentlig gerne blive bedre til at slippe af med den angst.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kvinder du skal kende og Musik