Få inspiration til de bøger du skal læse i hængekøjen denne sommer
Få inspiration til de bøger du skal læse i hængekøjen denne sommer

Her er de bedste bøger til din sommer

Sommerferie betyder tid til at dykke ned i de gode bøger, du ikke har fået læst i din travle hverdag. Vi har spurgt 4 litteraturkyndige kvinder med fingeren på bog-pulsen, hvilke bøger, du skal fordybe dig i denne sommer - læs med.
STINE PILGAARD, forfatter

Pura Vida af Caroline Albertine Minor, Forlaget Rosinante 2013
- I Pura Vida følger man hovedpersonen Viktoria, der på en nærmest tilfældig måde bevæger sig gennem sabbatårene efter gymnasiet. Hun sanser sig gennem en række rejser og møder med forskellige mennesker i et klart og poetisk sprog. Viktoria føler sig "klædt ud som sig selv," siges det og netop denne følelse er den bærende fornemmelse i romanen. En fortælling om hvordan virkeligheden på trods af flere rejser og kærlighedsmøder, bliver ved med at føles som noget udenfor rækkevidde. Viktorias famlen og skrøbelighed kolliderer med den præcise fortællerstemme, der hensætter læseren i et smukt og rastløst univers. Pura Vida er en roman, der henvender sig til alle, der går og venter på noget, de ikke ved, hvad er.

Hvis du kan lide pastelfarver, overraskende billedsprog eller nogensinde har været ensom, vil du kunne lide Pura Vida.
Kan købes her.Mor og Busser, af Kristina Nya Glaffey, Forlaget Gladiator 2014
- Mor og Busser er en bog, der beretter om en familie med to mødre og to børn. Den ene af mødrene kaldes Busser og det er primært hendes syn på verden, der giver anledning til de forskellige definitioner og kommentarer til den moderne kernefamilie. Det særlige ved Mor og Busser er fortællergrebet, fordi det er et af børnene, der fortæller. Den naive tone skaber et andet perspektiv og stiller skarpt på konflikterne, forskellene og kærligheden mellem de to forældre. Det er et fint portræt af hvor mærkeligt det er at være nogens datter, nogens kone og nogens mor. "Busser siger, at når man bliver voksen, er det lidt ligesom at være med i Big Brother hele tiden, bortset fra at ingen har fortalt en om reglerne på forhånd, og selv om man bliver stemt hjem af de andre, skal man stadigvæk blive inde i programmet."

Hvis du kunne lide bogen "Den lille prins" eller hvis du har et ambivalent forhold til kernefamilien, vil du være begejstret for Mor og Busser.
Kan købes her.Samtlige sagaer og 49 totter, nyoversættelsen af de islandske sagaer, Forlaget Saga, 2014
- De islandske sagaer er blevet oversat til et mere mundret dansk end man husker fra sin skoletid og sammen med en glimrende indledning af lektor Annette Lassen, skaber det en fin mulighed for at lære de gamle fortællinger at kende på en ny måde. Det er et indblik i middelalderens tanker og forestillinger om fællesskab, ære, skam og kærlighed. Fortællestilen er enkel, der er kampe, troldkvinder, familiefejder og kærlighedsdramaer. Sagaerne spænder fra romaner på flere hundreder sider, til mindre fortællinger (totter) der i længden minder mere om noveller. Det er et fantastisk univers at indtræde i, og man vil gennem de forskellige sagaer møde nogle genkommende karakterer, der skaber en helhed i sagaerne på tværs af fortællingerne.

Hvis du kan lide vilde westerns, hvis du har en svaghed for Horton Sagaen eller var det mindste interesseret i historietimerne, så vil du holde af de islandske sagaer.

LÆS OGSÅ: Denne blog skal du kende, hvis du elsker New YorkOLGA RAVN, forfatter og litteraturanmelder på Politiken

Nervernes adresse af Lea Marie Løppenthin, Gladiator 2014
- Digtsamlinger er jo ret hot lige nu, og hvis man allerede har funderet sig igennem Yahya Hassan og Theis Ørntoft og Asta Olivia Nordenhof, så vil jeg gerne pege på den lidt mere oversete generationsfælde Lea Marie Løppenthins debut Nervernes adresse. Løppenthin skriver med en form for sensitiv intelligens eller intelligent sensibilitet, og så har hendes tone noget underfundigt over sig, som lykkedes aldrig at blive cute (meget svær balance! meget imponerende!). Der er i bogen en let melankoli, som løber gennem hele livet, midt i melankolien og den lyse længsel forsøger man at forstå sine venner, sin bror og dem man dater, og så står man der i årstiderne og kapitalismen og drikker noget mælk (pastel-bonus: omslaget er mega flot!)

Læs den hvis du synes godt om Theis Ørntoft's digte.
Kan købes her.Alt under månen af Harald Voetmann, Gyldendal 2014
- En bog jeg ikke selv har læst endnu, men som bliver den næste, når jeg lige har læst min Henry James-gyser færdig, er Harald Voetmanns "Alt under månen". En roman om Tycho Brahes liderlige assistenter og et tågeindhyllet Hven. Voetmann har efterhånden markeret sig som en af dks bedste historiske romanforfattere, han har et helt særligt, nærmest ophidsende godt, greb om brugen af de historiske detaljer og datidens absurde anekdoter, det er så enormt gennemresearchet og alligevel fremføres det så let som lidt af det der spindelvæv med dug på i grenene bag sommerhuset, man synes er så pænt. Det, jeg forsøger at sige, er: han skriver som en drøm.

Til dig der kan lide en god historiske roman (og måske er lidt pervers).
Kan købes her.Artiskokhjerte af Line Maria Lång, Rosinante 2014
- Den her bog handler om en 15-årige pige, der tager til Paris for at få et forhold til sin fjerne far, men i stedet indleder en dubiøs affære med en ældre, gnaven musikanmelder. Hun udvikler også et meget interessant forhold til kakerlakker. Lång selv har udtalt, at hendes hovedperson har en "skønhedsforstyrrelse" (ikke en spiseforstyrrelse, men en forstyrrelse i sin skønhedsopfattelse), og i denne roman forsøger Lång at nærme sig det mørke, der kan gemme sig hos en teenagepige uden fast grund under fødderne og uden en ordentlig far. "Når en kvinde uden fader flytter hjemmefra, tvinges hun til at forstå det faktum, at hun er uløseligt forbundet til en død mand," som Lewis Hyde siger. Den her bog handler om det.

Til dig der godt kan lide en hård teenagepige-coming of age story
Kan købes her.

LÆS OGSÅ: Redaktionen anbefaler: De 5 bedste issteder

JOSEFINE KLOUGART, forfatter

 

Flex Death af Jonas Rolsted, Gyldendal 2012
- Jonas Rolsteds bog Flex Death er noget af det mest interessante der er sket i dansk litteratur de sidste mange år. Det er en vanvittig ambisiøs bog der handler om sol og død, om alkohol og arbejde. Den beskriver med eksplosiv poetisk kraft livet og de mange muligheder for skønhed og indsigt, der ligger i verden omkring os, hvis vi tør se. Og det er det bogen hjælper os til: at se. En smuk bog, der rummer mange uafrystelige sætninger som man bærer med sig som små gaver.

læs den hvis du bare vil læse én bog denne sommer - og hvis både er interesseret i at vide noget om det at arbejde i et voksenteam og om sol og død.
Kan købes som e-bog her.

 


Hybrid af Ninette Larsen, Gladiator 2013
- Ninette Larsen debuterede for nylig digtsamlingen Hybrid på fair trade-forlaget Gladiator. Det er en vild bog, fuld af ornamentik og begejstring. En intens billedstorm af en bog som varsler et spændende forfatterskab. Her er der mulighed for at stige på vognen tidligt og følge en forfatter med kæmpe potentiale.

Læs den hvis du tænder på uhyggelige tableauer, hvis du er mere interesseret i at få stærke vilde glimt af mørke skakter og ornamentik  end lange russiske slægtshistorier.

Kan købes her.

 

 

 Camillas lange nætter af Mona Høvring, Forlaget Oktober 2014
- De færreste tænker over det, men vi i norden er så heldige ikke at være begrænsede til at kun læse vores eget lands forfattere på originalsprog. Og med Mona Høvrings perle af en bog er der god grund til at udfordre sit nordiske jeg med at få sin lokale boghandler til at bestille den korte norske bog hjem. Bogen er i øvrigt en af de nominerede titler til Nordisk Råds Litteraturpris i år.

Læs den hvis du vil pleje din nordiske identitet og samtidig komme nærmere på hele to vigtige kvindelige nordiske forfattere fra hver sin tid (bogen er skrevet på baggrund af forfatteren Camilla Colletts erindringsværk)

  
LINEA MAJA ERNST, Litteraturanmelder hos Dagbladet Information.
Island af Peter Højrup, Forlaget Basilisk 2014
-Er en vidunderlig, sorthumoristisk, romantisk sammenbrudsroman, hvor vi følger en navnløs forfatters skiftevis forbitrede og forelskede tanker. Hans kæreste har forladt ham, så
han følger efter hende til Island, og undervejs dissekerer han mentalt kærligheden, litteraturen og alle menneskets grimme sider. Det er nedslående og højstemt: Når Højrup er sarkastisk, er det bidende ondt og håbløst, og samtidig kan han beskrive kærligheden så rørende og vemodigt og skamløst sentimentalt, at man blævrer i hjertet.

Læs den, hvis du kan lide: intellektuel hjertesorg, Thomas Bernhard, Joachim Triers film
(Oslo 31. august, Reprise), mænd, der bitcher.Sommeren 80 af Marguerite Duras, Arena 2012
- Den franske forfatterinde og filmskaber skriver bevæget, bestemt og levende om vejret, regnen og det våde strandsand i en lang sommer, hvor der ikke sker noget. Alligevel æder man de poetiske og overraskende politiske klummer råt.

Læs den, hvis du kan lide: franske kunstfilm, skråsikre litteraturdivaer, lyden af regn på taget og at kede dig kvalificeret.
Kan købes her.Naja Marie Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrup: Frit flet
- Hold kæft, hvor er det en lækker bog. Og en klog bog. Aidt, Knutzon og Moestrup har sammen skrevet en big mama af en kaffebordsmursten, som både tilfredsstiller en guilty pleasure-glæde ved at bladre gennem perfekt layoutede livsstilsmagasiner og har så voldsomt meget substans i sine 655 sider, at der snildt er langsomt læsestof til langt ind i efteråret. Her diskuteres feminisme, kunst, sex, racisme, børn, penge og tusind andre ting, i alle mulige (smukke) former: fotos, interviews, digte, essays, sange. Det er sådan en lækkerhekset kvindebibel, jeg ville ønske havde stået fremme i mit barndomshjem.

Læs den, hvis du kan lide: Kvinde kend din krop, forfatterblogs, scrap- og notesbøger, Heksens Håndbog, dameblade med substans.
Kan købes her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur