Sonja Toft
Foto: Lars Horn og Mew

Sonja Toft

77-årige Sonja Toft arbejder 50 timer om ugen

Nej tak, lyder svaret fra Sonja, som på papiret er pensionsmoden, men har valgt at fortsætte som advokat. Hendes arbejdsglæde har nemlig ingen alder.

Dåbsattesten skal ikke diktere, hvornår Sonja Toft stopper med at arbejde. Det fastslår den 77-årige advokat, som tværtimod mener, at erfaringen gør hende til bedre til sit arbejde.

– Jeg vil rigtig gerne snakke, men jeg er på vej til et møde lige om et øjeblik, lyder det venligt i telefonen, da Hendes Verden ringer Sonja op.

Hendes tætpakkede program vil formentligt kunne tage pusten fra de fleste, for hun arbejder ofte mere end 50 timer om ugen i sit kontorfællesskab i København.

– Vi skal nok en uges tid frem, før der er en ledig tid. Jeg skriver det i kalenderen, og så har vi en aftale, siger hun med det overblik i stemmen, som kommer af at have en travl kalender og mange forpligtelser.

Egentlig kunne hun blot læne sig tilbage som pensionist. Men det kan der ikke blive tale om.

– Mit arbejde betyder uendeligt meget for mig, forklarer hun, da tiden for interviewet oprinder.

– Jeg kan slet ikke forestille mig, at jeg ikke skulle af sted. Det er en stor tilfredsstillelse for mig, at mit arbejde bliver anerkendt, og hvad i alverden skulle jeg tage mig til som pensionist? Jeg synes, gymnastik er gyseligt, og jeg spiller hverken golf eller bridge.

Mennesker i krise

Sonja Toft begyndte sit arbejdsliv som skolelærer. Ved siden af lærergerningen var hun tilsynsværge for belastede børnefamilier, og interessen for børns vilkår lagde grunden for hendes karriereskift. Sonja var 41 år, da begyndte at læse jura, og som 49-årig fik hun sin advokatbestalling. I 1988 blev hun selvstændig familieretsadvokat.

– Mit hjerte ligger hos børnene. I skilsmissesager har jeg altid fokus på, at børnene får en god opvækst, og hvem af forældrene der bedst kan give dem det, forklarer Sonja, der gennem årene har mødt adskillige mennesker i stor krise gennem sit arbejde.

Og det svækker bestemt ikke hendes energi og virkelyst, tværtimod brænder hun mindst lige så meget som tidligere for at hjælpe andre.

– Mange er dybt ulykkelige og aner ikke, hvad de skal gøre, når de kommer her. Hvis de kan gå herfra og føle nyt håb, er det den største belønning for mig. Det er derfor, jeg fortsætter.

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen: Her er 10 ting, som livet har lært mig

Vil blive 100 år

Sonja har aldrig oplevet, at hendes alder har været noget problem i mødet med klienter eller kollegaer. Tværtimod gør alderen hende til en langt bedre advokat, end hun var for 30 år siden, siger hun.

– Jeg kan trække tråde til en række tidligere sager, og min livserfaring gør mig til en bedre samtalepartner, siger hun og forklarer, at hun føler en frihed i kraft af sin alder, fordi hun ikke bange for at stikke ud i en ellers strømlinet og benhård branche.

– Jeg tør være ligefrem, både over for klienter og i retten. Jeg bruger min alder som våben, for min modenhed giver mig større selvtillid og mere mod til at foreslå utraditionelle løsninger på en sag.

Derfor ærgrer Sonja Toft sig også over tidens fokus på tal og alder. Hvis intellektet, fysikken og ambitionerne ikke er for nedadgående, ser hun ingen grund til at holde. Hun mærker ikke alderen trykke, og derfor drosler hun ikke ned foreløbig, men hun har sat en deadline ... i hvert fald har hun givet sin advokatfuldmægtig håndslag på at blive fem år mere.

– Jeg skal nok nå mit otium. Vi bliver nemlig forfærdeligt gamle i min familie. Min mor fylder 100 til foråret, og jeg har da tænkt mig at blive mindst lige så gammel, erklærer Sonja.

Sonja Toft, 77 år

Selvstændig familieretsadvokat med møderet for landsret og højesteret. Oprindeligt uddannet lærer. Arbejder 50 timer ugentligt. Fraskilt og har voksne sønner samt børnebørn.

Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere