Stine og Niels fra Landmand søger kærlighed
SPONSORERET indhold

Stine fra ”Landmand søger kærlighed” siger fra: Jeg får dette spørgsmål igen og igen

Før du spørger, om en kvinde er gravid, bør du overveje, hvordan det påvirker hende, mener Stine Marthine Pedersen, kendt fra TV2-programmet ”Landmand søger kærlighed”.

Af: Redaktionen Foto: Niels Henrik Dam / Her & Nu
23. aug. 2021 | Livsstil | ALT.dk

”Er du gravid?”

De tre ord kan virke harmløse, men det er de langt fra.

For hvordan mon de påvirker en kvinde, som for eksempel kæmper med fertilitetsproblemer eller netop har haft en spontan abort?

Det er budskabet i et opslag på Instagram, som Stine Marthine Pedersen fra TV2-programmet ”Landmand søger kærlighed” har lagt op med teksten: ”Er du gravid?”, hvortil hun skriver:

”(Det, red.) er et spørgsmål, jeg møder igen og igen, men har du overvejet, hvordan dit spørgsmål påvirker? 16-25 procent af alle par kæmper med infertilitet. Og 15-20 procent af alle graviditeter, hvor kvinden er klar over, at hun er gravid, ender med en spontan abort. Så hvis jeg var en del af statistikken eller havde mistet, hvordan tror du så, dit spørgsmål ville påvirke mig?”

Ifølge Dagens.dk har landmanden også uddybet sit budskab i en række Instagram-stories, hvor hun blandt andet forklarer, at opslaget ikke er ment som et ”surt opstød”, men et ønske om, at man lige overvejer spørgsmålet en ekstra gang. Hun tilføjer også, at hun og kæresten Niels Pors – som blev forlovede tidligere på sommeren – ikke selv er i fertilitetsbehandling:

”Men det er ikke til at vide, om det er noget, vi får brug for en dag. Jeg synes, det er meget mærkeligt at blive spurgt, om jeg er gravid – særligt når det er fra totalt fremmede.”

Børnesnakken er ikke hyggelig smalltalk

Tidligere på sommeren bragte ALT for damernes klummeskribent Gertrud Højlund også emnet op i en klumme, hvor hun pointerede, at snakken om børn ikke bør være et smalltalk-emne, der hurtigt bringes op til diverse familiefester og overfladiske samtaler:

"Vi har fejlkategoriseret et helt emne som hyggelig smalltalk, selvom det for mange mennesker er følelsesladet, svært og konfliktfyldt. Nemlig børnesnak: Har du/I børn? Skal I have det? Hvor mange? Hvorfor ikke? Skal I have flere? Den slags...," skriver hun i klummen og uddyber, at det også kan være et sårbart emne for dem, der allerede har børn:

”Så snart man har fået et barn, så har fremmede mennesker en holdning til, hvornår man skal have nummer to eller nummer tre. Men måske har man hænderne fulde eller en fødselsdepression eller har bare haft en virkelig svær graviditet og fødsel eller 100 andre muligheder. Summa summarum: Børnesnak er ikke altid smalltalk. Og kan man alligevel ikke dy sig for at udfritte folk om, hvor mange arvinger de har og hvorfor, så bør man træde nænsomt.”

Emnet vakte også debat for et par uger siden, da journalist Iben Marie Zeuthen kritiserede et interview på den røde løber, hvor der blev spurgt ind til børn.

”Stooooooop! Kvinders underliv er ikke et offentligt anliggende! Du har ikke fri adgang til at blande dig i andres livmoder!!” skrev hun blandt andet i opslaget, der blev bakket op af en række kendte kvinder, herunder tv-værterne Petra Nagel og Sofie Linde og sanger Annika Aakjær.

Anbefalet til dig