Szhirley og Julie Ølgaard: "De smukkeste kvinder får andre til at have det godt"

Skuespillerkollegaerne Julie R. Ølgaard og Szhirley Rokahaim synes, vi skal droppe mom-shaming og blive bedre til at støtte hinanden. De har begge taget svære beslutninger og valgt usunde relationer fra.

– Det er lidt crazy at tænke på, at man er nogens mor!

Sådan udbryder Szhirley, der sidder på Nimb i København sammen med sin gode veninde og skuespillerkollega Julie R. Ølgaard. Hun har netop fortalt om sine to sønner, Elton og Bille, som er henholdsvis otte og fire. Julie griner højt og følger op:

– Hold kæft, hvor lyder vi voksne. Det er lidt sjovt, når vi snakker om os to som ”mødre”, der når jeg stadig lige at tænke: ”Hvad? ... Nåhr ja!”. Det er så vildt.

De to veninder har kendt hinanden i et år, siden de begyndte på teaterforestillingen ”Mødre” sammen, som snart får premiere for anden gang på Folketeatret i København.

Bølgerne går højt, når de to mødes. De griner og snakker og diskuterer og når ikke at drikke kaffen, før den er lunken.

I dag handler deres samtale om moderskab.

LÆS OGSÅ: "Hvis du taber de fem kilo, er du sikkert den eneste, der kan se det"

Julie: – Der er et mærkeligt konkurrencegen mellem os mødre. Sådan noget ”mit barn kan det her og det her”. Det er da flot, når de kan alt muligt, men det vigtigste er, at de er glade. Jeg er ret ligeglad med, om Cooper kan samle et eller andet puslespil. Det ved jeg, at han ikke kan, for han kan ikke sidde stille i fem sekunder ad gangen, men når de til gengæld har været på tur med vuggestuen, og Cooper har gået og givet dem alle sammen en krammer, så bliver jeg pissestolt. Alle børn kan jo noget forskelligt.

Szhirley: – Der kommer ikke noget godt ud af, at vi sammenligner vores børn på den måde. Du kommer bare til at sidde og bekymre dig om noget, der egentlig ikke betyder noget for dig.

Julie: – Hvis jeg har en lidt dårlig dag, kan det godt ramme mig. Jeg tror, det er vigtigt, at vi tænker over, hvad vi siger til hinanden. For nogle af de ting, vi får sagt, er måske ikke nødvendige, og man siger det måske i virkeligheden mest for at fremhæve sig selv.

Har I oplevet ”mom-shaming”?

Julie: – Ja, og det skal folk stoppe med.

Szhirley: – Jeg oplever, at folk er rigtig gode til at pege fingre ad andre. Særligt når man er sådan nogle som Julie og jeg, der ikke kun har mennesker, vi selv har valgt, omkring os. Der er altid nogen, der har en mening om os, uden at kende os. Det skal simpelthen stoppe, så vi alle sammen kan gøre, hvad der er bedst for vores egne familier.

LÆS OGSÅ: Iværksætter Pernille Sandberg Bech: Sådan netværker du - på den gode måde

Julie R. Ølgaard

Kære Szhirles

Jeg synes, du er fantastisk, fordi du er præcis, som du er, og fordi du giver så meget af dig selv i alt, hvad du gør. Du er dragende og vidunderlig, og man kan – jeg kan – ikke få nok af dig.

Du fortjener stor ros for dengang, du, listen er lang, men specielt måden, du håndterede tabet af din far på. Du var som altid ærlig og smuk i din tilgang til det og åben, og jeg er sikker på, du hjalp mange gennem deres egen sorg.

I fremtiden skal vi hjælpe hinanden med at minde hinanden om alt det gode og positive og være tro mod os selv.

Love love love herfra

Kærlig hilsen Julie

Har I aldrig følt jer utilstrækkelige som mødre?

Szhirley: – Aldrig. Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg aldrig følt det. Jeg har altid syntes, jeg var den fedeste mor. Hvis folk ikke kan se det, må de simpelthen skide i havet. For jeg ved helt oprigtigt, at jeg er en god mor.

Julie: – Jeg har heller aldrig følt mig utilstrækkelig i forhold til andre. De må gerne synes, at jeg er en kæmpe idiot. Den eneste, der betyder noget, er Cooper. Men om jeg har følt mig utilstrækkelig i forhold til ham, hvis han græder og er helt utrøstelig? Det kan jeg love dig for, at jeg har!

Szhirley: – Vi må prøve at stole på, at vi alle sammen kender vores egne børn bedst.

Julie: – Så længe du selv kan stå inde for, hvorfor du gør tingene på en bestemt måde, så er det da bare smukt.

Hvordan er I nået til at have den indstilling?

Julie: – Jeg tror, at forskellen for mig er, at jeg er blevet mere kynisk og bedre til ikke at omgive mig med mennesker, der ikke har en positiv tilgang. I gamle dage kunne jeg godt komme til at omgive mig med mennesker, der ikke var gode for mig. Jeg var ikke så god til at sige fra, og så lod jeg dem nogle gange bare kaste alt det dårlige ned over mig. Men nu nægter jeg at have sådan nogle mennesker i mit liv. Man har i forvejen alt for lidt tid til de gode mennesker i ens liv, så jeg vil ikke spilde tiden på de dårlige.

Szhirley: – For mig er det kun et par år siden, jeg besluttede mig for, at jeg ikke vil lade mig træde på. Bare fordi jeg er sød, skal folk ikke udnytte det. Det må være slut. Det kan lyde hardcore, men det er bare nødvendigt nogle gange.

Julie: – Det kan være rigtig hårdt at tage de opgør, men det er også rart, når de er taget.

Szhirley: – Det har været sundt for mig at finde ud af, hvem jeg virkelig gerne vil bruge tiden på. Det lyder strengt, men det er en lettelse at få sorteret ud i nogle usunde relationer.

Szhirley

Kære Julle.
Jeg synes, du er fantastisk, fordi du er dig.

Fordi du står tusind procent ved, hvem du er, og owner det, plus en million andre grunde, som der ikke er plads til at skrive her.

Du fortjener stor ros for dengang, du med dit kølige overblik og rolige facon fik Mødre tilbage på sporet, efter kravlende babyer og ego mødre, som kun troede at de var tilstede under forestillingen.

I fremtiden skal vi hjælpe hinanden med at blive ved med at være ordentlige mennesker fulde af kærlighed til os selv og andre.

Kærlig hilsen Szhirley.

LÆS OGSÅ: Sine Gerstenberg: Der er to typer kvinder i verden, og hver dag skal vi vælge, hvem af dem vi er

Hvordan bliver vi kvinder bedre til at støtte hinanden frem for at sammenligne os?

Julie: – Vi skal være meget bedre til at fremhæve hinandens forskelligheder. For vi er ikke ens. Der er ingen, der er som mig eller Szhirley eller nogen andre, og det er virkelig fedt. De smukkeste kvinder er dem, der også får andre til at have det godt, og som ikke ser andre som en trussel. Jeg synes, at det er så vigtigt at kunne omfavne vores forskelligheder og se det smukke i andre kvinder.

Szhirley: – Vi har alle sammen hver vores force, det er freaking sejt. Og selvom nogen gør noget, som man selv gerne vil, så skal man se det som en styrke. For så baner de vejen, og du kan tænke ”hvis hun kan, så kan jeg også!”. Jeg bliver selv super inspireret af sådan noget.

Er det ikke nemmere sagt end gjort?

Julie: – Det er nok et mindset, man skal lære sig selv. Jeg har arbejdet enormt meget for at nå dertil, hvor jeg er. Jeg har arbejdet for at være et positivt menneske, fordi jeg gerne vil have mest muligt ud af livet. Jeg prøver hele tiden at vende de negative tanker.

Szhirley: – Det er helt sikkert et aktivt valg. Jeg kunne godt vise alle de dårlige ting i mit liv på sociale medier og lignende, men så ville vi alle sammen bare komme i dårligt humør.

Julie: – Positivitet avler jo mere positivitet. Og fordi du ophøjer andre og deres positive sider, betyder det ikke, at du nedgør dig selv. Det betyder det modsatte. Det betyder lige præcis, at du får det federe med dig selv, og andre også synes du er federe.

Szhirley: – Det kan starte i de små ting. Når du ser en person på gaden, der har en pæn kjole eller et smukt smil, så sig det. Selvom du bare lige passerer dem, så bare gør det! Giv det videre. Kom af med det, for det giver så meget godt. Du får det selv godt af at give en kompliment, og modtageren går derfra med små vinger på skuldrene og kan flyve lidt lettere gennem resten af dagen.

Hvem er Szhirley og Julie Ølgaard?

Szhirley Rokahaim, født 1976

  • Sanger og skuespiller, aktuel i forestillingen ”Mødre”.
  • Gift med Mads.
  • Har sønnerne Elton på 8 år og Bille på 4 år.

Julie R. Ølgaard, født 1981

  • Skuespiller, aktuel i forestillingen ”Mødre”.
  • Gift med Gustav. Har sønnen Cooper på halvandet år og en baby i maven.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, #søstersind, Kvinder du skal kende og Mor