Storbyferie med børn

Foto: Iben Albinus Sabroe Storbyferie med børn kan sagtens lade sig gøre.

Storbyferie med børn

Ta' børnene med på storbyferie

Både du og dine børn vil elske en picnic med udsigt over smukke Stockholm. Eller en kamp med ballonsværd på Plaza Real i verdens grønneste hovedstad, Madrid. Og du vil elske at sippe latte i solen, mens dine børn boltrer sig på Londons fedeste legeplads. Vi guider dig til tre lækre, småbørnsvenlige storbyer.

Livet med små børn behøver ikke at betyde et standby for storbyferie med fortovscaféer, smukke pladser, verdensberømte museer, shopping og chikke hoteller. Tværtimod kan det nye familieliv være anledning til at opleve Europas hovedstæder på en ny, men mindst lige så charmerende måde.

Det er måske urealistisk at forvente, at man kan gå på museum i timevis eller shoppe igennem med for eksempel et barn i klapvogn eller på skuldrene. Men planlægger man dagen med pauser på legepladser og hyggelige pladser eller i parker, kan man sagtens lægge vejen forbi en lækker fortovsrestaurant, en anmelderrost udstilling og et par uomgængelige gourmetbutikker.

Rejser man med små børn, kan det imidlertid være investeringen værd at vælge et godt hotel, for selv om de fleste børn kan lokkes til at sove aftenens første timer i en paraplyklapvogn – hvis bare ryggen kan lægges ned – ved siden af cafébordet, vil I sikkert tilbringe en del af aftenen på hotelværelset. Til gengæld kan man så nyde både vinen og udsigten fra værelset eller slappe af med en af de nyeste film fra hotellets samling.

Desuden er der ikke meget, der kan måle sig med glæden over at have tilbragt en formiddag på en fantastisk legeplads i Kensington Gardens og bagefter – mens babyen sover i bæreselen og storebror slumrer i klapvognen – spise frokost og se en fed udstilling om modens historie på the V&A Museum. For ALT for damernes udsendte blev den oplevelse begyndelsen på en forkærlighed for storbyferie med de små.

Selvfølgelig er det skønt at lege med sand og plaske i vand, men for de mindste børn kan det være lige så stor en oplevelse at besøge Pippis hus i Stockholm, se dinosaurus-udstilling i London eller udforske Madrids eventyrlige legepladser og parker under store, skyggefulde platantræer.

Hippe London
”Tag aldrig dine børn med til London. Det er overhovedet ikke en børnevenlig by!” Har du også fået sådan en advarsel, så ignorer den endelig. Londons undergrundsbane har ganske rigtigt ingen elevatorer, men det er let at komme rundt med klapvogn ved hjælp af byens mange busser. Dertil er London rig på fantastiske oplevelser for hele familien, fra legetøjsforretningen i fem etager, Hamleys på Regent Street, til Zoo med gorillapark og det imponerende historiske museum The Imperial War Museum på South Bank. Intet slår dog oplevelsen af at gøre som de lokale, inklusive hippe celebrities, og hænge ud med latte og lykkelige børn på Hampstead Heath eller den formidable legeplads, der er rejst for Lady Diana i Kensington Gardens. Gør London til hele familiens legeplads.

FABELAGTIG LEGEPLADS
I et hjørne af Kensington Gardens ligger et highlight for børn – til ære for Lady Diana. I gåafstand fra Kensington Palace, hvor hun boede, breder sig en enorm, men hyggelig legeplads udformet som en miniudgave af Ønskeøen fra Peter Pan og med masser af træer og buske. Her er et piratskib, indianerlandsby og havfruelagune ud over klatrestativer og sandkasser. Legepladsen er indhegnet og bemandet med førstehjælpspersonale og har en dejlig café, hvor du kan nyde udsigten til glade børn med kaffe og muffins i selskab med kvarterets småbørnsforældre. 
Diana, Princess of Wales Memorial Playground, Kensington Gardens, London, Royalparks.uk

JURASSIC PARK I LONDON
Køerne kan blive lange foran Londons naturhistoriske museum, og det er der god grund til. Museets fantastiske dinosaurusudstilling kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på både børn og voksne, og så har stedets café et overvældende udbud af uimodståelige kager. Snyd køen, kom tidligt og få en uforglemmelig oplevelse i den elegante museumsbygning, der blandt andet også kan prale af en enorm samling af udstoppede eksotiske dyr fra den tid, hvor opdagelsesrejsende gik i knickers, og det stadig var politisk korrekt at skyde en tiger. Det tjekkede designmuseum V&A ligger på den anden side af gaden, så forsøg at kombinere besøgene, evt. med et sovende barn i en klapvogn.
The Natural History Museum, Cromwell Road, Nhm.ac.uk

LÆS OGSÅ: Oplev Londons gratis glæder

NATUR I BYEN
Det er her, Jude Law går tur med børn og hund, og om sommeren kan man bade i reservoirerne. Hampstead Heath er næsten lige så idyllisk og romantisk i dag som dengang, digteren John Keats spadserede sine ture i hedelandskabet for at opfriske sine tuberkuløse lunger og lade sig inspirere til nye digte om sin elskede Fanny Brawne. Køb en picnickurv for eksempel fra The Hampstead Butcher på Rosslyn Hill. Svigter solen, kan I købe en flot drage hos Hamleys i Regent Street, før turen går til heden.
Hampstead Heath, Hampsteadheath.net. Find vej på: Visitlondon.com.

PICNIC I KEATS’ HAVE
I denne smagfulde, hvide villa boede den romantiske digter John Keats. Her skrev han i 1819 ”Ode to a Nightingale”, måske under blommetræet i haven, der stadig omgiver huset. Og det var her, han mødte sin elskede Fanny Brawne, der boede i nabohuset. Syg af tuberkulose måtte Keats forlade Fanny og Hampstead for at tage til Rom, hvor han døde i 1821, men på den stille villavej Keats Grove lever han videre i ånden. At besøge historiske personers hjem er en god introduktion til museumsverdenen for børn.
Keats’ House, Keats Grove, Hampstead, Keatshouse.uk.

HER KAN I SPISE:
CHIKT KONDITORI
Det er ikke ligefrem kogekunsten, der har gjort englænderne berømte, men bagværk og konditorkager går man ikke forgæves efter i London. Et af byens smarte nye steder er Bea’s of Bloomsbury, der serverer de mest delikate chokoladelagkager og svampede cupcakes med cremet glasur, og hvor man desuden kan få delikate picnickurve til frokost i det fri.
Bea’s of Bloomsbury, 44 Theobalds Road, Bloomsbury, Beasofbloomsbury.com.

HER KAN I BO:
ELEGANT HOTEL MED GÅRDHAVE
Få skridt fra Humming Bird Bakery og deres fantasifulde cupcakes, Natural History Museum og Kensington Tube Station ligger hotellet Number Sixteen i et fint lille townhouse. Det er dog ikke kun placeringen, men også indretningen med skønne farver, puder og tapeter, der gør hotellet til et magisk univers. Number Sixteen er en investering, især hvis I vælge det særligt børnevenlige DeLuxe-værelse, men så har i også badekar og udsigt med balkon til den stille gade eller til gårdhaven, hvor man også snildt kan stille en barnevogn, mens I spiser den uforglemmelige brunch. Prøv også hotellets filmsamling til delikate retter fra roomservice-menuen. 
Number Sixteen, 16, Sumner Place, South Kensington, Firmdale.com.


Læs guiden til Madrid på næste side.

Charmerende Madrid
Den spanske hovedstad er verdens grønneste by målt i kvadratmeter, og det mærker man, når man trisser rundt med de små under de flotte, skyggefylde platantræer. Og så er spanierne eksperter, når det gælder indretning af legepladser, der er både indbydende, farvestrålende og sjove – og indhegnede. Busser og metro er knap så børnevenlige, men byens turistbusser (Emtmadrid.es) kan anbefales, de er dyre, men prisen værd og bringer jer rundt i byen på toppen af en dobbeltdækker. Undgår I de varmeste sommermåneder, er Madrid med sine talrige pladser med tapasbarer og fortovscaféer, skønne parker og verdensberømte, relativt børnevenlige museer et urbant paradis for små og store, der vil have afslappet storbyferie med stil.

KONGELIGT PALADS FOR BØRN
Byens smukkeste plads er den rektangulære Plaza Mayor, der er omkranset af rødkalkede
beboelsesbygninger, der huser restauranter – og turistkontoret – under søjlegange. Her tjener gadesælgere forklædt som Svampebob Firkant og Minnie Mouse en skilling ved at sælge ballonsværd til børn. Pladsen er bilfri og derfor et perfekt sted at løbe krudtet af sig og spille bold eller sjippe ved hestestatuen af Kong Juan Filip II. Under den spanske inkvisition henrettede man kættere på pladsen, men i dag er Plaza Mayor noget mere fredfyldt. Et godt pitstop er den økologiske bager Le Pain Quotidien i pladsens ene hjørne. De har borde udenfor og de lækreste morgen- og frokostretter – gå endelig ikke glip af frugttærterne!
Plaza Mayor, Aviewoncities.com

FAMILIELIV PÅ FØRSTE KLASSE
Det minder om Londons Notting Hill, det er bare endnu dejligere. Kvarteret Chamberí huser Madrids øvre middelklasse, og i hjertet af bydelen ligger en rund plads med flere små eventyrlige legepladser omkranset af blomstrende træer, caféer og restauranter og smukke bygninger. Plaza de Olavide er det perfekte sted at tilbringe eftermiddagen før middagen, der med fordel kan indtages, når familiens mindste slumrer i paraplyklapvognen. På en sidegade til pladsen ligger også en fin legestue, En lugar de Chamberí, med junglelegeområde og kuglebad. Man kan også tegne og spille spil, måske mens mor eller far øver et par spanske gloser med det søde personale. Eller læser i en god krimi. 
En lugar de Chamberí, Ludoteca, Calle de Gonzalo de Cordoba 17, Enunlugarde.es

LÆS OGSÅ: Den perfekte weekendtur: Tre dage i Madrid

SPANSK BØRNEMODE
Chamberí har flere søde butikker, og på en sidevej til Plaza Olavide finder du den charmerende Los Bebes de Chamberí med kulørt og nuttet tøj og legetøj i spanske mærker til de små fra 0 til seks år. Et lille legeområde optager de små, mens du ser dig omkring. 
Los Bebes de Chamberí, Calle de Gonzalo de Cordoba 7, Losbebesdechamberi.com

PICASSO FOR BØRN
Hvis du gerne vil have dit barn til at interessere sig for kunst fra en tidlig alder, er Picassos Guernica et fremragende sted at starte. Guernica er et kaotisk, fabulerende billede på den spanske borgerkrig, der er mere bjergtagende end egentlig uhyggeligt – og utroligt flot. Både den enorme størrelse og de letkendelige dyremotiver gør det fascinerende for børn. Det berømte mesterværk holder til på det idylliske Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, der ligger i et tidligere hospital med en have, der nu er en fin grøn skulpturpark. Hvad angår de voksne, er Guernica et absolut must-see: et fantastisk fascinerende værk.
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, 52 Santa Isabel Street
Museoreinasofia.es

FRI LEG OG FORTOVSCAFEER
Få minutters gang fra Plaza Mayor ligger en anden charmerende og børnevenlig oase, Plaza Santa Ana, omkranset af træer og cafeer. Fra flere cafeer er der fri udsigt til to små fine legepladser og et lille ishus.

IDYL MIDT I BYEN
Madrids enorme park byder på masser af aktiviteter, for eksempel kan I leje en robåd og sejle en tur på søen. Retiro-parken er desuden fyldt med små og store dejlige naturlegepladser, har et smukt væksthus, en flot botanisk have og et par gode kaffe- og isbarer. Parken ligger midt i byen på turistbussens rute og et stenkast fra det berømte Prado-museum.
Parque del Buen Retiro, Calle de Alfonso XII 28

HER KAN I SPISE
Det er i særdeleshed den mexicansk inspirerede gårdhave, der ligner den i malerinden Frida Kahlos hus, der gør El Tapanco til et godt valg. Menukortet er varieret med spanske specialiteter og et cocktailkort, der kan udforskes, mens den lille sover.
Tapanco, Calle Trafalgar 10

HER KAN I BO
HOTEL LAS MENINAS
I det hyggelige kvarter ved Madrids opera ligger det elegante lille Hotel Meninas i en rolig sidegade. Opkaldt efter de små prinsesser på maleren Velasquez’ berømte maleri af samme navn (der kan ses på Prado Museet). Det firestjernede hotel er enkelt, men smagfuldt indrettet, og en lille suite med stort badeværelse og badekar til en børnefamilie på fire kan fås for et par hundrede euro for en nat. Og så er der franske altaner med lange hvide gardiner, der blafrer i aftenbrisen. Hotellet ligger få minutters gang fra Puerta del Sol, gågaderne og stormagasinet El Corte Inglés og legepladsen over for kongeslottet.
Hotel Meninas, Campomanes 7, Hotelmeninas.es.


Læs videre om storbyferien i Stockholm på næste side.

Eventyrlige Stockholm
Stockholm er det oplagte feriemål, hvis man vil nyde stemningen i en cool metropol og samtidig give sine børn en masse sjove oplevelser. Den svenske hovedstad er nem at komme rundt i med barnevogn, især med tunnelbanen, og byder på op til flere femstjernede attraktioner for børn såvel som voksne. Gamla Stan og en havnerundfart i byens majestætiske havneanlæg er de oplagte turistbeskæftigelser. Men en anderledes, mere autentisk og laidback tur kan gøres med udgangspunkt i den hippe bydel Södermalm med små smalle gader med caféer med økologiske delikatesser og små butikker med alt fra helsekost til designertøj og bøger. Husk paraplyklapvognen til den mindste, sørg for at proviantere godt med hjemmebagte kardemommeboller fra den økologiske bager på hjørnet ved Mariatorget, og gå på opdagelse i det både hippe og familievenlige Stockholm.

ET LITTERÆRT EVENTYRLAND
Junibacken er et litterært eventyrland for alle, der elsker svenske børnebøger. Her findes Pippis hus i ”virkelig” størrelse med den prikkede hest foran verandaen, og børnene kan lave brunkagefigurer i Pippis køkken og udforske små rum med rigtige ”accessories” fra den rødhårede powerpiges univers. I kan også gå rundt i Mumis hus fra Tove Janssons troldebøger og ride tur på Selma Lagerlöfs fantasidyr og mæske sig i pandekager med tyttebærsyltetøj og flødeskum.
Junibacken, Djurgården, Junibacken.se 

MODERNE KUNST
Et luksuriøst ammerum med designersofaer og legetøj er langt fra den eneste grund til at besøge Moderna Museet i Stockholm. Museet, der er et af Skandinaviens førende kunstmuseer, blev for få år siden bygget om og har en café med udsigt over havnen med de smukke, flermastede skibe. Der er klapvogne til udlån, når I går rundt på udstillingerne, og i perioder er der også kunstværksted for børn.
Moderna Museet, Klaravergsviadukten 61, Modernamuseet.se

PICNIC PÅ SKANSEN
Brune bjørneunger, der leger, og picnic med udsigt over Stockholms tage er få af mange skønne oplevelser på Skansen. På den grønne plet, der ligger forbløffende tæt på City, finder I en fin lille zoologisk have med dyr fra den svenske natur som ørne, bjørne og elge og et stort område med gamle svenske huse.
Skansen, Djurgården, Skansen.se 

LÆS OGSÅ: Tag på weekendtur i Stockholm

BOGCAFÉ FOR BØRN
Lige over for Hotel Rival på det hyggelige Mariatorget ligger et must på turen til Stockhom med de små. Den dejlige børnebogscafé Bokslukaren, hvor I kan gå på opdagelse i et fantastisk udbud af nogle af verdens bedste børnebøger og figurer og legetøj med Peddersen og katten Findus og mange mange andre. Bagerst er en lille café med legetøj og bøger til fri afbenyttelse, og der er minimuffins, cookies og caffelatte i bløde puder. Et skønt sted at introducere sine børn for lyksalighederne ved eventyr og det at gå på opdagelse blandt hylderne i en boghandel.
Bokslukaren, Böcker & Bakverk för barn, Mariatorget 2, Bokslukaren.com

HER KAN I SPISE:
ITALIENSK I KONGENS HAVE
Stockholm har også en Kongens Have, Kungsträdgården, og her er både godt at lege og rart at spise middag. Denne mellemting mellem en plads og en park er et populært mødested i Stockholm City tæt på stormagasinet Åhlens. Den italienske restaurant Baretto er et blandt flere spisesteder, der ligger side om side langs den pittoreske plads. Der er god plads til at stille en paraplyklapvogn med et sovende barn ved bordene udenfor, mens du selv indtager en frisklavet pastaret med et glas kraftig, italiensk rødvin.

HER KAN I BO
LUKSUS I SÖDERMALM
Hotel Rival er en yderst vanedannende oplevelse – både på grund af beliggenheden i hjertet af det hippe Södermalm og fordi service, komfort og lækkerhedsfaktorer er i top. Hotellet har en fantastisk og opdateret filmsamling, bamser til de små, en overdådig morgenbuffét med detaljer som sprøde macarons og Kushmi-te og gratis caffelatte-køkken på gangen. Hotellets værelser er stilrene, holdt i moderne, skandinavisk design med Best Lite-lamper og støvede, beige og mørke toner. Vælg eventuelt et værelse med balkon til Mariatorget, og nyd en aften med sovende børn og udsigt til en af Stockholms hyggeligste pladser.
Hotel Rival, Mariatorget 3, Rival.se


Gå ikke glip af de seneste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, London og Spanien

610x200_woordy_knap2.jpeg