Stockholm guide
Foto: Emilie Luna Rasmussen Planlægger du en tur til Stockholm? ALT.dk guider dig til den bedste weekend.

Stockholm

Rejseguide: De bedste tips til en weekendtur i Stockholm

Hvis du er vild med kanelbullar, kunst og svensk shopping, skal du tage til Stockholm. ALT.dk's journalist Emilie Luna har boet i den svenske hovedstad og guider dig til, hvor du skal sove, spise, shoppe – og ikke mindst hvad du skal se.

Stockholm er kun fem timer væk i tog fra København, men det er en helt anden storby, du ankommer til. Klimaet er koldere, tempoet er lavere, og svenskerne er mere smilende og åbne, end man skulle tro. Lige nu er den svenske krone helt i bund, så der er ingen undskyldning for ikke at tage afsted på en forlænget weekend.

LÆS OGSÅ: 14 råd til udveksling i udlandet

Her skal du sove

Blique by Nobis – Skandinavisk minimalisme med et asiatisk twist

Designhotellet Blique by Nobis har under et år på bagen, og det kan ses. Hotellet og værelserne er indrettet efter skandinavisk minimalisme, men hotellets restauranter og barer bærer præg af et asiatisk twist.

Det svenske beautybrand Byredo har sat deres luksuriøse produkter til rådighed, og vil du give din krop lidt ekstra forkælelse efter at have travet Stockholm rundt, skal du prøve hotellets lækre sauna.

Snyd ikke dig selv for Blique by Nobis’ overdådige morgenmad, hvor du blandt andet kan mæske dig i chiagrød, friskbagt brød med Västerbottensost, avokadocreme, laksesashimi og slukke tørsten i forskellige slags friskpresset juice og uanede mængder kaffe serveret af en barista.     

Bonus: Bor du ikke på hotellet, kan du stadig nyde deres morgenmad for omkring 140 danske kroner.

Her skal du drikke kaffe

Er du også træt af at betale 50 kroner for en kop kaffe i København? Så er Stockholm stedet for dig, for prisen på en cappuccino eller latte er sjældent mere end 42 svenske kroner, hvilket svarer til omkring 30 danske kroner. Er du allergisk eller bare ikke fan af komælk, kan du på de fleste kaffebarer få plantedrik eller laktosefri mælk uden ekstra beregning.

Pascal

Den bedste cappuccino får du på Pascal i Vasastan! De får blandt andet deres kaffebønner fra århusianske La Cabra. De nørdede baristaer, der står bag kaffemaskinen, steamer mælken til perfektion og tryller med lattearten. Er du der til fika - svenskernes eftermiddagshygge - kan du lade dig friste af deres store udvalg af kager og bagværk, som er lavet i caféens eget bageri.     

Kaffeverket  

Er der fyldt på Pascal, kan du gå videre til Kaffeverket. De ved, hvad det kræver at lave en god kop kaffe. Kommer du på tom mave, skal du bestille deres ”asian salmon bowl” med store stykker avokado, varmrøget laks og den lækreste dressing. Yum!

Her skal du fika

For svenskerne er fika et helligt tidspunkt på dagen, hvor de holder en pause og nyder en stille stund med en kop kaffe og en bulle. Den skal du selvfølgelig også holde, så nu er det helt store spørgsmål, om din bulle skal være med kanel eller kardemomme? Har du svært ved at vælge? Så prøv dem begge!

Lillebrors Bageri

Jeg har testet mange bullar i Stockholm, og Lillebrors Bageri løber uden tvivl med førstepladsen – og det er jeg ikke ene om at synes, hvis man skal tro køen foran butikken. Deres bullar er så gode, at du kommer til at drømme om dem længe efter, at du er kommet hjem. Stedet er småt, og der er kun få siddepladser ude foran, så pak dig ind i varmt tøj, eller spis dem to go.

Fabrique Stenugnsbageri 

Fabrique er en lokal kæde og har spredt deres små bagerier rundt omkring i Stockholm. Bagerierne er indrettet med marmorborde, friske blomster i små vaser og fint porcelæn, og alt deres bagværk er to die for.

De eksperimenterer også med veganske udgaver af traditionelle kager, så der er noget for alle. Er du i Stockholm ved juletid, skal du vælge noget med safran, som er en svensk juletradition og ganske lækkert, når man først lige har vænnet sig til smagen. 

Her skal du spise

I Sverige er momssatsen på fødevarer kun på 12 % modsat herhjemme, hvor den ligger på 25 %. Derfor er det meget billigere at spise ude i Stockholm- og så er postevand altid gratis, så du kan nøjes med kun at betale for din mad.

Dailey’s Café & Bistro

Det er tid til frokost, og den skal du indtage hos Dailey’s sammen med alle de lokale. De serverer lækre salater og omeletter, og kommer du inden kl. 14, kan du nyde godt af deres frokosttilbud, der inkluderer én ret og al den filterkaffe, du kan drikke for omkring 80 danske krone Prøv ”Dailey’s special” - en salat med lun gedeost, quinoa, granatæblekerner og nødder.

Babette

Går du efter en stor kulinarisk oplevelse, skal du spise middag på Babette. Det er en lille intim aftenrestaurant, hvor maden er en blanding af svensk, fransk og italiensk. Restauranten er altid fyldt, uanset hvilken dag du kommer, så bestil gerne bord flere uger i forvejen. Menuen, der består af små deleretter og fire forskellige slags pizzaer, skifter fra uge til uge og tilpasses efter de råvarer, der er i sæson.   

Om Stockholm

  • Stockholm bliver også kaldt for Nordens Venedig, da storbyen er sammensat af 14 øer, der er forbundet af 40 broer. Storbyen er opdelt i områderne Vasastan, Norrmalm, Östermalm, Södermalm, Gamla Stan, Kungsholmen og Djurgården
  • Vil du opleve byen, når den folder sig smukkest ud, skal du tage afsted i løbet af foråret eller sommeren, da efteråret og vinteren er mørk og kold  
  • Det tager omkring fem timer fra København til Stockholm med toget, og du kan bestille billetter i den svenske SJ-app. SAS har også flere daglige flyafgange mellem Stockholm og Danmark

Her skal du shoppe

Hvis du vil have mest muligt ud af dine hårdt opsparede penge, er det i Stockholm, du skal shoppe. Kursen på den svenske krone er ekstremt lav, og derudover er svenske mærker som Acne Studios, Hope, H&M og Arket billigere end i andre lande. Er du på jagt efter nogle mere unikke items, kan de fås her:

Totême

Den tidligere svenske blogger, Elin Kling, har sammen med sin mand skabt tøjmærket Totême, der er indbegrebet af scandi-cool. Hvis du er til klassiske silhuetter, rene linjer og en nedtonet farveskala, skal du shoppe i deres butik i Biblioteksgatan. Priserne er i den dyrere ende, men designet er tidløst og kvaliteten god, så du kan have det i mange år.

Acne Archive

Har du været i Acne Archive i København, der primært består af specielle showpieces, og tænkt ”not for me,” skal du stadig give Acne’s outletbutik i Stockholm en chance. Her finder du nemlig klassiske jeans, lækre striktrøjer og de ikoniske tasker med sløjfer fra tidligere kollektioner til formidable priser.

Pearl by APLACE

Pearl er en secondhand butik og, som navnet antyder, en lille perle, der drives af butikken APLACE. De enkelte items er nøje udvalgt og indeholder mærker som Isabel Marant og Yves Saint Laurent til danske Ganni og Acne.

Pearl ligger i Hornstull og er stadig kun kendt af de lokale, så priserne er lave. Selve butikken er dejlig overskuelig, så du kan nemt spotte de gode fund.  

ARKIVET

Er du vild med secondhand, skal du også tjekke ARKIVET ud. De har butikker i Vasastan og Östermalm. Kom, når du er frisk, for der er meget tøj i alle prisklasser og lidt længere imellem de sjældne sager.

Nitty Gritty

Butikken Nitty Gritty finder du I Södermalm, der er Stockholms mest hippe område. Butikken har et godt miks af tøj, sko og accessories fra skandinaviske og internationale mærker med kant, kendte såvel som ukendte. Priserne er primært i den høje ende, men du kan være sikker på at få noget unikt, som ikke ses på hvert gadehjørne.   

Papercut

I Papercut finder du alverdens nichemagasiner og bøger fra hele verden. Man kan nemt bruge flere timer på at bladre sig igennem butikken, der ligger lige ved siden af Nitty Gritty. 

Byredo

Produkterne fra svenske Byredo er stærkt vanedannende, så hvis dit hotelophold på Blique by Nobis har gjort dig afhængig, kan du heldigvis købe de lækre produkter med hjem. Den duftende butik finder du et stenkast fra Acne Studios flagship-store på Norrmalmstorg, som også er et besøg værd.

Det skal du opleve

Når maven er mæt, og pengene er sluppet op, er det tid til at være kulturel. Selve byen minder meget om Paris med sine smukke bygninger og arkitektur, så husk også at kigge op, når du går rundt. 

Fotografiska

Skal du kun se én ting, skal det være Fotografiska, der ligger i Södermalm med udsigt over vandet. Du er nok stødt på fotomuseet i diverse guidebøger, men det er også et fantastisk sted. Fotografiska har fem forskellige udstillinger med moderne fotokunst, som bliver udskiftet ca. hver tredje måned.

Deres café er på listen over verdens bedste museumscaféer, så en frokost med udsigt over vandet mod den gamle bydel, Gamla Stan, er en oplevelse i sig selv.

Moderna museet

Er du til billedkunst, skal du besøge Moderna Museet på Skeppsholmen. Foruden de skiftende udstillinger med moderne kunst har de også faste udstillinger, blandt andet med værker af Picasso. Besøg også deres museumsshop, hvor du kan købe de flotteste kunstplakater som et minde om din tur. 

Carl Eldhs Ateljémuseum

I udkanten af den nordlige del af Stockholm ligger Carl Eldhs Ateljémuseum. Carl Eldh var en af Sveriges mest benyttede skulptører i første halvdel af 1900-tallet, og flere af hans værker har været udstillet på Glyptoteket i København. Det, der engang var hans atelier, er i dag museum, hvor du kan komme på en guidet tur og høre historien om den svenske kunstner.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Kultur og Sverige