TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Tag til idylliske Cotswolds i England
Foto: cotswolds.com, Barnsley House og Calcot Manor Tag til idylliske Cotswolds i England

Cotswolds, England

Tag til idylliske Cotswolds i England

Kun en time fra London i et blødt, bakket landskab med oldgamle huse og herregårde i honningfarvede mursten kan du spotte en afslappet Johnny Depp, Kate Moss og Hugh Grant. Eller bare nyde idyllen til din eftermiddagste med scones, før du går i spaen på dit ærkebritiske landsted.

Der er så yndigt derude på landet. Det er svært ikke at tænke på H.C. Andersens sætning, når man drejer væk fra de store motorveje og snirkler sig videre ad smalle veje og ind i det idylliske Cotswolds – Englands svar på Toscana, som man siger, hvis man lige en stund glemmer at tænke på vejret.

Drysset i et blødt, bakket landskab vest for London ligger et par hundrede landsbyer med gamle huse og herregårde i karakteristiske gyldne, honningfarvede mursten, der gør området smukt og attraktivt selv i gråt og vådt skær.

Det er her, de rige og kendte tager hen, når de tager på landet.

Men akkurat ligesom mange tilflyttere i København undrer sig, når københavnere omtaler Tisvilde eller Hornbæk som en tur på "landet", er der også i tilfældet Cotswolds tale om en velstylet version af landlivet. Her er med andre ord kun lille risiko for, at Kate Moss og andre smarte londonere planter deres Hunter-gummistøvler i en smattet kokasse.

For det første er her langt flere heste på markerne, og de luksuriøse gamle herregårde, manor houses, og hyggelige gastropubber med gæsteværelser byder alle på smukke haver med stier omkranset af lavendler, kringlede pergolaer, dampende spabade i det fri, små biografer i haven og funky drinks på cocktail-kortet.

Tilsat autentisk engelsk hygge i form af lavloftede pubber med knirkende gulve og tunge træmøbler, fine tebutikker bag sprossede ruder og high tea med scones og kager på høje fade serveret på terrasser med udsigt til kroketspil på plænerne.

Det ligner virkelig noget fra en film, og de små idylliske landsbyer er da også en yndet location for filmfolk. Tænk "Bridget Jones' dagbog", "Fornuft og Følelse", "Resten af Dagen" og "Harry Potter"-filmene blot for at nævne nogle af de forskellige historier, der har udfoldet sig i den betagende britiske natur.


Fashionable flækker
Så det skal da ikke være noget hemmelighed, at tanken om Colin Firth, der dukkede op i dyngvåd hvid skjorte i "Stolthed og fordom", lurer forventningsfuldt i baghovedet, når ens bil triller ind over gruset foran et nyt grandiost landsted – fra det intime Barnsley House til det familievenlige Calcot Manor.

Steder, som alle nyder godt af, at rockstjerner, royale, filmskuespillere, kendte politikere og andre celebre personligheder har været med til at gøre weekendture på landet til et hit blandt både veninder på spatur, par på kærestetur og børnefamilier på udflugt.

Men på en gåtur i en lille flække som Barnsley, som stort set kun består af hotellet Barnsley House, den tilhørende pub, en stribe huse, en postkasse i en væg og en gammel kirke med knirkende trædør, bliver man mindet om, at her er så øde og så mange gemmesteder, at man ikke lige falder over hinanden. Heller ikke Colin Firth.

Og det er en del af charmen ved at tage på landet.

Med lidt fantasi kan man til gengæld sagtens forestille sig, hvordan indeklemte og snerpede Jane Austen-kvinder er gået ind og ud af den hvælvede dør til en anden historisk bygning, der i dag rummer et hotel. Calcot Manor må have været rammen om mange intriger i de over 700 år, hvor der både har været kloster og familiebolig bag husets tykke mursten.

I dag sidder afslappede par fra London i lænestole og nyder en eftermiddagsdrink, mens børnefamilierne allerede har invaderet den tilstødende pub, der har tag-selv-bord for de mindste før de voksnes spisetid.

For Calcot Manor er et familievenligt luksushotel, hvor fortidens fornemmelse af klamt murværk i dag er erstattet af charmerende landstil.

Hotellet er bare en af de mange gamle bygninger, der har vendt den overgearede, ofte lidt prangende boutique-stil ryggen og er vendt tilbage til den engelske stil, når den er bedst. Med hyggelige ildsteder, plankeborde og stribede og blomstrede lænestole.Selvfølgelig er her både spa, pool, babysitting, løbestier anlagt mellem det vilde græs, cocktails i baren og lækker mad på menuen i den nyrestaurerede fine restaurant.

LÆS OGSÅ: Guide - 24 timer i Oxford

Lokal kolorit
En tur til Cotswolds handler allermest om at finde et godt sted at bo. Her kan det meste af opholdet foregå evt. bare med en gåtur over markerne og et besøg på en nærliggende landsby-pub. Eller shopping i en af landsbyerne f.eks. Chipping Camden, hvor Johnny Depp er blevet spottet.

Hugh Grant spiller i øvrigt golf i Stinchcombe Hill, Elizabeth Hurley spiser på Village Pub, der hører til hotellet Barnsley House, og Elle Macpherson ser polo i Cirencester, som prinsesse Diana i øvrigt satte på landkortet, da hun i sin tid shoppede der.

Sådan har området tiltrukket fashionable London-typer, lige siden bilen blev opfundet og gjorde det lettere at komme ud af byen, som Cotswolds' turistmanager Chris Dee siger:
– Store, historiske huse blev forvandlet til luksushoteller, og den tradition er fortsat. Den store appel for de kendte er ikke mindst, at de kan gemme sig i de ikke mindre end 200 Cotswolds-landsbyer. De nyder også, at de lokale ikke gør et stort nummer ud af dem her. Der er en tendens til, at de får en venlig velkomst, men bliver behandlet mere som alle andre. Filminstruktør Sam Mendes fik flere venner, da han meldte sig ind på et lokalt cricket-hold, og selv prins Charles lever et så normalt liv som overhovedet muligt, når han er på sit landsted Highgrove House i nærheden af Tetbury.

I øvrigt er der ofte lokale, økologiske juicer blandt andet fra Prins Charles' firma i minibaren på hotelværelserne.

Sådan er det med Cotswolds. Her kan du komme langt ud på landet og stadig spise fint af fyldte pastaer med lokalt dyrkede rødbeder og slappe af med tangmasker i spa. Så man kunne også passende sige: Der er så hipt derude på landet.

HER SKAL MAN BO


Cool engelsk hygge

Barnsley House har en af landets mest berømte haver med karakteristiske lavendelstier, flammende rosenbede og kringlede kroge. At sippe eftermiddagste i haven eller drikke drinks ved kaminen før middagen er indbegrebet af oldschool britisk hygge. Her er rummelige værelser med matte trægulve, dæmpede farver og spa med udendørs opvarmet jacuzzi og et menukort fyldt med grønt fra haven. Den nærliggende The Village Pub, der har samme ejer, tilbyder også overnatning i traditionel country stil.
Barnsleyhouse.com
Thevillagepub.co.uk

Funky landsted
Sex and the City-versionen af at tage på landet bør klart foregå på Babington House, der er ejet af Soho House og skabt som en landlig legeplads for kendte, kreative og mediefolk. Landstedet har bl.a. egen kirke, Cowshed spa i en gammel kostald og biograf. "For folk, som gerne vil nyde den friske landluft uden at gå på kompromis med bylivets luksus" er stedets slogan.
Babingtonhouse.co.uk

Klassisk luksus
Drik High Tea på terrassen og spil kroket på plænen foran det historiske Bath Prior, hvor der også er en prisbelønnet restaurant. Klassisk luksus og forkælelse i et gammelt kloster tæt på kurbyen Bath.
http://www.thebathpriory.co.uk/

Forkælelse for familien
Skal man smide sig i en hængekøje eller tage løbeskoene på og forsvinde ad stierne, der er klippet gennem det høje græs på bakken for enden af haven?

Calcot Manor formår at lægge op til både afslapning og motion. I det 700 år gamle tidligere kloster og familiehjem er der i dag 35 værelser og klassisk luksus med pool, spa og fitness.
www.calcotspa.co.uk

Den hyggelige kro
Southrop har haft rykind af Kate Moss og venner og er en meget populær landsby. Tjek ind på den hyggelige, smukke kro The Swan, som ligger lige ved byens grønne hjerte, The Green. Det bliver ikke meget mere engelsk. Med yndig lille restaurant, bar, åbne kaminer og værelser i små hytter. Gastropubben er meget populær og også deres madkurser på Thyme Cookery School.
Theswanatsouthrop.co.uk

LÆS OGSÅ: 24 timer i Dalston: Dét skal du se

GÅ IKKE GLIP AF...
Daylesford Organic
Midt i smukke Gloucestershire ligger Englands nok meste stilfulde, økologiske gård, Daylesford, der har populære cafeer med købmandsbutikker i London. Her ude på landet kan man få en hel dag til at gå med økologiske madkurser, frokost i cafeen, shopping i butik, havekurser og spabehandlinger i en af de rustikke lader. Og så var vi lige ved at glemme, at man også kan dyrke yoga, pilates og meditation. Med andre ord en gård, der dyrker stort set alt, hvad der er oppe i tiden. Fra stilhed til økologiske rødbeder.
Daylesfordorganic.com

Bicester Village
Når man nu er på de kanter, er det også værd at svinge forbi Bicester Village, som er et stor outlet-center med 130 butikker med dyre mærker til halv pris eller mindre. Og når vi nu er i tankegangen med de kendte, er der også blevet skrevet en del om, at Kate Middleton/hertuginde Catherine har været flittig kunde her i Oxfordshire og dermed været en god eksponent for tankegangen om en mere økonomisk bevidst garderobe.
Bicestervillage.com

THE COTSWOLDS PÅ FILM
"DOWNTON ABBEY" (2010-)
Man kan næsten ikke sige idylliske engelske landsteder uden at komme til at tænke på den populære tv-serie "Downton Abbey". Og ganske rigtigt er de fleste udendørsscener filmet i Oxfordshire i landsbyen Bampton.


"BRIDGET JONES' DAGBOG" (2000)
I den populære film om singlen Bridget Jones kommer vi også et smut på landet til både et uheldigt karneval og en ditto weekendtur. Den idylliske landsby Snowshill i Gloucestershire er med i filmen.

"STOLTHED OG FORDOM" (tv-serie 1995, film 2005)
Jane Austens fængslende kærlighedshistorie er blevet filmatiseret flere gange. Og hvem husker ikke tv-serien med Colin Firth? Hvis man skal følge i hans fodspor, går kursen mod Cheltenham Town Hall, Oxford Parade. I filmen fra 2005 med Keira Knightley som Elizabeth Bennet optræder den fiktive landsby Meryton, som i virkeligheden er landsbyen Lacock i Wiltshire. Stort set hele byen er ejet af National Trust og bevaret som en middelalderby.

"EMMA" (tv-film 1996)
Mere Jane Austen. Kate Beckinsale spiller hovedrollen i "Emma", der er filmet ved Sudeley Castle og Stanway House tæt på den charmerende Broadway, der har fine te-butikker, moderne øko-købmand, små butikker, pubber og hotel med spa.

DE VAR HER OGSÅ...
Steven Spielberg valgte den populære Castle Combe landsby tæt på Lacock som rammen om filmen "War Horse" (2011). Tv-serien "Agatha Christie: Poirot" (1989) og film som "Doctor Dolittle"(1967) og "Stardust" (2007) er også filmet her.

DE KOMMER HER
• Skuespiller Hugh Grant har et hus med swimmingpool og stalde i Melksham Court i Stinchcombe.

• Model og skuespiller Elizabeth Hurley, Grants eks og gode veninde, har økologisk landbrug tæt på i Ampney Knowle nordøst for Cirencester.

• Popsanger Lily Allen tog en pause fra rampelyset og åbnede en vintagebutik i London sammen med sin halvsøster og købte samtidig sit eget gemmested i landsbyen Cranham (tæt på Painswick, der er kendt som Queen of the Cotswolds).

• Kate Moss har haft hus i Little Farringdon i Oxfordshire i mange år og holdt også sit bryllup på landet, da hun giftede sig med Jamie Hince for et par år siden.

• Designer Stella McCartney har et hus i Pershore.

PRAKTISK
Det tager ikke meget mere end en time til halvanden at komme fra London til Costswolds, som dækker kommunerne Gloucestershire, Oxfordshire, Somerset, Warwickshire og Wiltshire. Det er mest praktisk at leje en bil. Men der er også gode togforbindelser fra London. De populære byer Cirencester, Burfod og Southdrop ligger tæt på Swindon Station, som det tager under en time at komme til fra Paddington Station i London.

Cotswolds.com

LÆS OGSÅ: Tag Skotland rundt på B&B

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og London