Tammi Øst forældre

Foto: Sara Skytte "Nogle gange skal man gøre det, der skal til,” lyder det fra den 62-årige skuespiller.

Tammi Øst om en svær barndom: ”Jeg udviklede en skal, som har været en fordel og ulempe hele livet”

Som blot 15-årig måtte hun to gange kontakte myndighederne og fortælle om forholdene i hjemmet, så hendes mor til sidst selv opgav forældremyndigheden. Det fortæller skuespiller Tammi Øst ærligt om i nyt, stort interview med Hendes Verden.

Alt ændrede sig, da hendes forældre blev skilt.

Sådan husker Tammi Øst tilbage på sin barndom og ikke mindst forandringen, der skete, da hendes far og mor gik hver til sit.

Den 62-årige skuespiller, som er kendt fra sine mange roller på film, tv og teaterscenen, voksede op i København.

Hendes far var uddannet guldsmed, men arbejdede som symaskinemekaniker og musiker, mens hendes mor var refrænsangerinde og tit var ude om aftenen og synge på danserestauranter. Ellers gik moren hjemme.

”Jeg kom på et tidspunkt i børnehave, men det brød jeg mig ikke om, for de andre børn drillede mig med mine makrelsalatmadder, og man skulle sove til middag, og det ville jeg ikke. Så fik jeg lov at gå hjemme med min mor,” fortæller Tammi Øst til Hendes Verden om sine første barndomsår.

Men så sker bruddet mellem forældrene, og det forandrede livet for den unge Tammi Øst. Hun flyttede videre med sin mor, der ikke havde andre børn end hende.

”Det ændrede sig alt sammen, da mine forældre blev skilt, og jeg flyttede ind hos min mor og hendes kæreste. Jeg flyttede hjemmefra som 15-årig. Jeg prøvede i en periode at komme under Børneværnet, men de kunne ikke se, at der var noget galt derhjemme,” siger Tammi Øst.

Opgav forældremyndigheden

Da myndighederne ikke reagerede, tog hun derfor beslutningen om at kontakte dem igen, hvor hun selv måtte fortælle dem direkte om forholdene i hjemmet.

”Et halvt år senere gav jeg dem råt for usødet, hvordan der var derhjemme. Så afgav min mor forældremyndigheden. Det var ikke nemt for hende, for hun havde kun mig. Men nogle gange skal man gøre det, der skal til,” lyder det i dag fra Tammi Øst.

Hun bevarede dog kontakten med sin mor i alle årene efter.

”Jeg slog aldrig hånden af min mor, og vi forblev venner, til hun døde. Jeg kom jo godt igennem, så det er på sin vis en lykkelig historie. Jeg blev jo ikke narkoman. I stedet udviklede jeg en skal, som har været både en fordel og en ulempe hele livet. Men sådan er der vist mange kvinder, der har det,” understreger hun overfor ugebladet.

Tammi Øst har netop opsagt sin stilling på Det Kongelig Teater, hvor hun har været fastansat i flere perioder. For tiden er hun aktuel i musikforestilling ’Jeg er jo lige her’ på Aarhus Teater om Anne Linnets musik, hvor hendes 29-årige datter, Andrea Øst Birkkjær, også spiller med.

Privat danner hun par med skuespiller Jens Jørn Spottag, og hun har udover Andrea også sønnen Rasmus fra sit ægteskab med skuespilleren Mikael Birkkjær.

Læs hele interviewet med Tammi Øst i ugens Hendes Verden. Hvor hun fortæller om at stå ved sit livs skillevej, om kærlighedens mange sider - og at sige sit job op for at blive sin egen herre igen.

Hendes Verden er i butikkerne fra mandag 13. september

Tammi Øst, 62 år

  • Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole.
  • Har medvirket i en række danske film og teaterstykker og er lige nu aktuel på Aarhus Teater i forestillingen ’Jeg er jo lige her’, som spiller frem til 2. oktober.
  • Privat har hun to børn fra sit ægteskab med skuespilleren Mikael Birkkjær. I dag er hun gift med Jens Jørn Spottag, og parret bor i København.

Tammi øst datter Andrea Øst Birkkjær.jpgTammi Øst med datteren Andrea Øst Birkkjær, som ligesom sine forældre også er blevet skuespiller. (Foto: Peter Hauerbach/Her & Nu)

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Interview og Forældre