Therese Glahn Keramiske figurerer

Foto: Sara Skytte Therese Glahn havde kun snuet til dét at arbejde med ler, da et værkstedsbesøg med datteren vækkede noget i særligt hende.

Skuespiller Therese Glahn har succes med sin keramik: ”Hun sagde, at mine figurer har sjæl”

Vi kender hende som skuespiller og danser, men Therese Glahn har også kastet sig ud i et andet kunstnerisk eventyr, som i dag er blevet en del af hendes succesfulde professionelle virke, fortæller hun i et interview i ugens Hendes Verden.

Therese Glahn og hendes datter skulle egentlig bare have hygget sig nogle timer med at lege med lidt ler, da de en decemberdag i 2009 blev inviteret ud i et keramikværksted i Søllerød.

Datter blev hurtigt optaget af andre ting, men Therese Glahn kunne ikke slippet leret. Hendes hænder blev ved at forme værker ud af det.

LÆS OGSÅ: Her er 5 flotte keramik-projekter, du kan lave derhjemme

Og det vækkede noget i hende i en grad, så det her, 11 år senere, nu er blevet en del af karrierevejen for skuespilleren, som mange danskere husker fra roller i DR1-serien ’Nikolaj og Julie’, og filmene ’Anja og Viktor’ og ’Klassefesten’.

”Jeg sad med leret mellem hænderne, som vidste præcis, hvad de skulle. Fem figurer skabte sig selv mellem hænderne på mig, og jeg måtte bare blive der, til de var færdige,” fortæller hun i denne uges Hendes Verden om mødet med leret.

Dagen efter ringede keramikeren Trine Fournais til hende, og hun så noget særligt i de fem kunstværker.

”Hun sagde, at mine figurer var fine. De havde sjæl, og hun ville gerne prøve at brænde og glasere dem, siger Therese.

Det blev starten på en intenst kreativ periode, hvor Therese Glahn skabte mere keramik. Og det forblev ikke kun et ”hobbyprojekt”.

Solgte 85 procent på første udstilling

Therese Glahn arbejder stadig aktivt som skuespiller, hun lægger stemmer til film, laver teater og underviser i dans, drama og kropsforståelse, men keramikken er nu også en del af hendes professionelle liv.

ThereseGlahn10.jpgTherese Glahn sammen med nogle af sine værker. (Foto: Sara Skytte)

I dag udstiller og sælger Therese Glahn sine keramiske figurer. Hun husker stadig første gang, hun udstillede dem. Der blev 85 procent af skulpturerne solgt til ferniseringen.

”Faktisk var der skulpturer, jeg overhovedet ikke havde tænkt mig skulle sælges, der blev solgt den dag. Blandt andet én af mig og Elvira, der danser, fortæller hun og fortsætter:

”Jeg skulle lige forstå, at det er en del af gamet, at man skal sige farvel til noget, man har skabt, og at man skal tænke i priser. Det var simpelthen fremmed for mig. Men i dag er jeg kun glad, når mine skulpturer bliver solgt til nogen, de kan få betydning for.”

Siden har Therese Glahn udstillet i både Skagen og København, og hun er endda ved at gøre sin produktion klar til, at hun kan sælge skulpturer på nettet, ligesom de er til salg i Trine Fournais’ keramikværksted i Nyhavn.

Læs HELE interviewet med Therese Glahn i denne uges Hendes Verden.

Hendes Verden er i butikkerne fra mandag 18. januar

Om Therese Glahn, 50 år

  • Uddannet danser fra London og har siden arbejdet med teater, satire og film.
  • Har været med i ’Festen’ og ’Den blå Munk’ (som hun var nomineret til en Robert for) og har haft roller i serierne ’Nikolaj & Julie’ og ’Nynne’.
  • Har fået Statens Kunstfond toårige arbejdslegat for sin soloforestilling om en af verdens største kvindelige billedhuggere, Camille Claudel.
  • Næste år er hun aktuel i serien ’Sommerdahl’ på TV 2.
  • Therese Glahn er 50 år og har datteren Elvira fra et tidligere forhold.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte og Kunst