Ulrich Thomsen: ”De spurgte mig, om det var ok, at hun skulle spille min datter”

Foto: Les Kaner Far og datter kan nu også kalde sig for kollegaer efter at have spillet sammen i Viaplay-serien "Forhøret".

Ulrich og Alma Thomsen: "Det har bragt os tættere sammen at være kolleger"

Som skuespiller er det ikke unormalt at skulle balancere privatliv og arbejdsliv. Men for 55-årige Ulrich Thomsen har den balance fået et nyt lag, når han spiller sammen med sin 20-årige datter, Alma Ekehed Thomsen.

Alma ligger med et lagen over sig.

Hun har fået malet stiksår og blodrøde mærker på hele hendes afklædte overkrop, og nu gør hun sit bedste for ikke at trække vejret.

Hun kan høre sin fars stemme over sig.

Og pludselig kan hun høre ham græde.

LÆS OGSÅ: Nikolaj Lie Kaas: "Jeg havde det som om, jeg fik en hammer i hovedet, da jeg var i 20'erne"

– Det var ret underligt at ligge og høre på. Jeg har aldrig oplevet ham reagere på den måde før. Jeg tror på et tidspunkt, at jeg lå og tænkte, at jeg aldrig har hørt min far græde før. Så tænkte jeg ”Gud, lyder det sådan?”, siger 20-årige Alma Ekehed Thomsen.

Hun har netop indspillet sin første rolle som skuespiller i tv-serien ”Forhøret”, hvor hun spiller over for sin far, den 55-årige skuespiller Ulrich Thomsen, og det har givet anledning til, at de to har set helt nye sider af hinanden.

– Det er en kriminalhistorie, hvor jeg spiller en politimand, der finder ud af, at min datter er død. Og så skal jeg finde ud af, hvorfor pokker det er sket, forklarer Ulrich Thomsen, der for første gang i sin over 25 år lange karriere har skullet forholde sig til forestillingen om at miste sin datter.

– Var det ikke ret surrealistisk, spørger Alma ham, når de sammen tænker tilbage på scenen, hvor hun ligger under et ligklæde.

– Hvilket? Rollen? Han kigger forundret på hende.

– Ja, sådan at skulle spille, at jeg var død?

– Det er jo bare noget, vi leger, svarer Ulrich, men tilføjer:

– Det kan godt være lidt svært, fordi jeg skal producere nogle ret absurde følelser; noget overraskelse og en kæmpe sorg og frustration. Det er jo ikke noget, man kan forestille sig. Det er en fuldstændig absurd tanke at skulle forholde sig til sådan en situation, hvor du er død.

ulrich_alma_thomsen_07sh.jpg

Savnede sin far

Med en far, der gennem hele hendes barndom har haft mange roller i både danske og udenlandske film, har der været perioder, hvor Alma Ekehed Thomsen ikke har set så meget til ham.

– Der har været lange perioder, hvor han ikke var hjemme, og så var der lidt tomt, husker hun.
Særligt i den fireårige periode, hvor han indspillede HBO-serien "Banshee", som er filmet i Pittsburg og North Carolina, var der tidspunkter, hvor hun savnede sin fars selskab.

– Det var ret hårdt, fordi vi kun besøgte ham i ret kort tid. Vi havde ikke tidligere prøvet at være væk fra hinanden i så lang tid ad gangen, så der savnede jeg ham rigtig meget. Selvom han er på sit kontor og arbejder, når han er hjemme, så er det bare rart at vide, at han er der, og det er hyggeligt, når jeg kan høre ham i baggrunden, fortæller Alma.

– Men ellers har det generelt ikke været et problem for mig. Det er jo bare sådan, hverdagen har været for os. Det er vel ligesom, hvis man har en far, der arbejder meget på et kontorjob, siger hun.

Ulrich har også oplevet, at det i perioder har været hårdt at skullet undvære familien, men for ham var det noget, han tog stilling til med sine kone, allerede inden de fik børn.

– Man kan gøre det til et problem, men man kan også acceptere, at det er sådan, det er. For det er en del af arbejdet, når man er skuespiller. Det er en overenskomst, man laver, og det er noget, vi altid har talt igennem inden, min kone og jeg, hvis jeg har skullet være væk i lang tid, tilføjer Ulrich.

alma_thomsen_05.jpg

Mere tid sammen

Familien har derfor altid gjort meget ud af at holde kontakten på andre måder og finde alternative veje til at kommunikere.

– Skype har været rigtig godt for os. Det er jo ikke helt det samme, men så får vi snakket. Jeg plejer at vise rundt i min hotellejlighed og på den måde gøre kontakten en lille smule tættere, fortæller Ulrich om de hårde år, hvor han har været på farten.

Af samme grund ser Alma og Ulrich det nu som en fordel, at de får anledning til at tilbringe mere tid sammen, når de deler branche og kollegaer.

– Jeg føler, at det har fået os tættere på hinanden, siger Alma og bakkes op af sin far:

– Mens vi indspillede, var vi på arbejde sammen, og så ser vi jo naturligvis hinanden mere, end hvis det bare var mig, der var på arbejde alene.

– Ja, og så kan vi tale om det, og du kan give mig råd og hjælp til scenerne. Og nu skal vi jo på vores første rejse sammen, bare os to, siger Alma og hentyder til, at de to snart skal sammen til Geneve Filmfestival.

– Nu har vi et fælles arbejde! Jeg synes, det er hyggeligt, at hun er der, for jeg kan godt lide at være sammen med mine børn. Og det er fint, når de også er der på arbejdet.

ulrich_thomsen_03.jpg

Miks af job og privatliv

At skulle dele skuespilkarrieren med sin datter var ikke noget, der var helt uden betænkninger for Ulrich Thomsen.

Eftersom rollen som hans datter i kriminalserien ville blive Almas debut i branchen, gik han meget op i at sikre, at det blev en god oplevelse for både hende og resten af holdet.

– De spurgte mig, om det var ok, at hun skulle spille min datter, og så sagde jeg, at det var fint nok, men de skulle bare være sikre på, at de ville bruge hende. Jeg ville ikke stå i en situation, hvor tingene pludselig ikke fungerede på grund af noget uerfarenhed, og hun så blev udskiftet, siger han.

– Jeg tror også, at det gør rigtig meget for mig, at jeg har fået en god første oplevelse med at skulle ind i den verden, når man på en måde skal blotte sig selv meget, tilføjer Alma.

LÆS OGSÅ: Anders W. Berthelsen: Jeg kan slet ikke huske, hvordan mit liv var, før min datter blev født for 11 år siden

Far og datter er enige om, at samarbejdet gik over al forventning. Men selvom Alma det meste af tiden syntes, det var en fordel at have sin far som støtte, var der tidspunkter i optageprocessen, hvor hun hellere var fri fra at have ham med på settet.

– Der er et tidspunkt i serien, hvor jeg bliver gift med en kvinde. Der var det faktisk meget rart, at du ikke var der, siger Alma og kigger på sin far.

– Vi havde en scene, hvor jeg og kvinden, jeg skal giftes med, skal kysse. Det havde ikke været et decideret problem, hvis han var der, men når vi er i familie, så havde det måske været lidt akavet, hvis han skulle kigge på det, uddyber hun.

– Det er jo klart, når man starter ud, så er der noget blufærdighed. Det skal hun lære at slippe fuldstændig, og det tager lidt tid, siger Ulrich.

ulrich_alma_thomsen_30.jpg

En stor familie

I ”Forhøret” er Alma ikke den eneste skuespiller, som Ulrich Thomsen har kendt i mange år.

Han har gode forhold til en lang række af de andre skuespillere og har blandt andet arbejdet sammen med Trine Dyrholm i flere af Thomas Vinterbergs film som ”Festen” og ”Kollektivet”, og han har ligeledes spillet over for Nikolaj Lie Kaas og Lars Mikkelsen af flere omgange.

Derfor ser han efterhånden forholdet til sine skuespillerkollegaer som et familieforhold. Det betyder også, at det er mindre fjernt for ham at spille over for sin rigtige familie.

– Vi er jo nærmest i familie alle sammen. Jeg har kendt Nikolaj, Lars og Trine i 100 år, siger han.

– Ja, og vi har det sjovt og fjoller alle sammen ret meget, når vi ikke filmer, tilføjer Alma, der nu også er blevet en del af sin fars professionelle familie.

– Men det er selvfølgelig sjovt og lidt mærkeligt, fordi Alma i lang tid bare har været min lille pige, og nu skal hun begynde at arbejde. Oven i købet som min kollega, siger Ulrich.

Han er ikke i tvivl om, at han er i stand til at adskille privatliv og arbejdssituationer, men han peger på, at der kan være scener, der er sværere at indspille med en nær relation.

– Det kan både være på godt og ondt, når man kender hinanden så godt, fordi der kan være noget med, hvor kontant man kan være over for hinanden. Der var ikke så meget af det i denne her serie, men hvis vi nu havde skullet stå og skændes med hinanden, så havde det måske været sværere.

– Jeg har også svært ved at forestille mig, hvordan det ville være. For jeg griner meget af de ting, du siger og gør, så jeg kommer nemt til at smile, hvis du har sagt et eller andet sjovt. Men det kunne være sjovt at prøve at spille på den måde over for hinanden, siger Alma og understreger:

– Jeg ved jo også, at du ikke forventer andet, end at vi er topprofessionelle, når vi filmer.

Én rolle er udelukket

Ulrich Thomsen og Alma Ekehed Thomsen er ikke i tvivl om, at de godt kunne tænke sig at spille sammen igen. Selvom det ikke er lang tid siden, Alma er gået ud af gymnasiet, drømmer hun om en dag at kunne leve af sit skuespil ligesom faren.

– Jeg vil gerne leve af det og tjene så meget på det, at jeg ikke behøver at skulle tage et andet job ved siden af. Om det så er her eller i udlandet, det har ikke så stor betydning, siger Alma.

– I fremtiden kan det være, at det er mig, der skal spille den døde far, og så er du datteren, der skal finde ud af, hvad der er sket, driller Ulrich.

– Ej, vi behøver jo ikke at spille far og datter hele tiden … siger han.

LÆS OGSÅ: Trine Dyrholm: "Jeg er indædt modstander af, at udseendet skal fylde for meget"

– Det er jo lidt sjovt at se, hvad fremtiden bringer, fordi vi er startet med at spille far og datter, og så er det måske underligt for folk at se os spille noget helt andet. Vi ligner jo også hinanden ret meget, siger Alma.

– Vær du glad for det, udbryder Ulrich.

Tror I, at det ville være mærkeligt at spille noget andet over for hinanden?

– Det ville være mærkeligt, hvis vi skulle spille et par, siger Ulrich.

– Ja, puha!

– Det kommer simpelthen aldrig til at ske!

Hvem er Ulrich og Alma Thomsen

ulrich og alma thomsen

Ulrich Thomsen, 55 år

  • Skuespiller. Bla. kendt for danske film som ”Festen” og ”Blinkende Lygter” og som skurk i James Bondfilmen ”The World Is Not Enough”. Aktuel i Viaplay-serien ”Forhøret”.
  • Gift med Cathrine Ekehed, som han har Alma og hendes bror, Alvin, med.

Alma Ekehed Thomsen, 20 år.

  • Aktuel som skuespiller i Viaplay-serien ”Forhøret”.
  • Blev student sidste år og har planer om at uddanne sig til skuespiller.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Familieliv og Livsstil