Vi anmelder kun hver 7. voldtægt
Foto: Bulls

Vi anmelder kun hver 7. voldtægt

Ifølge en ny opgørelse fra Danmarks Statistik modtog politiet sidste år ’kun’ 418 anmeldelser for voldtægt, men en undersøgelse lavet af Justitsministeriet viser at ca. 3.000 kvinder hvert år bliver tvunget eller forsøgt tvunget til samleje. Det lader vi lige stå et øjeblik…

Hvis de tal er rigtige, så er det altså kun hvert syvende overgreb, der meldes til politiet. Men hvorfor? Ifølge Center for Voldtægtsofre hænger det lave antal anmeldelser sammen med, at to ud af tre voldtægter sker mellem folk, der i forvejen kender hinanden.

”En kvinde sagde forleden dag, at hun ikke ville anmelde det, for så vidste hun, at mange af hendes venner skulle afhøres, og det ville skabe for meget uro og tumult i hendes bagland,” fortæller Karin Sten Madsen, der er informationsmedarbejder ved Center for Voldtægtsofre i København til Berlingske Tidende.

“Men er det virkelig rigtigt? Lever vi (stadig) et samfund, hvor de stereotype forestillinger om ’at den slags ikke sker for pæne piger’ har så stor magt, at man hellere vil tie, end at gå til politiet?”

Politikerne vil have undersøgt hvorfor så mange overgreb aldrig anmeldes – Karina Lorentzen, SF’s retsordfører siger:

”Vi er nødt til at have undersøgt, hvorfor så få anmelder voldtægt. Ikke alene er ofrene blevet krænket fysisk og psykisk. De bærer også byrden alene, når de ikke anmelder overgrebet.”

 

Her på ALT for damerne vil vi gerne sætte de skræmmende tal til debat, og spørger derfor dig:

Hvorfor tror du, antallet af anmeldelser er så lavt? Hvis det skete for dig, eller en af dine veninder, ville din første tanke så ikke være, at melde det?

Hvis tallene er rigtige, må både du og jeg jo kende en masse af de kvinder, der går rundt og holder et overgreb skjult – hvordan kommer vi det til livs? Giv dit bud her:

Vil du fortælle din historie?


ALT for damerne vil gerne fortælle nogle af de historier, der ikke bliver fortalt. 

Har du selv været ude for en voldtægt, eller hjulpet en veninde med at holde et seksuelt overgreb skjult, vil vi gerne høre fra dig og fortælle din historie i ALT for damerne.

Du er selvfølgelig velkommen til at optræde anonymt i artiklen.

Skriv til os på case@altfordamerne.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi