Kvinde trist
Foto: Stockbillede, Getty Images Hvordan tackler man søskende med småpsykopatiske personlighedstræk? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Vibeke Dorph brevkasse: Hvad stiller jeg op med min ondskabsfulde bror?

Kære brevkasse: Hvad stiller jeg op med min ubehagelige ungkarle bror?

Min bror er både ubehagelig og ondskabsfuld. Hvordan tackler jeg ham, spørger en læser Vibeke Dorphs i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

Min lillebror er ungkarl, i midten af 50'erne og bor i Thailand, mens jeg selv er i midten af 60'erne. Jeg har altid haft et meget ambivalent forhold til min bror. Vi er ud af en søskendeflok på fire, vores far var dybt alkoholiseret og voldelig – og det var især min lillebror, det gik ud over.

Derfor har jeg altid båret over med ham, selvom han desværre med årene er kommet til at minde om vores far, hvilket vil sige: lunefuld, nærig og grådig, lidt for glad for alkohol og ja, ondskabsfuld.

Min kæreste og jeg var for nylig på besøg hos min bror i Thailand. Min bror bad mig om at købe en masse ting med ud til ham, og som altid lovede han at give mig pengene, når jeg ankom, hvilket jeg aldrig fik.

Under ferien fik han mig også flere gange til at lægge ud for restaurantbesøg og indkøb. Heller ikke her betalte han pengene retur. Samtidig var han ubehagelig. F.eks. spurgte han min kæreste under en middag, vi havde, om han ikke også syntes, at kvinder over 50 var for gamle og klamme at have sex med.

Min kæreste er en del yngre end jeg, og det var uden tvivl mig, den bemærkning var møntet på. Min kæreste var bagefter chokeret, og det var ikke første eller sidste gang, at min bror kom med den slags ondskabsfuldheder.

Efter ferien har jeg haft det skidt, og min bror skylder mig stadig en masse penge. Nu har han meddelt, at han kommer til Danmark og vil bo hos mig. Det har han gjort før stort set uden at bidrage økonomisk, tværtimod fik han mig sidst til at optage et lån i en bank; penge han aldrig har betalt mig tilbage.

Et sted holder jeg vel af min bror, men jeg er også bange for ham, og jeg magter næsten ikke at have ham boende. Hvad gør jeg?
N.N.

Vibeke Dorphs svar

Småpsykopatiske mennesker som din bror har en formidabel evne til at skabe medlidenhed hos deres nærmeste. Som dig, der lader dig udnytte, fordi din bror har fået tæsk af jeres far engang i tidernes morgen.

Og ja, det er da synd for din bror, men var han et normalt menneske, ville han have fået bearbejdet sine traumer og ad den vej være kommet videre. I stedet har din bror valgt at gentage jeres fars grænseoverskridende adfærd, lige som du lader til at gentage jeres mors sikkert tilgivende i stedet for at sige fra.

Men sige fra, det skal du, for mennesker som din bror er farlige. De er ikke i stand til at se og mærke andre mennesker. Bare se på hans opførsel over for dig: Han flår dig for penge samtidig med, at han sviner dig til.

Den adfærd vil kun stoppe, når du slår hælene i og får fokus væk fra din "stakkels" bror og i stedet lærer at passe bedre på dig selv. For din bror har absolut ingen glæde af din medlidenhed, den virker kun som benzin på hans syge motor, og han vil blive endnu mere verbalt voldelig over for dig, så længe han bare kan køre løs.

Derfor synes jeg heller ikke, at du skal se din bekymring over din brors kommende besøg som et svaghedstegn. Du skal se det som det modsatte. Du er ved at være der, hvor du har fået nok af hans utålelige opførsel og er klar til at sætte en streg i sandet, og det er hans kommende besøg en glimrende anledning til at få gjort.

For selvfølgelig skal han ikke bo hos dig! Sig til ham, at du ikke har tid og overskud til at have ham boende, glid af på alle hans spørgsmål, og hold fast. Har du mod på det, så tilføj, at du i øvrigt ser frem til at få de penge, han skylder dig, det vil sikkert også få ham til at søge husly andetsteds.

I det hele taget skal du holde din bror på afstand og i stedet øve dig i at passe langt bedre på dig selv.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv