Hvad er god opførsel på første date?
Hvad er god opførsel på første date?

Første date

Video: Han lavede en voldtægtsjoke på første date

Hvad er god opførsel på første date?

Skal du finde dig i det, hvis han laver en voldtægtsjoke på første date? Eller på anden eller tredje for den sags skyld? Grine høfligt og lade som om, du kan se det sjove i hans fejlslåede vittighed? For du er jo både rummelig og har humor. Sådan da.

- Jeg var en gang på date med en fyr, der lavede en voldtægtsjoke, fortæller Ea Ørum, 34, sin veninde i Eurowoman.dk's nye videoserie, hvor seks sæt veninder vender og drejer alle tænkelige emner, der rør sig mellem kvinder.

- Det skal han helst ikke, tilføjer hun. 

Første date, hvad gør man, hvad gør man ikke? Det diskuterer veninderne i denne episode af serien. Vittigheder om voldtægter er klart et no go.

- Vi er nødt til at hæve barren for, hvordan kønnene omgås hinanden, og vi er nødt til at tale meget mere med vores børn om, hvordan de bedst bliver rustet til at leve et liv i gensidig respekt mellem kønnene. Forudsætningen for denne øgede respekt er, at vi bliver bedre til at se mennesket i hinanden, ikke blot kønnet, skrev kønsdebattør Henrik Marstal i et debatindlæg i ALT for damerne tidligere på året.

Om vi diskuterer dates med upassende vittigheder – for forhåbentligt bliver det bare ved vittigheder – eller tilråb på gaden: Sexistiske kommentarer fra fremmede mænd kan få os til at føle os både udsatte, usikre, mindre værd og nedgjorte.

Debatbølgerne er tidligere gået højt. Som f.eks. da en video med en kvinde, der går ned ad gaden i New York og får tilråb fra mænd over hundrede gange i løbet af sin gåtur, spredte sig med hastigheden af et musseklik på de sociale medier. ALT.dk tog debatten op, og i et interview forklarede kønsforsker ved Syddansk Universitet, Michael Nebeling Petersen:

- Kvinder har gennem tusinder af år været udsat for seksualisering af forskellig karakter i det offentlige rum. Det har været medvirkende til, at kvinden er blevet fastholdt som et objekt for mandens blik.

Dermed ikke sagt, at alle mænd opfører sig på den måde. Det skal vi ikke skyde dem i skoene. Men det er en såkaldt kulturel skabelon, et mønster, vi i vores kultur bevæger os efter, der har indflydelse på, hvordan vi opfører os over for hinanden. En skabelon, der bestemmer, hvordan drenge og piger skal være:

- Hvis man er en ordentlig dreng eller en ordentlig mand, så er der action og handling, og man erobrer damer. Og hvis man er en ordentlig kvinde, så er man stille og bliver erobret. I de idealer for mandlig- og kvindelighed ligger der også forståelse af, at kvinder godt kan lide at blive taget, og mænd godt kan lide at tage, kønsforskeren sagde kønsforskeren den gang

Der er dog håb forude, mener Henrik Marstal. I hvert fald skrev han i sit debatindlæg:

- Der er måske nok lang vej endnu. Men de seneste års fornyede fokus på køn har vist, at det er muligt at ændre på tingene. At se mennesket frem for kønnet i den person, der står lige foran én, er en bestræbelse, som kvinder historisk set har været langt bedre end mænd til at håndtere. Men mændene er langsomt ved at komme efter det. Og flere og flere vil gerne lege med. Hvis de af dig, kvinde, bliver mindet om deres medansvar. Lad kønskampen slutte og kønsfreden begynde.

Vi håber i bedste fald, at den upassende herre på daten blot var nervøs – og at han bagefter bed sig noget så hårdt i tungen.

SE OGSÅ: "Jeg hader det. Jeg synes, det er så fjollet, og det klør, og det stikker, og jeg hader det

SE OGSÅ: "Hver gang jeg spiser noget, tænker jeg: er det, det værd? Og hver gang, så er svaret ja!"

SE OGSÅ: "Veninden slog op: "Det var værre end noget breakup, jeg har været ude for med en fyr"

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Ea Ørum, Kærlighed og Misbrug