Ville du nogensinde IKKE redde dit barn?

Ville du nogensinde IKKE redde dit barn?

Vores børn er det dyrebareste, vi har – men hvad ville du gøre, hvis dit barn var så langt ude i misbrug, skidt og problemer, at det udsatte resten af familien for fare at prøve at hjælpe?

En mors kærlighed til sit barn er uudtømmelig, uendelig, storladen, sprød og sårbar. Men er den altopofrende uanset omstændighederne? Det er et spørgsmål pårørende til misbrugere står overfor igen og igen. For misbrug påvirker ikke bare misbrugeren. Det påvirker alle omkring. Og det påvirker Kærligheden. Tilliden. Trygheden. Og dømmekraften.

Misbrug rammer alle i familien
Danske undersøgelser viser, at det at have en misbruger i familien ofte trækker dybe spor af skyldfølelse over ikke at kunne gøre nok, konflikter over at gøre alt for meget eller det helt forkerte, lavt selvværd, skamfølelser, sociale vanskeligheder og i nogle tilfælde depression. Misbrug er en sygdom, som pårørende ikke bare kan redde deres elskede fra – en sygdom, der også påvirker dem.

Det estimeres, at der i Danmark er 50-55.000 unge i alderen 15-24 år, som har problemer med rusmidler. Det svarer til op mod 7 procent. For hver misbruger regner man mindst to pårørende, som påvirkes markant. 68 procent af landets 98 kommuner tilbyder familiebehandling ved misbrug. Og det er nødvendigt.

Netop påvirkningen af familien og alle de hjerteskærende dilemmaer, der føler med ved at have et barn, der er misbruger, tager instruktør Peter Hedges op i dramaet ”Ben Is Back”.

En historie om misbrug og moderkærlighed på prøve
I filmen bliver Holly Burns konfronteret med spørgsmålet – hvor langt vil du gå for at redde dit barn? – da hendes ældste søn, Ben, pludselig står uanmeldt foran familiens villa, frisk fra afvænning dagen før jul. Holly oversvømmes af gensynsglæde ved synet af sin 19-årige søn. Ben har været ude i både stof- og alkoholmisbrug, der har prøvet familien af på alle tænkelige områder og slidt dem ned til sokkeholderne, og de har aftalt at de ikke kan tage ham ind mere af hensyn til resten af familien. Men det er jul, han er clean, og han er hjemme. Endelig!

BIB_13712_R_CROP_FB.jpg

Alligevel blander bange anelser og en snert mistillid sig fra Hollys baghoved, mens hun advokerer for, at Ben selvfølgelig skal lukkes ind i familiens hus og hjerterum igen og hjælpes helt på fode. Holly har to yngre børn med sin nye mand, som der også skal passes på. Men hun er også Bens mor, og han er søgt hjem.

Hvem forsøger du at redde?
I løbet af juledag- og nat kastes Holly rundt i følelser af kærlighed og lykkelig genforening og frygt, der bliver til virkelighed, da Ben indhentes af fortiden, familiens hus bliver raseret, og hun og Ben bliver beskudt. Det fører til konflikter mellem hende og hendes mand, som ikke er enige om, hvordan situationen og Ben skal håndteres. Men det påvirker også hendes yngre børn, som bliver bange – og med god grund. Og pludselig forsvinder sporløst Ben igen. Ville du forsøge at redde din søn endnu engang, eller tage hjem for at beskytte dine øvrige familie, som er i fare på grund af dit store barns hjemkomst? Dét er et dilemma virkelige mennesker går igennem hver dag.

BIB_07167_FB.jpg

"Ben Is Back" går i landets biografer nu!

Kildeliste: Socialstyrelsen, Center