"Virksomhederne kan jo se, at det giver afkast på bundlinjen, når der investeres i kvinders sundhed, rettigheder og velfærd"
Foto: Danny Christensen og Anne Mie Dreves

"Virksomhederne kan jo se, at det giver afkast på bundlinjen, når der investeres i kvinders sundhed, rettigheder og velfærd"

Women Delivers internationale CEO er dansk, 46 årog bosat i New York. Hun er født med verdensblod i årerne og har i over 20 år arbejdet med kvinderssundhed og rettigheder, bl.a. for FN. Og i år kan hun rejse til et af verdens mest ligestillede lande, som også er hendes hjemland, for at afholde konferencenWomen Deliver 2016 i København.

Fra et lille loft i SoHo dirigerer danske Katja Iversen Women Deliver som organisationens CEO. Sidste år havde hun ikke færre end 186 rejsedage, og senest var hun til World Economic Forum, hvor hun mødtes med bl.a. Bono fra U2 og Bill Gates' bedre halvdel, Melinda Gates – begge kendt for deres engagement i velgørenhed og bæredygtige projekter. Katja Iversen bruger bl.a. sine mange rejser på at udbrede Women Delivers budskab om gevinsten ved at investere i kvinder og på at fundraise. Det er i sagens natur ikke gratis at afholde en konference med over 5.000 deltagere, som langtfra alle er prominente politikere og virksomhedsledere. En stor del af deltagerne er de såkaldte change makers. En slags hverdagens helte, som lokalt er med til at ændre tilværelsen for millioner af piger og kvinder hver eneste dag rundt omkring i verden, men som ikke har midler til flybilletten og Københavns dyre hoteller. Eurowoman fangede den travle direktør i telefon fra New York mellem to rejser.

LÆS OGSÅ: Sådan går det med ligestillingen i Danmark

Hvad er formålet med Women Deliver 2016?
- Women Deliver er dels en organisation og dels en konference, og filosofien bag er, at det kan betale sig at investere i kvinder. Men der er ikke tale om en kvindekonference. Vi satser på en fordeling, der hedder 60/40 på deltagere. Fokus er, at kvinder skal ses som ressourcer, ikke ofre. Når man investerer i kvinder, spreder det sig som ringe i vandet, så alle vinder, fordi kvinder reinvesterer rigtig meget i deres familie og omgivelser. I forhold til konferencen i år har vi scannet hele verden for at finde frem til de ting, vi ved virker. For vi kender alle problemerne: Ja, der er kun 22 % af parlamentarikerne i verden, der er kvinder. Ja, der er 225 mio. kvinder i verden, der ikke har adgang til prævention. Ja, der dør en kvinde hvert andet minut i barselsseng. Det er selvfølgelig vigtigt, men det bliver ikke konferencens fokus. Det bliver på, hvad der virker, på løsninger.

Hvad er de største udfordringer for piger og kvinder på verdensplan i dag?
- Det er bl.a. den høje mødredødelighed, og så er det især den manglende adgang til prævention, primært i udviklingslandene, som er enorm vigtig, fordi sex mange steder ikke er et valg, men en pligt. Vi ved, at det er grundstenen for at kunne få en uddannelse og et arbejde og kunne beholde det. Først og fremmest skal præventionen simpelthen være tilgængelig. Mange steder kan du ikke bare gå ned i kiosken og købe det som i vores del af verden. Du skal måske gå 42 km, hvis du da overhovedet har råd til prævention. Derudover skal du have lov til at bruge det. Mange steder er der love, der ikke tillader prævention til ugifte, fordi de ikke har sex, hvilket jo er løgn. Og selv om du er gift, skal du ofte have din mands eller svigermors tilladelse. Derudover fokuserer vi på uddannelse og ikke mindst på det, vi kalder economic empowerment, altså økonomiske muligheder, som vi i Danmark tager for givet. Det er et kæmpe problem, at kvinder mange steder i praksis ikke råder over de penge, de tjener, fordi de ikke må åbne en bankkonto eller skal give det hele til manden. Vi taler ikke raketvidenskab. Det er helt elementære, men fundamentale ting, der er brug for at ændre.

Hvilke eksempler kan du fremhæve på tiltag, der virker?
- Et af de spændende projekter, vi ser i Afrika lige nu, er det, vi kalder husband schools, som er en slags uddannelsesgrupper til mænd. Her mødes de fx hver lørdag og diskuterer store emner, bliver oplyst om bl.a. prævention og taler om, hvorfor det kan være en god idé, at kvinden også tjener penge. De lærer, at det ikke er noget, kvinder gør mod dem, men noget, der gavner hele familien. Derudover har Women Deliver lavet et ungeprogram, som organiserer change makers under 30 år i hele verden. En af dem hedder Yemurai og er fra Zimbabwe. Han blev engageret i arbejdet, fordi han oplevede en 12-årig pige i sin landsby blive hevet ud af skolen, giftet væk til en meget ældre mand og dø under sin første fødsel. Han startede derfor en bevægelse af unge mænd mod tvangsægteskaber, som siger til de ældre mænd i landsbyerne, som stadig er dem, der bestemmer, at de ikke vil være med til at fortsætte de traditioner. Det virker langt bedre, end når jeg som hvid skandinav fortæller dem det samme.

Hvordan blev du en del af Women Deliver?
- Jeg har, så længe har jeg kunnet tænke, været engageret i at skabe forandring. Mine bedsteforældre var meget orienterede mod verden, dengang der ikke var mange andre, der var det. Min morfar talte esperanto (internationalt kunstsprog opfundet i 1887, red.), og de var med i det, man dengang kaldte verdensvenner, før couchsurfing og Airbnb, hvor man kunne komme og overnatte hos andre i hele verden, hvis bare man havde et lagen med. Så hver gang jeg var hjemme hos dem, mødte jeg en masse forskellige mennesker og sad under kaffebordet og lyttede til forskellige sprog. Det gav mig en stor nysgerrighed på verden, og jeg lærte, at den ikke var farlig. Jeg er vokset op med, at køn ikke var en stor ting, og jeg har altid taget for givet, at kvinder og mænd er lige. Men de første gange jeg rejste ud i verden, blev jeg chokeret, ikke kun over fattigdommen, men også over kvinders status, og jeg har arbejdet på at forbedre de forhold lige siden. Da jeg for to år siden blev tilbudt at lede Women Deliver, sagde jeg først nej, fordi jeg slet ikke mente, jeg var dygtig nok. Men så måtte jeg sige til mig selv: "Du har arbejdet for kvinders rettigheder det meste af dit liv, og så siger du nej til sådan en opgave, fordi du ikke mener, du er dygtig nok. Nu må du stoppe."

Hvordan oplever du opmærksomheden for Women Deliver 2016?
- Jeg har arbejdet med de her emner i årtier, men lige nu er der en interesse og en opbakning til sagen, som jeg aldrig nogensinde har set før. Virksomhederne kan jo se, at det giver et direkte afkast på bundlinjen, når der investeres i pigers og kvinders sundhed, rettigheder og velfærd, og interessen for kvinders rettigheder er enorm i øjeblikket.

LÆS OGSÅ: Derfor er Beyoncé feminist

LÆS OGSÅ: Kendte kvinder: fra lækkede sextapes til hacking af nøgenbilleder

LÆS OGSÅ: Beyoncés nye album er meget mere end utroskab 

Katja Iversen

• 46 år
• CEO for Women Deliver siden 2014.
• Har i over 20 år arbejdet for en lang række organisationer, herunder IBIS, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp.
• Flyttede i 2006 til New York for at arbejde for FN's Befolkningsfond UNFPA og efterfølgende UNICEF, hvor hun har arbejdet for kvinders sundhed, herunder bekæmpelse af mødredødelighed og bedre adgang til prævention.
• Har en uddannelse i kommunikation fra RUC, en amerikansk lederuddannelse og diplomuddannelser i bl.a. konfliktløsning og international politik.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview