Lykke
Foto: Bulls Press

Accepter dine skyggesider

Vi skjuler alle noget for andre. Det kan være lige fra vores forkærlighed for citronmåne (ja, den billigste fra tanken) til vores manglende selvværd. Derfor har vi det med at vise verden en redigeret udgave af os selv – eller som den amerikanske selvudviklingscoach Debbie Ford kalder det: At tage en maske på, som vi kan gemme os bagved. Men hvis du smider masken, vil du faktisk få et bedre liv.

Bruger du din energi rigtigt lige nu? Eller har du i baghovedet, at du også skal være mere tjekket på arbejdet i morgen eller endelig være en af de mødre, der tegner med deres børn efter aftensmaden? For andre skal helst ikke tro, at du er doven, grådig, utjekket, behagesyg… ja, listen er lang. Vi vil nemlig ikke opdages i alle de ting, som vi er flove over ved os selv.

Derfor bruger vi en hel masse energi på at fornægte de sider ved os selv, som vi opfatter som dårlige. Bagsiden er, at bare fordi man fornægter noget, betyder det ikke, at det forsvinder af sig selv – det bliver derimod ved med at dukke op og gøre livet svært for os, mener den amerikanske selvudviklingsekspert Debbie Ford, hvis bøger har slået benene væk under millioner af mennesker og er udgivet på syv sprog. Hvorfor? Måske fordi mange af os er helt vildt trætte af hele tiden at gå og suge maven ind rent mentalt.

Hvordan ser din maske ud?
– Så længe vi insisterer på at holde masken, bliver vi nødt til at arbejde hårdere og hårdere for at dække over alle de følelser, som ikke svarer til den maske, vi har valgt. Vi bliver nødt til at smile, selv om vi ikke har lyst. Vi gør ting, vi hader at gøre, og holder mund, når vi vil sige vores mening. Vi tager flere eksaminer, end vi har lyst til, for at bevise at vi er kloge. Vi går med alt for stramtsiddende tøj for at få opmærksomhed, og vi snyder andre, for at overbevise dem om, at vi har succes, fortæller Debbie Ford i telefonen fra Californien, hvor hun bor.

De masker, vi vælger, afhænger i høj grad af, om vi har en tendens til at være offer eller angriber. Vi er enten byttedyr eller rovdyr. Byttedyrets underliggende budskab er: „Jeg er magtesløs over for dig. Vær sød ikke at gøre mig noget. Jeg kan ikke gøre for det!“ Rovdyrets underliggende budskab er: „Jeg vil æde dig! Du er mit offer!“ Hvor rovdyr udelukkende går op i egne behov, fokuserer byttedyr på at overleve, så de giver mere eller mindre bevidst det, andre vil have og er passive, eftergivende og nemme at manipulere med.

Men ifølge Debbie Ford er det dog langt fra sikkert, at du er et rovdyr, bare fordi du opfører dig sådan. Ligesom i naturen, hvor byttedyr og rovdyr ofte kamuflerer sig, gør vi mennesker det også med vores masker. I naturen ser man for eksempel ofte de mest sårbare dyr puste sig op, så de ser mere farlige ud, end de er. Måske føler du dig inderst inde sårbar og nem at få ram på, men vil gerne fremstå som en stærk kvinde, der har styr på tingene. Det kan være svært at se, at du er et byttedyr, når du har travlt med at foregive at være et rovdyr og benægte, at du er nødt til at passe på dig selv.

Læs også: Spring ud som den uperfekte mor

Hvad kan du ikke lide hos andre?
– Vi er nødt til at tage den maske af, vi ofte har båret i årevis, og arbejde med at integrere de sider af os selv, som vi ikke bryder os om, hvis vi vil blive lykkeligere og mere hele mennesker. Hvis du vil finde ud af, hvem du er inde under den maske, du viser verden, er du nødt til at undersøge dine motiver og din adfærd. De fleste af os bærer mindst to masker – en vi viser, når vi er sammen med andre, og en, vi afslører, når der ikke er andre i nærheden. Den offentlige maske har vi, for at folk skal kunne lide os, mens den private røber mere om, hvordan vi i virkeligheden har det med os selv, siger Debbie Ford. Måske er du bange for ikke at blive elsket, hvis ikke du er superoptimistisk hele tiden. Ude sprudler du af sjove historier og ukuelig optimisme, mens du privat er en enegænger, der har det hårdt. Hvis du skal finde din maske, så begynd at lægge mærke til, hvordan du opfører dig henholdsvis ude og hjemme.

– Du kan også finde din egen maske ved at lægge mærke til, hvilke egenskaber hos andre du ikke bryder dig om. Tænk på mennesker, du har mødt og vurderet som falske og hule. Når du identificerer deres masker, bliver du bedre til at se din egen. Hvis du hader en bestemt maske, så bærer du højst sandsynligt den samme maske uden at kunne se det, eller også har du en modsat maske, siger Debbie Ford.

– Første skridt er at finde masken, og næste skridt er at acceptere, at du rummer de sider, du ikke bryder dig om. Det tredje skridt er at lære at elske dine skyggesider ved at se gaven i dem. Hvis du for eksempel har følt dig dum som barn, har det været din gave ikke at ville være dum og dit drive til at lære noget og klare dig godt i livet. Det er nemlig dine skyggesider, der har gjort dig til den person, du er i dag, siger Debbie Ford.


Læs om 6 forskellige typer masker på næste side. 1 DEN BEGAVEDE
er kvik og hurtigttænkende. Hun bruger sine mentale evner til at hævde sig over for andre og manipulere. Du skammer dig over: Ikke at være god nok, at du er dum og følelsesmæssigt handicappet. Sådan kaster du masken: Din udfordring er at erkende, at sand nærhed og følelsesmæssig kontakt forudsætter, at forstanden afbalanceres med hjertet. Øv dig i at mærke og vise dine følelser. Forsøg at være åben over for andres ideer og følelser.

2 FORFØRERSKEN
er kærlig, venlig, interesseret og seksuel. Hun er ligeglad med, hvem hun sårer og omgiver sig kun med dem, der er svagere end hende selv. Hun er giftig og ondskabsfuld. Du skammer dig over: ikke at være værd at elske, at være almindelig og kedelig, en hul skal. Sådan kaster du masken: Giv dig selv den opmærksomhed, beundring og hengivenhed, du søger hos andre.

3 DEN GODE PIGE
smiler sødt og gør sig umage, for at andre skal synes, hun er sød, dydig og korrekt. Hun er altid den første til at spørge, hvordan det går med de andre. Hun kommer med kage til enhver festlig anledning og melder sig frivilligt til at rydde op bagefter. Hun vil aldrig indrømme, at hun er jaloux, smålig eller rasende. Du skammer dig over: at føle dig ufuldkommen, uønskværdig, ødelagt, svigefuld og slem. Sådan kaster du masken: Anerkend, at du har haft oplevelser tidligt i livet, der har fået dig til at tro, at du var en slem pige, og at du var nødt til at være god og fuldkommen for at blive elsket. Det gør det lettere for dig at være ærlig.

Læs også: Bliv lykkelig nu eller på 1 år

4 DEN SEJE
er for barsk til at kere sig om regler, og bryder dem når hun har lyst. Hun optræder følelseskoldt og cool. Du skammer dig over: at være svag, en skuffelse, sårbar og et skvat. Sådan kaster du masken: Du er tidligt i livet blevet skældt ud for at vise dine følelser eller din sårbarhed og har derfor påtaget dig en hård maske. Det vil hjælpe dig at indse, at du har gjort dig hård for at beskytte dig selv, men at du dermed også har holdt kærlighed, succes og nærhed på afstand. Tillad dig selv at opleve hele spektret af følelser – også kærlighed – og lær at skabe gode, sunde grænser for dig selv.

5 MARTYREN
påtager sig en stor arbejdsbyrde for at frelse verden eller bare sin egen familie. Hun føler sig i sin gode ret til at manipulere med sine omgivelser, fordi hun vil gøre verden til et bedre sted. Hun føler sig hævet over andre. Du skammer dig over: at være uansvarlig, selvoptaget, unyttig, magtesløs og undværlig. Sådan kaster du masken: Din udfordring er at indse, at dine motiver ikke er så uselviske og ophøjede, som du giver udtryk for. Giv dig selv lov til at være elsket og tag ansvar for dig selv, så du kan vælge, hvad du vil gøre for at tage dig af andre, og hvad du vil gøre for at tage dig af dig selv – uden at føle, at du ofrer dig.

6 TYRANNEN
er højrystet og kommanderer gerne med andre for at få sin vilje. Hun dominerer og kontrollerer, og hendes hemmelige vågen er frygt. Hun vil gøre hvad som helst for at bevise, at hun er større, bedre og mere betydningsfuld. Du skammer dig over: At være bange for ikke at kunne leve op til de krav, andre stiller. Du er usikker og har en dyb følelse af utilstrækkelighed. Du frygter at blive domineret eller kontrolleret af andre. Sådan kaster du masken: Din udfordring er at forstå, at du skaffer dig mange fjender på lang sigt, selvom du ofte vinder et slag på kort sigt. Du bliver mere hel, når du tør indrømme, at du også er sårbar.

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi