Laurel eller Yanny?
Foto: Getty Hører du Yanny eller Laurel?

Laurel eller Yanny?

Hører du "Laurel" eller "Yanny"? Denne lydfil deler vandene på sociale medier

Hører du "Yanny" eller "Laurel"?

Nogle hører en dyb mandlig stemme sige ”Laurel”.

Andre hører ordet ”Yanny” i stedet.

Nedenstående lydklip har fået debatten til at rase på de sociale medier, hvor det har delt lytterne i to lejre: Yanny-holdet og Laurel-holdet.

Måske vækker sagen minder om den store ”kjolesag” fra 2015, der gik under navnet #TheDress på sociale medier? Her så nogle en hvid- og guldfarvet kjole, mens andre så en sort- og blåfarvet kjole.


Foto: Twitter via The Sun/screendump

Forvirringen skyldtes, at originalbilledet er så overeksponeret med lys, at det får folks hjerner til at opfatte farven på kjolen forskelligt.

Og det er en lignende forklaring, der ligger bag lydfil-sagen. Her er det nemlig også kognitive processer i hjernen, der afgør, om vi hører ”Laurel” eller ”Yanny”, fordi vores hjerner er bygget til hurtigt at give lyde mening – også selvom lydene er utydelige for os.

Det skriver TIME Magazine, der desuden giver dig god grund til at hovere, hvis du er på Laurel-holdet. Ifølge magasinet er Laurel nemlig det navn, der indtales på det oprindelige klip, som er indtalt af en operasanger til hjemmesiden vocabulary.com.

Hvis du både hører ”Laurel” og ”Yanny” kan det desuden skyldes, at du har hørt lydfilen på forskelligt teknisk udstyr, da dette også kan påvirke, hvordan vi opfanger lyd, skriver magasinet.

Måske det kan være en lille trøst for Yanny-holdet?

LÆS OGSÅ: Internettet gløder: Hvilken farve har disse sko?

Se, hvad vi ellers skriver om: Sociale medier