Tvillinger
Foto: Getty Images Kronprinsesse Mary har født de længe ventede tvillinger.

1 prins + 1 prinsesse = de nemme tvillinger?

Mary og Frederik har nu udvidet deres børneflok med et sæt tvillinger. Læs hvad der kendetegner tvillinger af forskelligt køn og hvilke udfordringer det giver forældrene.

Faktaboks

Lørdag d. 8. januar fødte Kronprinsesse Mary de længe ventede tvillinger på Rigshospitalet. En dreng på 2647 gram og 47 cm lang, mens pigen var en centimeter kortere og vejede 2554

Det er umuligt ikke at sammenligne tvillinger, men dreng-pige-tvillinger har det en smule nemmere end enæggede og tveæggede af samme køn – af flere grunde, fortæller tvillingeekspert Joan Tønder Grønning.

Hun nævner blandt andet:

  • Dreng-pige-tvillinger ligner af naturlige årsager ikke hinanden – og bliver ikke forvekslet

  • Dreng-pige-tvillinger bliver pga. deres forskellige køn ikke sammenlignet som ’sæt’.

  • Dreng-pige-tvillinger appellerer sjældent til de samme legekammerater.

På trods af ovenstående fordele, så bliver dreng-pige-tvillinger alligevel sammenlignet – og her spiller deres ofte forskellige modenhed ind.

– Jeg har flere gange hørt, at folk har undret sig over, at dreng-pige-tvillingepar for eksempel ikke altid kan de samme ting. Derfor er det så vigtigt at tvillingeforældre til dreng-pige-tvillinger er opmærksomme på det. De skal blandt andet være opmærksomme på, at pigen ikke kommer til at agere ’storesøster’ eller ’mor’ overfor den måske lidt mere umodne dreng. Dreng-pige-tvillinger skal helst sammenlignes med andre af samme køn og på samme alder – og ikke hinanden, siger Joan Grønning.

– Endelig er der i disse dreng-pige-forhold en helt anden ting, vi som tvillingeforældre bør være opmærksomme på: Det kan være nærliggende at gøre pigen ‘meget piget’ og drengen ‘meget drenget’. Det er der heller ingen problemer i, medmindre man har en pige, der elsker at klatre i træer, og en dreng, der elsker at sidde stille og sy med perler!

Joan Tønder Grønning har bl.a. skrevet ”Bogen om Tvillinger 0-10 år” og ”Uge-for-uge-kalender – til dig, der venter tvillinger”.

LÆS OGSÅ: Royal barnedåb: Så blev tvillingerne døbt

LÆS OGSÅ: Kongelige tvillinger

LÆS OGSÅ: Så blev tvillingerne døbt

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Tvillinger, Udvikling og Børnepsykologi