Vuggestue

Foto: Nimastock Der kan være flere ting, du undrer dig over i forhold til dit barns institution. Få pædagogens forklaring på de typiske spørgsmål.

10 spørgsmål du gerne vil stille dit barns pædagog

Hvad sker der egentlig i mit barns vuggestue, efter jeg er gået?

Faktaboks

Connie Skjold Henriksen er pædagog og arbejder i Berlingske Børnehus ved Kongens Have i København.

Institutionen består af en vuggestue og en børnehave.

Hvor forsvinder din datters vanter hen, og passer det, at hun holder op med at græde, når du er gået?

Journalist og mor Jo Brand har sat en pædagog stævne for at få svar på typiske ting, vi forældre undrer os over.

1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen?

Som det er nu hos os, er vi en pædagog og en pædagogmedhjælper om morgenen, og det fungerer godt. For det meste er her ganske stille og roligt, men nogle gange kommer der et kæmpe ryk, eller vi bliver ramt af sygdom. Som pædagoger må vi tage det med et smil og tænke, at det nok bliver en lidt mere ‘kreativ’ dag, for det er vigtigt, at det stadigvæk er rart for forældrene at overlade deres barn til personalet. Det vil sige, at man som pædagog ikke må lade sin stress smitte af, for det mærker både forældre og børn.

2. Hvorfor er pædagoger så tit syge?

Vi er så mange samlet i så små rum, så smitterisikoen er stor. Men efter at vi hos os har indført, at alle skal vaske hænder, når de kommer om morgenen, har det faktisk hjulpet. Derudover er sygdom og holdningen til sygdom også noget, vi drøfter og har en mening om. Hos os er der for eksempel ikke noget, der hedder øv-dage. Men på den anden side skal det heller ikke være sådan, at man skal komme på halvsyg på arbejde og forvente, at andre tager hensyn til en. Når man er her, skal man præstere sit ypperste!

LÆS OGSÅ: Vuggestue: Sådan ruster du dit barn

3. Hvor forsvinder mit barns tøj hen?

Vi har sådan en slange, der ikke får nok mad, og så spiser den børenes strømper … Nej, tøjet kan forsvinde på så mange måder. En toårig kommer lige forbi garderoben og ser en dejlig rød trøje, som hun tager med sig. Hun ender med at smide den i et hjørne, og så ryger der måske et tæppe oven på og så en pude … Med andre ord: tøj forsvinder. Især, hvis der ikke står navn i det. Men det meste ender i glemmekassen. Der ligger meget dejligt tøj dernede!

4. Hvorfor må jeg ikke få at vide, hvem der har bidt mit barn i kinden?

Nogle gange bider børn, fordi de har et problem. Det kan for eksempel være, at der er tale om en dreng, der ikke har lært at sige fra, når andre børn kommer for tæt på, og derfor bider han. Hvis vi sagde hans navn til forældrene til de børn, han havde bidt, ville det sætte ham i et dårlig lys. I stedet sætter vi en voksen på drengen, der kan hjælpe ham med at reagere anderledes på de her her-og-nu-følelser, der opstår, og så løser problemet sig som regel.

5. Hvorfor stoler I op så tidligt på stuen?

Fordi det er det rareste for børnene, er det sådan hos os, at der altid skal være en stue, hvor der ikke bliver stolet op, før vuggestuen er lukket. Det er heller ikke rart som forældre at komme og se, at der er stolet op. Det giver dårlig samvittighed og stress, fordi man føler, man henter for sent. Men vi lader ikke alle stuer være åbne, for så ville der kun være en pædagog på hver stue, hvilket ikke nok til at tage sig af flere børn. Derfor er det mere trygt at samles i en stue sidst på dagen.

LÆS OGSÅ: Vuggestue-pædagoger: Vi laver samlebåndsarbejde!

6. Hvorfor er mit barn altid tørstig og sulten, når det kommer hjem?

Hvis du henter dit barn klokken 16, har det som regel fået mad sidste gang klokken 15, hvilket vil sige, at der er gået en time siden sidst. Det kan godt føles som rigtig lang tid, når man er så lille. Samtidig kan det også være, at der i løbet af dagen er foregået så meget andet, at barnet ikke har været optaget af at spise og drikke. Derudover har mad jo også noget med omsorg at gøre. For eksempel spørger mange børn som det første deres forældre, når de bliver hentet: ‘Hvad har du i din taske?’ I virkeligheden er det børnenes måde at sige til forældrene på, at de har savnet dem.

7. Hvorfor skal forældremøder tage så lang tid?

Altså, et forældremøde er jo for langt, når man som forælder begynder at sidde og tænke på, hvad der er i køleskabet derhjemme. Men der er jo nogle ting, vi gerne vil nå: Vi vil gerne gennemgå, hvilke aktiviteter vi laver og komme med nogle anekdoter, der konkretiserer det, der foregår. Fordi det er vigtigt, at du som forælder får en fornemmelse for det sted, dit barn er. Derudover vil vi også gerne give forældrene mulighed for at bruge hinanden og få den der ‘det kender jeg godt-følelse’. På det seneste forældremøde havde vi for eksempel en snak om, hvordan vi i vuggestuen får børnene til at sove, og nogle forældre fortalte, hvad de gør derhjemme, hvilket hjalp andre forældre. Men et godt forældremøde kræver en god ordstyrer!

8. Helt ærligt: Passer det, at mit barn holder op med at græde, lige når jeg er gået?

Ja – og hvis ikke så ringer vi! Jeg havde for eksempel et barn, der græd og græd, lige meget hvad jeg gjorde, og så ringede jeg til forældrene, så vi lige kunne få en snak om det. Men som regel er det sådan, at børn kan skrige, så man tror, at det er løgn, men når de så får at vide, at deres mor er gået, og at vi passer på dem … og: ‘Hov, se nu der, der kommer din ven’, er alt altså i orden.

9. I siger, man bare skal ringe, men hvor går grænsen?

Du skal bare ringe. Du skal ikke sidde og have en dårlig dag, fordi du er bekymret!

10. Hvis jeg er irriterende, smitter det så af på mit barn?

Nej, du kan være lige så pernitten og hønserøvs-agtig, som du vil. Dit barn har stadig sin uskyld!

LÆS OGSÅ: Indkøring: Benediktes første uge i vuggestue

Her får du desuden pædagogens 10 bud på, hvordan du som forælder gør dit barn (og hendes pædagogs) hverdag i institutionen lettere.

1. Respekter institutionens rutiner

Eftermiddagsfrugt, morgensamling og sangleg bruges blandt andet til at lære børnene at sidde stille og roligt sammen, og så kan det være forstyrrende, at en forælder kommer marcherende ind midt i det hele. Så tjek med pædagogerne, før du gør det til en (dårlig) vane.

2. Bland dig

Det er helt normalt, at du som forælder kan være i tvivl, om hvorvidt det er på sin plads, at du blander dig, når du oplever, at to af de andre børn har en konflikt. Men mens du står og funderer over det, er den ene begyndt at skrige så højt, at en pædagog er kommet ilende, og du sidder og skammer dig over din konfliktskyhed. Så husk: Som forælder er du også en del af vuggestuen, og du har ikke kun ansvaret for dit eget barn. Bryder du dig ikke om selv at gå ind i konflikten, så hent en pædagog.

LÆS OGSÅ: 7 trin til det gode farvel

3. Ingen syge børn i vuggestuen

Kun helt raske børn hører til i vuggestuen. Alt andet er ganske enkelt synd for barnet og de andre børn, der ellers risikerer at blive smittet.

4. Skriv navn i tøjet

Du kan da godt lade være med at skrive navn i dit barns tøj, men risikoen er bare, at tøjet bliver byttet rundt og i værste fald forsvinder.

5. Kom til forældremøderne

Hvis du ikke kommer til forældremøderne og sætter dig ind i, hvad der foregår, risikerer du, at vuggestuen for dig bare bliver et sted, hvor du henter og afleverer dit barn, frem for et sted, der er en vigtig del af dit barns hverdag.

6. Giv dit barn børnevenligt tøj på

Det kan godt være, at skjorter, kjoler med bånd og stramme bukser er smarte, men de er altså besværlige at få af og på. Særligt når man er ved at lære at tisse på toilettet.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget

7. Bestem, hvor lang tid, du vil bruge på at hente og bringe

Når dit barn græder som en besat, når du afleverer, eller nægter at komme med dig, når du henter, kan det være fristende at blive og vente på bedre tider. Men lad være med at give dit barn ansvar for, hvornår du skal gå, eller hvornår I skal hjem. Hvis du har besluttet dig for, at en aflevering skal tage ti minutter, skal den tage ti minutter.

8. Snak med pædagogen hver dag

Kan du finde lidt overskud frem, så hør lige en af pædagogerne, om der skulle være sket noget specielt i løbet af dit barns dag – det vil være et godt udgangspunkt for en snak med dit barn.

9. Vær nærværende, når du henter dit barn

Dit barn har fortjent dit nærvær, når I ikke har set hinanden hele dagen, så sæt nu den mobil på lydløs, når du henter dit barn.

10. Dit barn er ikke det eneste

Dit barn er jo så sjovt, smukt, dejligt, klogt, særligt og meget følsomt, så selvfølgelig skal dets behov dækkes. Men når du har valgt, at dit barn skal gå i en vuggestue, har du også valgt rammerne, og de består altså af flere børn. Det er ikke kun dit barn, der skal have en dejlig dag. Det skal alle børnene.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige vuggestue

LÆS OGSÅ: 3 apps der styrker det lille barns finmotorik og koncentrationsevne

Se, hvad vi ellers skriver om: Institution, Vuggestue, Tumling og Børneopdragelse