Far under graviditeten
Foto: Nimastock Massage, madlavning og motivation til at motionere vil hjælpe din gravide kæreste.

Far under graviditeten

17 ting du kan gøre for din gravide kæreste

Der er mange måder, du kan støtte din kæreste på, når hun er gravid. Vi har fundet 17 ting, hun vi sætte pris på.

Vi har samlet 17 ting, en far-to-be kan gøre, der helt sikkert giver point på kontoen. 

1. Acceptér og bak op, når hun går død på sofaen om aftenen

Kropsvægten stiger i sagens natur under graviditeten, og den øgede vægt belaster ryg, lænd og ben, som trænger til hvile og afspænding. Hvis du også kommer med en opvarmet hvedepude til hendes trætte ryg, vil hun virkelig elske dig.

2. Vær gavmild med massage – hun har brug for det

Ved berøring og massage stiger kroppens indhold af endorfin og hormonet oxytocin. Endorfin gør os afslappede og sænker blodtrykket, og oxytocin er populært kendt som vores ‘lykkehormon’. Jo mere du kysser, nusser og masserer din gravide kæreste, desto flere oxytocin-receptorer vil der dannes i hendes livmoder, og da oxytocin også er kvinders fødehormon, vil hun føde nemmere og hurtigere, hvis hun har mange receptorer. Fodbad og fodmassage har samme gavnlige effekt.

3. Motivér til motion ved at deltage sel

v

 

Kvinder i god form har færre graviditetskomplikationer, de føder hurtigere og nemmere og kommer sig bedre bagefter. Det er altid nemmere at komme af sted, hvis der er selskab, så se at få snøret løbeskoene.

LÆS OGSÅ: 8 vigtige opgaver for far under fødslen

4. Husk at forføre hende

Med mindre lægen eller jordemoderen specifikt har frarådet det, kan I dyrke alt det sex, I har lyst til – og det kan faktisk gavne graviditeten. Kvindens orgasme er en oxytocin-booster, der vil noget, og selv om mange kvinder oplever, at maven bliver hård og måske laver flere plukkeveer end normalt lige efter sex, så er regelmæssige orgasmer med til at afspænde underlivet og give færre gener i det lange løb.

Kvinders sexlyst kan variere meget i løbet af en graviditet, mens mandens behov måske ikke forandrer sig så meget, og det kan føles som en afvisning, hvis I ikke får snakket om jeres forskellige behov. Som mand kan du forhindre problemer ved at tilbyde fysisk nærhed og intimitet og forsøge at undgå for høje forventninger. Holder I intimiteten i live, overlever sexlivet sikkert også.

5. Gør lidt ekstra ud af madlavningen

Transfedtsyrer, som findes i pomfritter og andet frituremad, beskyldes for at være væksthæmmende for ufødte børn. Så hvis I spiser meget take-away, er graviditeten din chance for at lære at lave god familiemad. Din kæreste har brug for gode proteiner og masser af lækre grøntsager. Særligt de grønne bladgrøntsager, som indeholder vigtige B-vitaminer og jern. Lav salatdressing af hørfrøolie, så hun får de vigtige omega3-fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne, men som sørger for at pleje den neurologiske udvikling af jeres mini-Einstein.

6. Se tudefilm sammen med hende

Vores tårer er fyldt af stresshormoner, og de skal bare ud af den gravide krop. Derfor er sørgelige film gode, og hvis du bare ikke kan holde ud at se filmene selv, kan du jo leje dem og invitere hendes veninder.

7. Sørg for, at din kæreste får søvn nok – hvile er vigtigere end vasketøj og opvask

Den store cellevækst og den øgede blodmængde, der skal iltes, tærer på kræfterne. Mange kvinder bliver også mentalt trætte efter en lang dag med alle de ydre krav samt tankerne om den nye rolle og identitet. At hun går død på sofaen før tv-avisen, er måske kroppens måde at sørge for at kompensere for en hård dag. Gennemblødningen af moderkagen stiger nemlig med hele 33 procent, når hun lægger sig.

LÆS OGSÅ: Far: Det skal du IKKE gøre, hvis kæresten er gravid

8. Forkæl hende med en rejse – man må godt flyve

Som gravid må man flyve, lige så længe flyselskabet vil have jer med. De fleste siger stop omkring uge 36. Er det en længere flyrejse, kan du overrække billetterne sammen med et par usexede, men nødvendige støttestrømper.

9. Hæng nu det puslebord op!

Selv om du synes, at det kunne vente, er det en måde at vise, at du tager hendes moderinstinkt alvorligt på. Så find boremaskinen frem, og få det overstået.

10. Sæt dig ind i tingene

Læs bøger og gravidblade, og vis, at du interesserer dig for hendes graviditet. En fødsel er og skal være et fælles projekt. Tag derfor også med til fødselsforberedelse, og vær med til at planlægge selve fødslen. Du kommer også til at spille en rolle, når slaget står.

11. Lad hende gå amok i at shoppe babytøj

At forberede sig til, at barnet kommer, ved at købe babytøj og udstyr, er helt naturligt. Det er et udtryk for redebyggeri, så bare lad hende gå i gang med at bygge.

12. Giv hende fri til at være sammen med veninderne – og dig

Hun kommer til at savne dem, når bleer og ammeindlæg overtager dagsordenen. Husk i øvrigt også at nyde hinanden uden for hjemmets fire vægge, inden I bliver én mere og går i selvvalgt isolation.

13. Vær opmærksom på din kærestes behov

Lyt efter – og lyt også til det, hun ikke siger højt. Som gravid er der mange ting at tænke på, og intet er bedre end en opmærksom kæreste, som ved, hvad man har brug for.

LÆS OGSÅ: Så meget må du træne som gravid

14. Giv plads til klynk

En graviditet fylder alt for den gravide, og på et tidspunkt synes selv veninderne, at hun taler for meget om sin graviditet. Derfor er det vigtigt, at der er én, der gerne vil lytte – og det er dig!

15. Knyt dig til barnet, inden det bliver født

Tal og syng for den lille i maven. Barnet vil genkende din dybe stemme med det samme efter fødslen, og din kæreste vil synes, du er vidunderlig.

16. Husk dig selv

En graviditet er også mandens chance for at forberede sig på forældreskabet, og du kan også få brug for omsorg. En mand, der tager sine egne følelser og behov alvorligt og kræver, at hans kæreste også gør det, er i sidste ende langt bedre rustet til et ligeværdigt forældreskab end ham, der kun sørger for blomster og chokolade.

17. Plej hendes krop, når fødslen er overstået

Efter en fødsel oplever mange kvinder, at håret bliver tyndet ud, og neglene knækker. Det skyldes som regel mangel på kisel og B-vitamin. Forkæl hende med en tur på en skønhedsklinik.

Kilde: Jordemor Anne Ruby

LÆS OGSÅ: Rørende fotos: En far bliver født

LÆS OGSÅ: 10 typiske bekymringer som gravid

LÆS OGSÅ: Blog: Jeg er far!

Se, hvad vi ellers skriver om: Far, Gravid, Parforhold, Familieliv og Gaver til hende