Far under graviditeten

Foto: Getty Images Massage, madlavning og motivation til at motionere vil hjælpe din gravide kæreste.

Far under graviditeten

17 ting din partner kan gøre for dig og din gravide krop

At være gravid kan være en fantastisk oplevelse - men det kan også være en tid fyldt med gener, der kan give store udfordringer for både fysikken og psyken. Derfor er det altid en god idé med opbakning, støtte og gode gerninger fra den kommende farmand eller partner. Vi har fundet 17 ting, de fleste gravide vil sætte pris på.

Ømme fusser, træt krop og den dér forbandede kvalme. Ja, det er ikke altid kønt at være gravid.

Vi har samlet 17 punkter til, hvordan en farmand-in-spe eller din partner kan hjælpe dig, som har en baby i mavsen. For du fortjener altså lidt ekstra opbakning og omsorg, når du er gravid.

Og det er fuldstændig legitimt, hvis du sender listen videre til én, der lige skal have et vink med en vognstang...

17 ting, du kan gøre for din gravide kæreste

1. Acceptér og bak op, når hun går død på sofaen om aftenen

Kropsvægten stiger i sagens natur under graviditeten, og den øgede vægt belaster ryg, lænd og ben, som trænger til hvile og afspænding. Kom gerne med en opvarmet hvedepude til hendes trætte ryg.

2. Vær gavmild med massage – hun har brug for det

Ved berøring og massage stiger kroppens indhold af endorfin og hormonet oxytocin. Endorfin gør os afslappede og sænker blodtrykket, og oxytocin er populært kendt som vores ‘lykkehormon’. Jo mere du kysser, nusser og masserer din gravide kæreste, desto flere oxytocin-receptorer vil der dannes i hendes livmoder, og da oxytocin også er kvinders fødehormon, vil hun føde nemmere og hurtigere, hvis hun har mange receptorer. Fodbad og fodmassage har samme gavnlige effekt.

3. Motivér til motion ved at deltage selv

Kvinder i god form har færre graviditetskomplikationer, de føder hurtigere og nemmere og kommer sig bedre bagefter. Det er altid nemmere at komme af sted, hvis der er selskab, så se at få snøret løbeskoene.

LÆS OGSÅ: 8 vigtige opgaver for far under fødslen

4. Husk at forføre hende

Med mindre lægen eller jordemoderen specifikt har frarådet det, kan I dyrke alt det sex, I har lyst til – og det kan faktisk gavne graviditeten. Kvindens orgasme er en oxytocin-booster, der vil noget, og selv om mange kvinder oplever, at maven bliver hård og måske laver flere plukkeveer end normalt lige efter sex, så er regelmæssige orgasmer med til at afspænde underlivet og give færre gener i det lange løb.

Kvinders sexlyst kan variere meget i løbet af en graviditet, mens mandens behov måske ikke forandrer sig så meget, og det kan føles som en afvisning, hvis I ikke får snakket om jeres forskellige behov. Som mand kan du forhindre problemer ved at tilbyde fysisk nærhed og intimitet og forsøge at undgå for høje forventninger. Holder I intimiteten i live, overlever sexlivet sikkert også.

5. Gør lidt ekstra ud af madlavningen

Transfedtsyrer, som findes i pomfritter og andet frituremad, beskyldes for at være væksthæmmende for ufødte børn. Så hvis I spiser meget take-away, er graviditeten din chance for at give dig i kast med at lave god, hjemmelavet mad. Din kæreste har brug for gode proteiner og masser af lækre grøntsager. Særligt de grønne bladgrøntsager, som indeholder vigtige B-vitaminer og jern. Lav salatdressing af hørfrøolie, så hun får de vigtige omega3-fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne, men som sørger for at pleje den neurologiske udvikling hos jeres baby.

6. Se tudefilm sammen med hende

Vores tårer er fylde af stresshormoner, og de skal ud af den gravide krop. Men hvordan gør man det?  Der skal oftest ikke særligt meget til at få en gravid til at græde på grund af det øgede hormonniveau, så et bud kunne være at se en sørgelig film. Frem med popkornene og lad os tude igennem. Det er da også småromantisk med en følsom mand, der ikke er bange for at vise følelser.

7. Sørg for, at din kæreste får søvn nok – hvile er vigtigere end vasketøj og opvask

Den store cellevækst og den øgede blodmængde, der skal iltes, tærer på kræfterne. Mange kvinder bliver også mentalt trætte efter en lang dag med alle de ydre krav samt tankerne om den nye rolle og identitet. At hun gå død på sofaen tidligt om aftenen, er måske kroppens måde at sørge for at kompensere for en hård dag. Gennemblødningen af moderkagen stiger nemlig med hele 33 procent, når hun lægger sig.

8. Se din kærestes bedrifter - og ros hende

Hvis du lige tænker over det én gang til, så er din kæreste eller kone faktisk ved at udføre lidt af et mirakel lige for øjnene af dig. Tænk, at hendes mageløse kvindekrop kan lave en baby! Jeres baby. Det er en helt ny og skabende side af hende - og hvis du italesætter det smukke du ser, kan hun måske bedre få øje på det? Det kan de fleste kvinder trænge til at høre, når kiloerne bliver flere, og ryggen smerter.

9. Hjælp til med at gøre klar

Hvis det er dig, der er den ferme med en boremaskine hjemme hos jer, er det en god idé at hjælpe din gravide kæreste med at realisere ambitionerne for indretning før babys ankomst. Selv om du synes, at det kunne vente, er det en måde at vise, at du tager hendes moderinstinkt alvorligt på. Så find boremaskinen frem.

10. Sæt dig ind i tingene

Læs bøger og gravidblade og vis, at du interesserer dig for hendes graviditet og jeres kommende fælles barn. En fødsel er og skal være et fælles projekt. Tag derfor også med til fødselsforberedelse og vær med til at planlægge selve fødslen. Du kommer også til at spille en rolle, når slaget står.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

11. Lad hende shoppe alt det babytøj, hun lyster

At forberede sig til, at barnet kommer, ved at købe babytøj og udstyr, er helt naturligt. Det er et udtryk for redebyggeri. Du må helt sikkert meget gerne deltage og byde ind med ting, som du synes, I skal købe til den lille ny.

12. Giv plads til, at hun kan være sammen med veninderne – og dig

Hun kommer til at savne dem, når bleer og ammeindlæg overtager dagsordenen. Husk i øvrigt også at nyde hinanden uden for hjemmets fire vægge, inden I bliver én mere og går i selvvalgt isolation.

13. Vær opmærksom på din kærestes behov

Lyt efter – og lyt også til det, hun ikke siger højt. Som gravid er der mange ting at tænke på, og intet er bedre end en opmærksom kæreste, som ved, hvad man har brug for. En graviditet fylder rigtig meget for den gravide, og det er derfor vigtigt, at der er én, der gerne vil lytte ubetinget – og det er dig!

14. Knyt dig til barnet, inden det bliver født

Tal og syng for den lille i maven. Barnet vil genkende din dybe stemme med det samme efter fødslen. Det giver også tryghed hos den kommende mor at mærke, at du er en far eller partner, der glæder sig ligeså meget til at blive forælder. Og som den vigtigste bonus kan det også gavne dig og hjælpe dig med at blive parat til din nye rolle. 

15. Planlæg frem

Du kan vise din gravide kæreste, at du ser frem til livet sammen med jeres baby ved at snakke om fremtiden som familie. Du kan fx starte en samtale om jeres fælles værdier - hvordan skal jeres familie være? Hvad betyder meget for dig? Og for hende? Du kan eventuelt skrive et lille "familiemanifest", så I kan mærke, at I er ved at blive en familie. Jeres fælles værdier kan være gode at have i baghånden, når hverdagen med en lille baby truer med at tage livet af familieidyllen.

16. Husk dig selv

En graviditet er også mandens eller partnerens chance for at forberede sig på forældreskabet, og du kan også få brug for omsorg. En partner, der tager sine egne følelser og behov alvorligt og kræver, at kæresten også gør det, er i sidste ende langt bedre rustet til et ligeværdigt forældreskab end den, der kun sørger for blomster og chokolade.

17. Plej hendes krop, når fødslen er overstået

Efter en fødsel oplever mange kvinder, at håret bliver tyndet ud, og neglene knækker. Det skyldes som regel mangel på kisel og B-vitamin. Forkæl hende med en skønhedsbehandling.

Kilde: Jordemor Anne Ruby

Om eksperten

Anne Ruby er privatpraktiserende jordemor og har egen klinik på Frederiksberg. Se mere på Privatjordemoder.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Far, Gravid, Parforhold, Familieliv og Gaver til hende

610x200_woordy_knap2.jpeg