Hævede mandler
SPONSORERET indhold

Hævede mandler: Sådan behandler du dit barns ømme hals

Hævede mandler (tonsilhypertrofi) er ofte tegn på en halsbetændelse og rammer typisk børn. Det er en helt normal betændelsestilstand, men den er sjældent sjov at døje med ondt i halsen. Vores Børn guider dig til at tolke dit barns symptomer og lindre deres ømme hals.

Af:: Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images
20. jan. 2020 | Børn | Vores Børn

Vinterhalvåret er sæson for ømme, hævede halsmandler, og når kulden for alvor sætter ind, er vores mindste de mest udsatte. Skoler og institutioner er de rene smittecentraler, børnene leger tæt, glemmer at holde sig for munden, når de hoster, og deres små halse står generelt mere for skud end hos os voksne.

Heldigvis er hævede mandler en helt almindelig betændelsestilstand, der typisk knyttes til halsbetændelse, men det er hverken sjovt eller rart for dit barn, når halsen værker og feberen dunker.

Hvad skal du gøre, når uheldet er ude? Og hvordan spotter du symptomerne? Vi har samlet alt, du skal vide, om hævede mandler hos børn.

LÆS OGSÅ: Asmatisk bronkitis: Hjælp til dit hostende barn

Hvad er hævede mandler?

Halsmandlerne – eller tonsillerne, som de hedder på fagsprog - er aktive kirtler, som sidder på hver sin side af drøblen. De har forskellig størrelse fra person til person og det siges, at de er størst, når dit barn er omkring 3-årsalderen. Herfra vil de som regel blive mindre i takt med, at pladsen i svælget bliver større.

Når mandlerne hæver op, skyldes det gerne en virus eller en bakterie, der skaber en god, gammeldags halsbetændelse. Som udgangspunkt er det helt ufarligt og rammer typisk de lidt ældre børn. Hævelsen vil forsvinde, så snart infektionen er væk.

Nogle børn vil have mandler, der er permanent forstørrede, og som kan give gener. Generelt ses der dog flere tilfælde af halsbetændelser end af kronisk hævede mandler.

Hvad er symptomerne på hævede mandler og halsbetændelse?

Hæver mandlerne op af en omgang halsbetændelse, vil dit barn typisk have en eller flere af disse ufarlige symptomer:

  • Feber og pylret barn
  • Røde, hævede mandler med eventuelle hvidlige belægninger
  • Forkølelse
  • Eventuel dårlig ånde
  • Ondt i halsen eller øm hals
  • Barnet drikker og spiser sparsomt
  • Eventuel irritationshoste
  • Eventuelt udslet på huden
  • Ændret stemme. I de lette tilfælde kan det blot være en ændret klang, som vi blandt andet kender det fra en god omgang forkølelse.

Lider dit barn af kronisk hævede mandler, er symptomerne gerne lidt anderledes. I så fald vil junior typisk have en grødet stemme, døje med snorken og i sjældne tilfælde have svært ved at trække vejret ordentligt, hvilket også kan gøre det svært at sove igennem.

LÆS OGSÅ: 10 ting, du skal have i dit hjemmeapotek

Sådan behandler du hævede mandler og halsbetændelse

Har symptomerne stået på i mere end to til tre dage, bør du overveje gå til lægen. Hvis mandlerne er hævede og røde, vil han vil typisk lave en halspodning for at bestemme typen af infektion og den videre behandling. Det foregår ved en såkaldt hurtigtest, hvor lægen gnider en steril vatpind over mandlerne og derefter putter den i en speciel væske, som skifter farve, alt efter hvilken type bakterie der er tale om. Det går hurtigt og gør ikke ondt på barnet, men det er de færreste, som bryder sig om det.

Er det en virus, som har fået mandlerne til at hæve op, vil hævelsen gå over af sig selv efter nogle dage. Sørg for, at barnet får rigeligt med hvile, ro og kolde drikke og masser af den slags mad, der er nem at spise. Det kunne f.eks. være is eller smoothie.

Er mandlerne hævede på grund af en større bakterieinfektion, oftest med streptokokker, vil mandlerne ofte være røde og have hvide belægninger eller hvide pletter. Barnet med halsbetændelse vil ofte være feberramt, have en grødet stemme og opleve stærke smerter, der forværres, når barnet synker. Skyldes de hævede mandler en halsbetændelse med streptokokker, er der ikke nødvendigvis andre klassiske forkølelsestegn såsom så som snotnæse eller hoste. Denne type halsbetændelse vil opstå pludseligt, og særligt små børn kan have vage symptomer, hvor de stopper med at spise eller bliver slappe. Forældre skal også være opmærksomme på, at nogle børn kan give udtryk for, at de har ondt i ørerne eller i maven, som et symptom på halsbetændelse. I tilfælde af, at podningen viser en større bakterieinfektion, vil lægen typisk udskrive en penicillinkur med en varighed på 7-10 dage. Ellers vil også dét gå over af sig selv.

Har junior ondt i halsen eller har feber, kan du også give smertestillende i form af børnepanodil - du behøver ikke at rådføre dig med lægen først, fastslår speciallæge Frank Andersen. Det gælder, uanset barnets alder, men husk altid at læse indholdssedlen først, så du ved, hvad den rette mængde er i forhold til dit barns vægt.

Haevede_mandler_1.jpg

LÆS OGSÅ: Barn syg: Her er 6 idéer til, hvad I skal lave

Hvornår kan dit barn komme i institution eller skole igen?

Dit arbejde kalder, og dit barn har glædet sig til faguge i skolen. Men hvornår er det ”sikkert” at sende junior tilbage til hverdagen, når det har været syg med hævede mandler?

Som regel vil smittefaren være ovre, to dage efter I har startet en behandling. Her vil dit barn ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer kunne komme tilbage i børnehave eller skole, hvis det ikke længere har feber eller er svækket. Er der tale om en virusinfektion, som går over af sig selv, kan du sende dit barn tilbage i skole eller institution, når det er feberfrit og frisk nok til at komme afsted.

Hvornår skal dit barn have fjernet mandlerne?

Døjer dit barn ofte med halsbetændelse, eller er mandlerne kronisk hævede, kan det være praktisk at få dem fjernet ved en såkaldt tonsillektomi. De fleste børn vil dog vokse fra problemet, og derfor er det meget sjældent, at man fjerner mandlerne på mindre børn.

En tonsillektomi kræver nemlig et kirurgisk indgreb under narkose, og bagefter vil barnet både have smerter og ømhed i svælget, ligesom der i 1-2 uger efter operationen vil være risiko for blødning.

Har dit barn vedvarende betændelse 3-4 gange årligt henover flere år, kan det ikke desto mindre være nødvendigt at få fjernet mandlerne for at få junior tilbage på benene. Dette vil i så fald blive vurderet af lægen.

Kilder: Speciallæge Frank Andersen, Region Sjælland, Sundhed.dk, Sundhedsstyrelsen, Netdoktor.dk, Statens Serum Institut

Anbefalet til dig