28-årige Jasmin fik opsamlet stamceller fra sin nyfødte søn: ”Det giver mig en ekstra tryghed”
Foto: Privat

28-årige Jasmin fik opsamlet stamceller fra sin nyfødte søn: ”Det giver mig en ekstra tryghed”

Allerede inden Jasmin Bagge blev gravid, havde hun og hendes mand besluttet, at de ville have opsamlet stamceller fra deres kommende barn. De så det nemlig som en uundværlig forsikring. I dag er de forældre til Felix på syv måneder, og for Jasmin har beslutningen om at gemme stamceller fra navlesnoren givet hende en ekstra tryghed.

Tanken om, at der skal ske ens barn noget, er næsten ikke til at bære. Faktisk er det for de fleste forældre svært at forestille sig noget værre. Netop derfor besluttede 28-årige Jasmin Bagge og hendes mand, Martin, for et par år siden, at når de en dag skulle være forældre, så ville de få opsamlet og opbevaret stamceller fra deres barns navlesnor.

Stamcelleopbevaring kan nemlig være med til at redde et barns liv, hvis det en dag bliver alvorligt sygt og få behov for en behandling, hvor stamceller indgår.

- Vi besluttede os egentlig for at få opsamlet og opbevaret navlesnorsstamcellerne lang tid før graviditeten, og da jeg blev gravid, var der ingen tvivl. Vi vil det bedste for vores søn, og derfor ville vi have opsamlet hans stamceller, siger Jasmin, der kendte til muligheden og stamcellernes egenskaber gennem sit dyrlægestudie.

Nemt og helt ufarligt
Opsamlingen af stamceller fra navlesnoren foregår ved, at det blod, som er tilbage i navlesnoren og moderkagen efter navlesnoren er klippet over, opsamles i en speciel blodpose. Ligeledes kan stamceller fra navlesnorsvævet også gemmes. Navlesnorsblodet og vævet behandles på et laboratorium og fryses ned til minus 180 grader. Stamcellerne sættes således i en biologisk dvale. De kan opbevares hele barnets liv, og hvis barnet eller en søskende en dag bliver alvorligt sygt, kan stamcellerne i nogle tilfælde få en livsvigtig og altafgørende rolle i behandlingen. Stamceller kan nemlig genopbygge ødelagte celler og væv.

Selve stamcelleopsamlingen er helt ufarlig og ukompliceret både for moderen og barnet. For Jasmin og Martin var det én af grundene til, at det var så nemt for dem at træffe beslutningen om at få opsamlet og opbevaret stamcellerne fra Felix’ navlesnor. De fik foretaget opsamlingen af den private, danske stamcellebank Vita 34.

- Jeg havde en masse spørgsmål inden fødslen, og Vita 34 var meget søde til at besvare dem. Det var især vigtigt for os, at navlesnorsblod er en stamcellekilde, som ikke gjorde ondt på vores søn at få opsamlet stamceller fra, siger Jasmin og fortæller, at opsamlingen forløb fuldstændig uden problemer, da deres søn, Felix, kom til verden for syv måneder siden.

- Det var en utrolig god og let proces. Da jeg gik i fødsel, var det let at kontakte Vita 34, og opsamlingen, som blev foretaget af en af Vita 34’s egne jordemødre, gik smertefrit. Faktisk lagde vi slet ikke mærke til at navlesnorsblodet blev opsamlet, men kunne bare nyde vores nyfødte søn, siger hun og tilføjer: 

- Vi har efterfølgende modtaget certifikater på, at opsamlingen er gået tilfredsstillende, og at stamcellerne er opbevaret korrekt. Så vi kunne ikke forestille os et bedre forløb.      

En ekstra tryghed
I dag kan stamceller bruges til at behandle cirka 80 forskellige sygdomme blandt andet forskellige kræftformer, sygdomme i immunsystemet samt alvorlige medfødte stofskiftesygdomme. Der bliver i øjeblikket forsket meget i området, og i fremtiden vil stamceller måske kunne bruges til at indgå i behandlingen af endnu flere sygdomme; for eksempel kan nævnes cerebral parese (spastiske lammelser).

Jasmin har derfor aldrig fortrudt beslutningen om at få gemt stamceller fra sin søn.

- Det giver mig en ekstra tryghed. Martin og jeg ser det som en forsikring, som vi håber, at Felix aldrig får brug for, men som kan vise sig at være uundværlig. Vi har mulighed for at kunne hjælpe vores søn og give lægerne noget at arbejde med, såfremt der – Gud forbyde det – skulle være brug for det i fremtiden, siger hun.

Det eneste minus for Jasmin er prisen for stamcelleopbevaringen. I Danmark er det nemlig ikke muligt at få gemt stamceller fra navlesnoren gennem det offentlige, men kun for egen regning privat. Hos stamcellebanken Vita 34, hvor Felix stamceller ligger opbevaret, rangerer priserne mellem 22.000 og 48.000 kroner.

Selvom det er mange penge, er Jasmin dog helt sikker på, hvad der skal ske, hvis Felix en dag får en lillesøster eller lillebror.

- Så skal vi igen have opsamlet og opbevaret stamceller fra barnet! Uden tvivl. Jeg ville ønske, at stamcelleopbevaring var en del af det offentlige fødselstilbud, for det er selvfølgelig en stor udgift. Men man har kun den ene chance for at gemme navlesnorsblodet fra sin baby, og jeg synes, at det er det hele værd.

Jasmin Bagge

Jasmin Bagge, 28 år, uddannet dyrlæge, og arbejder som dual degree ph.d.-studerende. Hun bor i Vanløse sammen med sin mand, Martin, deres hund og deres lille søn, Felix, på syv måneder. 

Vita 34

Vita 34 er Nordens største stamcellebank. De ansatte læger, jordemødre, kvalitetsmedarbejdere og laboranter er specialister i at opsamle, håndtere og opbevare stamceller fra nyfødte børns navlesnore – både navlesnorsblod og navlesnorsvæv. Hos Vita 34 kan man vælge at få opbevaret stamcellerne i 20, 25 eller 50 år. 

Om stamcelleopsamling fra navlesnoren

  • Stamceller er kroppens byggesten og kan udvikle sig til alle former for celler. Derfor kan stamcellerne bruges til at behandle sygdomme og genopbygge ødelagte celler og væv.
  • I øjeblikket kan stamceller bruges til at behandle cirka 80 forskellige sygdomme blandt andet kræftformer og sygdomme i immunsystemet.
  • Stamcellerne i navlesnoren er de mest potente stamceller, man kan opsamle. De kan både opsamles via navlesnorsblod og navlesnorsvæv.
  • Stamcelleopsamlingen finder sted lige efter fødslen, når navlesnoren er klippet over. Hvis man ikke vælger at få opsamlet stamceller, bliver navlesnor og moderkage – og dermed stamcellerne – kasseret.
  • Processen er simpel og ufarlig for både barn eller mor.
  • Hvis man ønsker at opsamle sit barns stamceller, skal man før fødslen bestille en fødselspakke hos Vita 34.

Lyt til Podcasten - Barn i vente - hvor Vært: Cana Buttenschøn, mor til 2 og Gæster: Katrine Linde, venter sit andet barn, Natasja Køngerskov og Marcus Brandt, venter deres første barn og Mette Radmer, jordemoder fra Vita 34 snakker om alt det du skal tage stilling til inden fødslen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Baby og Sygdom