Tusindvis af børn holder sommerferie i institutionen
Mor og far har ikke altid overskud - eller lyst - til at holde hele ferien med deres børn, så de kommer i institution. Foto: Nima Stock

Tusindvis af børn holder sommerferie i institutionen

Nogle børn har vuggestue eller børnehave på skemaet, selv om det er ferietid. Måske skyldes det pressede forældre og skyhøje forventninger til sommerferien.

Rød stue er for mange børn eneste destination i juni, juli og august, hvor deres venner ellers holder fri med mor og far. Hele 4.300 børn har ikke ene eneste fridag i løbet af sommeren ifølge en rundspørge hos BUPL’s deres pædagogiske ledere fra 2013.

LÆS OGSÅ: Debat: Må vi holde ferie uden børn?

– Jeg tror ikke, problemet var så stort før i tiden, som det er i dag, og det er min opfattelse, at tallet ikke er faldet, siden vi lavede undersøgelsen. Rigtig mange småbørnsfamilier føler sig desværre pressede af alt det, de skal nå, og så er der for mange myter om, hvad en ferie skal indeholde for at være god, siger næstformand i BUPL Birgitte Conradsen.

Redder ægteskabet

Hun forklarer, at børnenes manglende sommerferie ofte skyldes, at mor og far har for travlt eller ikke føler, de har råd til at underholde ungerne en hel sommer. Samlet set vurderer BUPL, at det er hver femte forælder, der af og til afleverer de små i institution for at holde ferie alene. Men hvis voksne holder børnefri om sommeren, er der en god grund til det, mener formanden for Forældrenes Landsorganisation, Dorthe Boe Danbjørg: 

– Det kan være, at behovet for ferie uden børn skal ses som et udtryk for, at hverdagen for mange forældre er presset. Måske er det dét, der skal til for at redde forholdet, så alle – også børnene – i virkeligheden får gavn af, at forældrene har et par dage for sig selv uden børn. 

LÆS OGSÅ: Ferie: Hvilke minder skal dit barn have?

LÆS OGSÅ: Leder: "Ferie er mere udfordrende end hverdagen"

LÆS OGSÅ: Klar, parat, ferie!

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnehave, Rejseguide, Institution, Sommer, Vuggestue og Familieliv