5 gode grunde til at tage dine børn med i teatret
Scene fra Nøddeknækkeren. Foto: Henrik Stenberg

5 gode grunde til at tage dine børn med i teatret

En tur i teatret med ungerne lyder ok-hyggelig, men teater, ballet og musical set gennem børns øjne er faktisk meget mere end bare hygge og underholdning. Børneforestillinger åbner verden både i og uden for barnet og styrker børns følelsesmæssige sprog og demokratiske evner. Få flere ekstraordinært gode grunde til en snarlig familieteatertur lige her.

Scene svøbt i tæpper, fløjlsbløde sæder på buede rækker, rekvisitter, kostumer og sitrende spænding. Det er tæt på magisk at komme i teatret, især i børnehøjde. Men det er faktisk kun én blandt rigtig mange gode grunde til at pakke familien sammen og drage ud og se en børneforestilling sammen i ny og næ. Scenekunst og kulturlivet er nemlig virkelig givende og verdensudvidende for børn. – Det er nok også derfor, at børns ret til kunst og kultur står nedfældet i FNs børnekonvention. Her er nogle af de goder, teateret er med til at give børn:

1. Booster børns kreativitet
Børn er af natur ret kreative og nysgerrige væsener med læringssluserne åbne, og børns adgang til kunst og kultur, som f.eks. scenekunst, styrker deres evne til at tænke kreativt og innovativt endnu mere. Egenskaber, der i øvrigt er en mangelvare i vores samfund. Derfor kan ture i teatret også være med til at forme vigtige og attraktive færdigheder, junior kan komme til at høste frugter af langt op i voksenlivet.

2. Fremmer børns kritiske tænkning

Hvad er fair og ikke fair, hvad er egentlig en god kammerat og et godt menneske, hvad sker der, når man dør, og kan kærlighed være rigtig eller forkert? Børn tænker både store tanker og små hverdagstanker, og de fleste har også et ganske godt retfærdighedskompas. Når de oplever livets små og store spørgsmål på scenen, så udvider det deres horisont og evnen til at tænke kritisk.

”Når kunst er god, så er den på en eller anden måde et spejl på den verden, det samfund og de mennesker, vi lever i og iblandt. Scenekunsten kan tilbyde et andet refleksionsrum til at se og forstå de her ting i. Et refleksionssum, som kan bidrage med nye nuancer og anderledes måder både at anskue og handle ud fra”, siger Dorthe Paulli, der er udviklingsdirektør på Det Kongelige Teater og ansvarlig for den børnestrategiske satsning.

Tekst-3.jpgScene fra Brødrene Løvehjerte. Foto: Miklos Szabo

3. Giver børn flere tangenter at spille på

Hvis man tænker, at børneteater og -ballet er en dejlig oplevelse, og så punktum, så tager man fejl. At komme i teatret er en stor, men også flerdimensionel og formende oplevelse. At kunne høre åndedrag, fornemme stemninger i salen, mærke reaktioner og læse ansigtsudtrykkene – sammen med selve historien, der udspiller sig – slår mange af de gængse måder børn ellers underholdes og får fortællinger på i dag. Med længder.

Kulturaktiviteter er kort og godt med til at udvikle børns forståelse af verden. Studier peger også på, at kulturelle aktiviteter kan styrke børns følelsesmæssige udvikling og sociale trivsel, ifølge Center for Børneliv. At opleve musik, dans og teater er faktisk med til noget så centralt, som at styrke børns empati og evne til at udtrykke sig.

Teateroplevelser for alle

Bor du langt fra Det Kongelige Teater, eller er en almindelig teaterforestilling bare ikke helt jer, så prøv at tjekke Postyrium ud, som er et rullende arsenal af teatermagi, hvor man kan få lov at prøve at klæde sig ud i teaterkostumer og danse med balletskolen. Du kan også prøve Det Kongelige Teaters PIXI-forestillinger for de allermindste.

4. Styrker børns demokratiske evner
Den er god nok – ved at lade dit barn komme regelmæssigt i nærkontakt med kunst og kultur, giver du faktisk junior en ret stærk håndsretning i forhold til at forstå og begå sig demokratisk som det, man kalder en kompetent medborger. Kulturen giver nemlig en bred og dyb forståelse af den verden, der omgiver os og vores medmennesker og deres forskelligheder.

”Når de yngste kulturbrugere interagerer med kunst, for os, scenekunst, så tror vi fuldt og fast på, at man bliver mere nysgerrig, åben, aktiv og en mere politisk samfundsborger. Det peger alt, hvad vi ved om emnet, på”, siger Dorthe Paulli.

5. Tilbyder et nyt fællesskab
Børneteater og- ballet er ikke bare noget, der skabes i fællesskab, det opleves også i fællesskab. Det ér et fællesskab. Det giver et fælles sprog om både den omgivende verden, og den vi har indeni os, et fælles vindue ind til noget fantasifuld og magisk, der bor i os alle, og et fællesskab omkring det at bygge og vedligeholde den verden.

”Uanset om man kommer til en familieforestilling, eller man er på rundvisning bag om kulisserne og ser, hvordan skræddere og tømrer er lige så stor en del af fællesskabet som skuespillere, dansere og publikum, eller om man selv deltager på scenen, så finder man et fællesskab, når man bruger scenekunsten”, siger Dorthe Paulli.

Tekst-4.jpg

Foto: Camilla Winther

Kilder: ”Børn kunst og kultur – i en hverdag, der du’r” af Kulturstyrelsen, Centerforboerneliv.dk

Tag familien med i Det Kongelige Teater

Hele Danmarks nationalscene er endnu mere for børn end nogensinde før. For børneteater- og ballet skal være tilgængelig og relevant for alle børn – både sammen med deres familier og med institutionerne. Det Kongelige Teater laver børneforestillinger med sans for kvalitet og de helt store liveoplevelse. Brug vintermånederne på at opleve:

Brødrene Løvehjerte – skuespil i Skuespilhuset
Oplev Astrid Lindgrens elskede eventyr om mod, søskendekærlighed, kampen mod det onde – og om døden. Teater for børn i det helt store format.
Anbefales for børn fra 8 år.
Spilleperiode: 18.november til 29.december, priser fra: 55-460 kr.

Nøddeknækkeren – ballet på Gamle Scene
Det bliver ikke rigtig jul uden Nøddeknækkeren - balletten som på tværs af generationer appellerer til alle os, som elsker jul. Der er fuld garanti for øjeblikkelig julestemning, når Nøddeknækkeren går over scenen. 
Anbefales for børn fra 7 år.
Spilleperiode: 26.november til 22.december, priser fra: 55-805 kr.

Matilda the musical – musical på Gamle Scene
Roald Dahls elskede børnebog som forrygende musical for små, store og voksne børn på Gamle Scene. Kom med ind til Matilda the Musical, hvor børnene tager magten over deres egen historie og vælter scenen med forrygende sang- og dansenumre.
Anbefales for børn fra 7 år.
Spilleperiode: 25.januar til 27.februar. Billetter fra: 27-770 kr.

Psst! Børn under 12 år får halv pris på billetter! Læs mere her.