sponsoreret indhold
Jul: 5 tips til en jul med mere nærvær
SPONSORERET indhold

Jul: 5 tips til en jul med mere nærvær

Tårnhøje forventninger kan give masser af julestress – få eksperternes bedste råd til en skøn jul for hele familien.

05. dec. 2019 | Børn | BR

Der skal bages vaniljekranse, der er juletamtam i børnehaven, kalendergaver skal findes, købes og pakkes ind, juletræet skal pyntes og, og, og … Når vi rammer juleaften, er det ofte med galoperende hjerte og et hav af vrissende mor-kommandoer i kølvandet. Juleræset kan få krammet på de fleste forældre.

– Nogle gange tror vi mennesker, at lykken ligger i gøren. I alt det, vi får gjort. Om vi kommer i Tivoli, om vi får lavet juledekorationerne selv, om vi får klippet julepynt og lavet konfekt. Men buen er i forvejen spændt i de fleste børnefamilier, så den ekstra dimension, der kommer sammen med julen, kan faktisk vælte læsset og gøre det ret umuligt, at det bliver hyggeligt, rart og nærværende.
Vores  gøren understøtter simpelthen ikke den væren, vi egentligt ønsker, fortæller Fie Hørby, der er  familieterapeut og medindehaver af det psykoterapeutiske institut Blackbird Institute.

Julen handler for mange forældre om at sikre, at børnene, familien og gæsterne stortrives – ofte på bekostning af deres egen indre juleglæde.

– En rar og dejlig atmosfære i hjemmet begynder med, at der er ro og glæde indeni dig.
Begynd hver morgen med et dejligt bad og lidt tid til det, du elsker ved julen. Skrål med på “Last Christmas” med Wham eller kys din kæreste under misteltenen, råder Daisy Løvendahl, der rådgiver om alt fra familieliv til parforhold.

Få styr på den indre jul

Børn er vakse. De opfanger lynhurtigt, når mor og far er stressede og fraværende, og det heftige tempo og de spidse svar har det med at smitte af på familiens mindste.

– Når børn bliver stressede, så begynder de at larme, græde, blive klæbende, krævende, plagende og få sammenbrud. Det er ikke altid, at vi som forældre kan se en sammenhæng

mellem det bidrag, vi giver, og børnenes reaktion. Og så er det, vi skælder ud og bebrejder dem for den dårlige stemning, men faktisk har vi ikke selv helt styr på den indre jul, forklarer Fie Hørby.

Den indre jul er helt og aldeles uafhængig af, om rødkålen er færdigkøbt eller hjemmelavet, eller om julepynten er farvekoordineret eller ej. Det har de voksne det bare med at glemme en gang imellem.

– Vi fortaber os nemt i den ydre jul og glemmer, at det er den indre jul, der er afgørende for, om vi kan mærke juleglæden. Derfor er det en god idé at give perfektionisten en juleferie.
Mange af os har et disneyficeret billede af, hvordan en vellykket jul ser ud. Hjemmet skal gerne tage sig ud som i boligmagasinerne, og det kan give børnenes bidrag ret ringe kår, forklarer familieterapeuten.

Børnenes krøllede julehjerter, fedtede musetrapper og kiksede julepynt passer ikke ind i det billede og bliver derfor gemt af vejen.

– Men det styrker både børns selvtillid og selvfølelse, når de kan mærke, at deres bidrag til fællesskabet også tæller. Når vi voksne bliver for optagede af, hvordan alting skal se ud, så ryger nærværet. Det vigtigste er jo hyggen og stemningen, når alt kommer til alt. Det kan være godt at inddrage børnene og også lade dem bestemme, hvordan julekagerne skal se ud. Dejen er jo den samme. Lad den grimmeste juledekoration få plads på bordet, og nyd det kiksede julepynt på juletræet, for det var jo hyggeligt at lave det. Det er det, der er med til at skabe stemningen, påpeger Fie Hørby.

Tid til nærvær

Den hyggelige julestemning kommer ikke listende af sig selv. Den indfinder sig bedst, når vi planlægger og prioriterer tid til familien og får skåret det overflødige fra. Find ud af, hvilke traditioner der bringer glæde i det lille hjem, og hvilke der egentlig mest bare dræner jer for energi.

– Sæt dig sammen med din kæreste omkring 1. december, og tænk jeres jul i gennem.
Hvad vil I faktisk gerne deltage i og gøre? Dediker jer til det, og inviter børnene til at deltage aktivt. Har du ikke overskud til at tage til familiejulefrokost, eller vurderer du, at børnene har mere brug for at være hjemme, sove lur i egen seng og bare lege, så stå ved din vurdering, siger Daisy Løvendahl.

Hører du til flokken, der stresser over at finde 24 perfekte kalendergaver, bør du måske droppe jagten. Det bliver du ikke en dårligere forælder af, understreger Fie Hørby. Omvendt så hold fast i julebagningen, hvis peberkagepyntningen samler familien om et hyggeligt fællesprojekt.

– Når alt kommer til alt, er det vigtigste, vi kan give vores børn, tid. Tid sammen hvor vi er tilfredse og tætte. Børn næres nemlig allermest af at være sammen med glade forældre, som, de kan mærke, vil dem. Men til dagligt har mange af os travlt, og de stunder, hvor vi virkelig byder os selv til, fylder ofte ikke så meget. Gode familiestunder, hvor vi beslutter os for at være nærværende og glade, er derfor enormt værdifulde, siger familieterapeuten, men minder i samme åndedrag om, at det ikke er ensbetydende med, at børnene er i hopla hele julen. Det er vi voksne jo heller ikke.

– Hverdagens konflikter følger med ind i december måned, og det bliver julen ikke dårligere af. Julen er hjerternes fest, men det er jo ikke kun de smukke og glade hjerter, der er inviteret. Der skal også være plads til skuffelser, træthed og vrede som på alle andre tidspunkter af året. Julen er fyldt med overraskelser, spænding, glæder og frustrationer. Det er store og stærke følelser, som nemt kan overvælde vores børn. I voksnes øjne kan det virke urimeligt og utaknemmeligt, når vi nu gør så meget for dem. Men det er et tegn på, at de er overstimulerede og ikke kan

klare følelsernes pres længere. Når det sker, har de brug for at blive beroliget og trøstet frem for at blive skældt ud, truet eller belært. Forventningens glæde kan være tung at bære. Så sænk skuldrene lidt, kære mor og far. Ungerne skal nok få en glædelig jul, for de har jo jer.