TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 31. MARTS FOR KUN 239 KR.

7 gode grunde: Derfor skal du købe et sommerhus, mens dine børn er små

Skab familietraditioner og lad dine børn opleve naturen. Arbejdernes Landsbank og børnepsykolog Margrethe Brun Hansen giver her syv gode grunde til at investere i et sommerhus.

Drømmer du om et dejligt sommerhus? Du er langt fra den eneste. Otte procent af danskerne har overvejet at købe et sommerhus inden for det seneste år. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Arbejdernes Landsbank.

Er du en af dem, men er du stadig i tvivl, om det er den rette løsning for dig og din familie? Her giver Arbejdernes Landsbank og den anerkendte børnepsykolog Margrethe Brun Hansen syv gode grunde til, at du skal købe et sommerhus – og gerne mens ungerne er små.

1) I kan skabe nye familietraditioner

Et sommerhus er et oplagt udgangspunkt for at skabe nye, hyggelige familietraditioner. Måske vil I hvert år gå en tur ud til fyrtårnet på stranden og købe en vaffelis som belønning, måske vil I holde en årlig skakturnering, eller måske skal sommerhusets sofabord altid være dækket af et stort puslespil. Der er masser af muligheder for at skabe traditioner, og det har stor værdi, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.
- Børn kan rigtig godt lide traditioner, og ved at arrangere nogle faste aktiviteter i sommerhuset, kan du sørge for at få nogle dejlige oplevelser sammen med dine børn år efter år. Traditioner giver børnene noget at se frem til, og gentagelsens glæde er skøn. Desuden hjælper traditionerne børnene med at se tilbage på sig selv i et livsperspektiv. Hvis I for eksempel går den samme tur til stranden hvert år, kan de måske huske tilbage på året før og mærke, at de er blevet større, fordi turen pludselig slet ikke føles så lang, som den plejer, siger hun.

2) I får masser af tid til hinanden

Når vi rejser til fremmede byer, er der som regel tusindevis af ting, vi skal se, opleve, prøve og gøre, og vi kan hurtigt få sammensat et travlt ferieprogram. Ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen er det vigtigt, at børn kommer ud og oplever verden, men hun peger på, at en sommerhusferie ofte kan noget andet.
- Når vi tager i sommerhus, har vi for det meste tid til hinanden på en helt særlig måde. Vi er sammen uden arbejde og forpligtelser, og der er sjældent noget, vi skal nå. Børn elsker at være sammen med os og at grine med os, og hvis du har 14 dage med dine børn, kan det virkelig være en øjenåbner. Du lærer børnene at kende på en anden måde og ser måske nogle nye sider af dem, siger hun og tilføjer, at det dog ikke er alle sommerhuse, der efterlader lige meget fritid.
- Nogle sommerhuse kræver jo meget vedligeholdelse, og hvis du er en rigtig handymand og nyder at passe hus og have, er det jo fint. Men hvis du drømmer om afslapning og ferie, kan det hurtigt blive et mareridt, og jeg tror, at mange brækker halsen, hvis de absolut skal i sommerhus hver ferie, fordi huset skal passes, siger hun og understreger, at det derfor er vigtigt, at I taler om, hvilke forventninger og ønsker I har, inden I beslutter jer for, hvilket sommerhus I skal købe.

3) Det behøver ikke at være så dyrt

Et sommerhus er selvfølgelig en ekstra udgift, men det er måske lettere at få råd til, end du lige går og tror. Nye låneregler gør det nemlig muligt at finansiere op til 75 procent af prisen på et sommerhus med et realkreditlån, hvor det tidligere kun var 60 procent. Det betyder, at du – i løbet af lånets løbetid på 30 år – kan spare cirka 100.000 kroner før skat, hvis du køber et sommerhus til 1 million kroner. Ifølge Arbejdernes Landsbank kommer et sommerhus til 1 million kroner til at koste dig cirka 4.700 kroner før skat om måneden, hvis du lægger fem procent i udbetaling (myndighedskrav) og finansierer huset med et fastforrentet realkreditlån med afdrag og et variabelt forrentet banklån (beregningen er vejledende og bygger på forudsætninger, som er individuelle fra kunde til kunde. Husk at få lavet en personlig beregning hos en af bankens rådgivere). Synes du stadig, at det lyder dyrt? Så overvej at lede efter et billigere hus, end det du lige har i tankerne. Sommerhuse findes i alle prisklasser, og der er stor forskel på priserne alt afhængigt af, hvilken kommune huset ligger i. For eksempel får du dobbelt så meget sommerhus for pengene i Kalundborg som i Gribskov Kommune, viser tal fra Arbejdernes Landsbank. Læs mere om sommerhuspriserne i de enkelte kommuner på Al-bank.dk/prisudviklingsommerhuse.

4) Dine børn får et tættere forhold til naturen

Hvis du bor i byen, er det måske begrænset, hvor meget dine børn ser til skoven, vandet og stranden. Men danskerne er faktisk rigtig glade for naturen. Således viser undersøgelsen fra Arbejdernes Landsbank, at over halvdelen af danskerne foretrækker et sommerhus tæt på skov, natur og vand. Ifølge Kim Rasmussen, der er lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, er netop det at være tæt på naturen vigtigt for børn. Som en del af et feltstudie har han bedt en række børnehavebørn om at fotografere noget, der gjorde dem glade. Alle børnene kom tilbage med mindst ét fotografi af enten en blomst, et træ eller en busk.
- Studiet viser, at børn sætter pris på ’det grønne’, og jeg mener, at naturen både giver dem en masse sanseoplevelser og en praktisk viden. Vi er nødt til at gøre dem opmærksomme på, hvor vigtig naturen er, så de kan få respekt for den, siger han.
Det er børnepsykolog Margrethe Brun Hansen enig i, og derfor kan det være en god idé at investere i et sommerhus, mener hun.
- I sommerhuset kan du og dine børn følge årstidernes skifte og naturens gang. I kan observere, hvordan det samme træ går fra at være nøgent om vinteren til at få knopper i foråret og endelig blive helt grønt om sommeren – og det kan give børnene en større forståelse og et tættere forhold til naturen, siger hun.

5) I kan nemt give jer selv et pusterum fra hverdagen

Der er ingen, der siger, at sommerhuset kun kan bruges i ferierne. Hvis huset ligger tæt på jeres helårsbolig, kan I sagtens pakke bilen fredag eftermiddag og tage på en lille weekendtur. Den mulighed er der tilsyneladende mange, der synes, er fristende. I hvert fald viser undersøgelsen fra Arbejdernes Landsbank, at halvdelen af danskerne ikke vil køre mere end 100 kilometer for at komme i sommerhus, og spørger man børnepsykolog Margrethe Brun Hansen har den korte distance da også nogle fordele.
- Når vores sommerhus ligger i nærheden af vores helårsbolig, har vi en unik mulighed for at tage lidt væk fra det hele og få et break fra hverdagen, uden at det behøver at værre et større projekt. Hvis vejrudsigten for eksempel lover fuld sol en weekend, kan man spontant pakke bilen og tage af sted, og selvom det kun er et par dage, kan man nærmest få følelsen af at være på ferie og komme hjem med nyt overskud, siger hun.

6) Det bliver (måske) lettere at lægge iPad og telefon væk

Telefoner og iPads er blevet en fast del af hverdagen for mange børnefamilier, og det er uden tvivl praktisk, at børnene kan underholde sig selv af og til. Men når du endelig har ferie og god tid til dine børn, vil du måske gerne have dem til at lægge iPad’en lidt væk. Det kan dog være svært for børn at forstå, at reglerne pludselig ændrer sig, bare fordi det er ferie, og derfor kan det ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen hjælpe at skifte omgivelserne ud, hvis du gerne vil skrue ned for skærmtiden.
- Når man tager i sommerhus, er det et nyt kapitel, og det er helt naturligt, at der er nogle andre regler dér end derhjemme. Derfor synes jeg, at man skal spørge sig selv, hvilke ønsker og forventninger man har til sine ferier, allerede når man køber sommerhuset. Hvis du for eksempel drømmer om, at iPad’en og telefonen ikke kommer til at fylde så meget, så lav en regel om, at i sommerhuset spiller I kun en halv time om dagen. Børn elsker regler, så længe reglerne er til at forstå, siger hun og understreger, at jo tidligere I laver reglerne, jo lettere bliver det for børnene at acceptere dem.

7) Familien bliver bundet sammen

For mange familier bliver sommerhuset et sted, de kommer år efter år. Måske går huset endda i arv fra en generation til en anden. Huset bliver derfor et sted fuld af minder, og det kan være med til at binde familien sammen, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen – især hvis børnene kommer der allerede som helt små.
- Når man har et familiesommerhus, hvor man kommer jævnligt, får man skabt en masse kollektive minder. Man får en fælles historie og en fælles tilknytning til huset, og for nogle familier kan den årlige sommerhustur være med til at holde dem sammen, siger hun og tilføjer, at I som forældre dog er nødt til at acceptere, at der måske vil komme perioder, hvor jeres børn ikke gider med.
- I nogle livsfaser – særligt omkring puberteten – er der en risiko for, at jeres børn ikke synes, at det er særligt spændende at tage i sommerhus. Men lad være med at sælge huset af den grund. I stedet kan I for eksempel invitere dit barns kammerat med på turen eller lade dit barn blive hjemme – og bare vent! Ofte går der kun et par år, før børnene vender tilbage, og når de engang selv får børn, vil de sikkert elske at tage børnene med og vise dem deres gamle sommerhus.

Artiklen er bragt i samarbejde med Arbejdernes Landsbank – den bank, som danskerne har kåret til deres foretrukne ni år i træk.