8 råd fra hudlægen: Sådan beskytter du dit barn mod solen

8 råd fra hudlægen: Sådan beskytter du dit barn mod solen

Børns hud er tyndere og finere end voksnes – og dermed også langt mere sårbar over for sol. Se med her, hvor hudlæge Katrine Elisabeth Karmisholt deler ud af sine bedste råd til, hvordan du beskytter dit barn mod de skarpe stråler sommeren igennem.

Den dejlige, danske sommer indbyder til masser af sjov udendørsleg! De fleste børn elsker at løbe, klatre og opdage under åben himmel, og er vejret tilmed godt, kan størstedelen af dagen snildt foregå i haven, på legepladsen eller stranden.

Men det lækre vejr har også en bagside. Mere tid under åben himmel betyder også flere timer i solen – og det kan være skadeligt for dit barns hud. Små børn har en særligt sart og fin hud, som er ekstra udsat, når solens stråler bager. Derfor er det vigtigt med gode solvaner tidligt i livet.

Vi ved, at skygge, tøj og solcreme er en del af løsningen. Men fra hvilken alder bør man smøre sit barn ind? Hvor ofte skal man gøre det? Og hvad kan man ellers gøre for at solsikre? Vi har talt med overlæge ved Bispebjerg Hospitals Hudafdeling og konsulent hos Nage, Katrine Elisabeth Karmisholt.

Katrine Elisabeth Karmisholt (Farve).jpg

Katrine Elisabeth Karmisholt, Overlæge, ph.d., foto: Krestine Havemann

1. Hvorfor er det så vigtigt at beskytte børn mod sol?

- Videnskabelige studier viser, at der er flere tilfælde af modermærkekræft hos personer, der har fået solforbrændinger som barn, end hos dem som ikke tidligere er blevet forbrændt. I barndommen er man generelt ekstra sårbar over for UV-strålernes skadelige effekt på huden, og derfor er solbeskyttelse særligt vigtigt, når man er barn og ung.

 2. Hvad er det, der gør, at børns hud er mere udsat end voksnes?

- Børns hud er tyndere og indeholder mindre melanin, som ellers er hudens egen solbeskyttelse. Det betyder, at UV-strålerne fra solen når mere i dybden hos børn. Samtidig er deres immunsystem endnu ikke færdigudviklet, og så kan huden ikke i lige så høj grad reparere de UV-skader, solen forårsager.

Læs også: 10 veje til at give dit barn fysisk omsorg (annonce)

3. Kan man ikke bare bruge samme solcreme til voksne og børn?

- Det anbefales, at man bruger vandfast solcreme med høj faktor, som beskytter mod UVA- og UVB-stråler, til børn. Der er udviklet specielle børnesolcreme, der egentlig giver samme beskyttelse mod solen, men ofte også indeholder færre af de stoffer, som kan være allergifremkaldende. Nogle af de vandfaste solcremer, der er lavet til børn, kan give et hvidligt skær, og derfor foretrækker nogle voksne at bruge en anden variant til sig selv.

4. Hvor ofte skal man smøre sit barn ind i solcreme?

- En god huskeregel er, at man skal beskytte sig mod solen, når UV-indekset er over tre. I Danmark er det typisk i perioden fra april til september – og især mellem kl. 12 og 15. De områder på kroppen der ikke kan dækkes af tøj, bør smøres ind to gange ca. 20 minutter før, man går ud og derefter hver anden time. Hvis solcremen bliver gnedet af, eller barnet har badet eller svedt, skal der påføres solcreme igen.

5. Er der forskel på, hvilken beskyttelse man skal bruge, når man er på stranden vs. i haven?

- Når man er ved stranden, skal man være opmærksom på, at solens UV-stråler også reflekteres fra vand og sand, så her er skygge, tøjbeskyttelse og solcreme ekstra vigtigt. Dertil kommer selvfølgelig også, at børnene ofte leger i vandet, hvor solcremet kan vaskes af, eller bliver tørt af i håndklædet, når de kommer op. Det er derfor en god idé at smøre ind af flere omgange, når man bruger dagen på stranden.

6. Hvad skal man være opmærksom på, når man vælger solcreme til sit barn?

- Faktisk bruger rigtig mange forældre for lidt solcreme, når de smører børnene ind. Til en hel børnekrop skal der benyttes, hvad der svarer til en børnehåndfuld – ca. 20 ml. Sørg også for at vælge en variant, der er rar at smøre ud. Den bedste solcreme er den, der rent faktisk bliver brugt!

7. Fra hvilken alder skal man begynde at smøre sit barn ind i solcreme?

- Solbeskyttelse til børn er først og fremmest at holde dem i skygge og sørge for tøj og hat, der beskytter. Ansigt og hænder, som typisk ikke kan dækkes af tøj, skal man smøre med solcreme, når barnet er ude i solen. Det kan påføres ned til 6-månedersalderen. Spædbørn, der ikke kan kravle eller gå, skal altid holdes helt væk fra direkte sollys.

Læs også: Derfor er berøring så vigtigt for dit barn (annonce)

8. Andre gode solvaner?

De fire solråd gælder også for børn og unge; siesta (hold dig væk fra solen mellem kl. 12-15), solhat, solcreme og sluk solariet. Tøj med UV-filter er også en rigtig god måde at beskytte børn, der leger ude og i vand, fra solens skadelige stråler. 

 

Tekstbillede.jpg

  1. Anthelios Børn Sollotion SPF50+
  2. Anthelios Ultralet Creme SPF50+ (Til voksnes ansigt)
  3. Anthelios Børn Wet Skin Sollotion SPF50+
  4. Anthelios Baby Lotion SPF50+ (for indirekte soleksponering fra 6 mnd)
  5. Anthelios Børn Solspray SPF50+

Børnesolcreme med høj beskyttelse

Når du skal vælge solcreme til dit barn, har både alder, behov og jeres program for dagen betydning. Sammen med La Roche Posay har vi samlet fire gode varianter – med hver deres fordele:

Anthelios-serien er skabt til børns sensitive hud med meget høj fotostabil og bredsprektret beskyttelse. Alle produkter er testet under dermatologisk kontrol, lette at påføre og uden parfume.

 

Anthelios – Baby lotion SPF50+

Solcreme med meget høj beskyttelse til børn fra alderen 6 måneder. Baby lotion SPF50+ er skabt til indirekte soleksponering, er vandresistent og kan både bruges i krop og ansigt.Anthelios-Baby-Sunlotion..jpgAnthelios – Børn Solspray SPF50+

Nem og praktisk spray til børn fra 3 år. Børn Solspray SPF50+ er både sved-, sand og ekstra vandresistent og giver samtidig meget høj beskyttelse. Den er derfor rigtig god til eksempelvis strandturen, eller når der skal leges i haven.La-Roche-Posay---solspray.jpgAnthelios – Børn Wet Skin Solution SPF50+

Wet Skin Solution SPF50+ er lavet til børn fra 3 år. Produktet er særligt tilpasset børns aktivitetsniveau og er ekstra vandresistent. Den kan påføres på både tør og våd hud og er super smart til dage, hvor I skal bade og være i vandet over flere omgange.La-Roche-Posay-Anthelios-–-Børn-Wet-Skin-Solution-SPF50+.jpgAnthelios – Børn Sollotion SPF50+

Sollotion SPF50+ føles fløjlsblød på huden. Den er egnet til børn fra 3 år og er let at påføre, ekstra vandresistent og naturligvis uden parfume – ligesom resten af Anthelios-serien.La-Roche-Posay---Anthelios-–-Børn-Sollotion-SPF50+.jpgLæs mere om La Roche Posays udvalg af solcremer her

Pssst … Husk også at passe på dig selv!

Med Anthelios Ultra Light SPF50+ er du sikret høj solbeskyttelse til dit ansigt og den sarte område ved øjnene. Solcremen er uden parfume, føles let på huden og efterlader ingen hvide mærker.

OPDAG LA ROCHE-POSAYS SOLSORTIMENT HER.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommer og Solfaktor og solcreme