8 tips: Sådan taler du med din partner om økonomi – uden at skændes

Går bølgerne højt, hver gang du og din partner taler om penge? Her får du eksperternes råd til, hvordan I bedst tager den svære snak.

Forestil dig, at du og din partner skal have en hyggelig aften. Ungerne er lagt i seng, stearinlysene er tændt, rødvinen er skænket, og nu har I masser af tid til virkelig at få talt sammen om alt det, I ikke når at tale om, når hverdagen suser forbi. Din partner åbner samtalen:

’Nå, skal vi kigge lidt på vores budget og vores pensionsopsparing, skat?’

… Nej vel? Økonomi er altså bare ikke særlig romantisk at tale om. Og ikke nok med at pengesnakke kan virke usexede – for mange af os er de også svære at tage. For det, der begynder med et forsigtigt spørgsmål om penge og prioriteringer, kan hurtigt udvikle sig til et stort skænderi.

Det fortæller både personlig rådgiver Daisy Løvendahl og parterapeut Ingrid Ann Watson. De oplever begge, at mange af de par, de rådgiver, har svært ved at tale om penge, og at de ofte forsøger at undgå økonomisnakkene – enten fordi de ikke bryder sig om dem, eller fordi de simpelthen tænker, at de ikke er vigtige.

Men den går ikke. Ifølge Daisy Løvendahl og Ingrid Ann Watson er vi nødt til at tale om økonomi med vores partner – og det er Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, helt enig i. Her giver de tre eksperter otte gode tips til, hvordan du gør det.

1) Tag snakken, inden problemerne opstår

Netop fordi økonomi kan føles som et svært emne, vælger nogle par at gå i en stor bue uden om det. Men det skal man passe på med. En af de største årsager til, at økonomisnakken bliver vanskelig, er nemlig – ifølge de tre eksperter – at vi ofte tager den for sent.

- I stedet for at tage en bevidst samtale om økonomi, har vi en tendens til at tumle ind i dem. Vi udskyder snakken, til der er et reelt problem, siger Daisy Løvendahl, der mener, at mange problemer kan undgås, hvis man taler om dem på forhånd. Hun anbefaler derfor, at du og din partner taler om økonomi allerede i starten af jeres forhold.

2) Husk, at økonomi er et fælles projekt

Måske synes du, at økonomi er dødsygt, mens din partner elsker at fifle med tal. Er det tilfældet, kan det selvfølgelig være fristende at lade din partner stå for jeres daglige økonomi, og det er der intet galt i, mener privatøkonom Brian Friis Helmer – så længe I husker, at I begge har et ansvar.
- Jeg oplever ofte, at det er den ene i forholdet, der er hovedansvarlig for at følge op på budgetter og betale regninger, og det er helt fint. Man deler jo også andre praktiske opgaver som madlavning og rengøring mellem sig. Det vigtigste er bare, at den ene ikke melder sig fuldstændig ud, for begge er ansvarlige for, at økonomien fungerer, siger han.

3) Juster jeres budgetter løbende

Både du og din partner udvikler sig med tiden, og det samme gør jeres behov, drømme og økonomiske situation. Derfor er det vigtigt, at I taler om økonomi løbende. Daisy Løvendahl foreslår, at I for eksempel tager én stor snak årligt.
- Sæt jer ned, kig på det store Excelark og få et overblik. Hvor mange penge har I, og hvad vil I gerne bruge dem på? Når I tager den slags snakke, styrker I fællesskabet og er med til at sikre, at I har et fælles mål og en fælles retning, siger hun og tilføjer, at det selvfølgelig er vigtigt løbende – for eksempel en gang om måneden – at tjekke op på, hvordan det så går med jeres økonomiske planer og budgetter, og om de skal justeres.

4) Drop millimeterdemokratiet

Din partner drømmer måske om at komme på en fed rejse. Du vil hellere bruge penge på en masse nyt, dyrt tøj til børnene. Hvis I ikke er enige om, hvordan I skal bruge jeres penge, kan det let lede til irritation. For at undgå det, kan I overveje at dele jeres økonomi lidt op, foreslår Ingrid Ann Watson.
- Der er ingen, der siger, at I nødvendigvis skal dele alle udgifter fuldstændig lige. Hvis du for eksempel rigtig gerne vil ud og rejse, men din partner ikke synes, at det er så vigtigt, kan I overveje, om du så skal betale lidt mere af rejsen. På samme måde er der måske ikke nogen grund til, at I får nøjagtig samme rådighedsbeløb til jer selv hver måned, hvis den ene af jer ikke har brug for så mange penge. Det vigtigste er, at I hver især får opfyldt jeres ønsker og behov – ikke at I får præcis det samme, siger hun.

5) Forbered jer på fremtiden

”Hvad sker der rent økonomisk, hvis vi bliver skilt?” og ”Hvad sker der, hvis en slægtning dør, og en af os arver nogle penge?” Det er nok ikke umiddelbart de letteste spørgsmål at tage op, men ikke desto mindre er det vigtigt at forberede sig på fremtidens scenarier.
- Skal I have en ægtepagt? Hvornår og hvordan vil I skrive testamente? Vil I dele en eventuel arv? Der er mange store beslutninger, der skal træffes, når man taler om økonomi, og det er ikke altid nemt. Men en ting er sikkert; det er langt lettere at gøre det, når I er gode venner og vil hinanden det bedste, end når I står midt i en krise og er vrede og kede af det, siger Ingrid Ann Watson.

6) Vælg det rette tidspunkt til samtalen

Som med alle andre svære samtaler er det en god idé at gemme økonomisnakken til et tidspunkt, hvor I har tid og overskud til den.

- Sæt god tid af, sørg for at børnene sover eller bliver passet og læg alle andre ting væk et øjeblik. Så kan I komme i dybden uden at blive afbrudt, og det er langt nemmere at få en god snak, hvis I har overskud, end hvis I er stressede og trætte, siger Daisy Løvendahl.

7) Find æggeuret frem, hvis tonen bliver hård

Oplever du, at økonomisnakken er ved at udvikle sig til et økonomiskænderi, så stop engang. Tag kontrol over situationen i stedet for at lade samtalen løbe af sporet. Ingrid Ann Watson foreslår, at du og din partner for eksempel finder æggeuret frem og på skift får tre minutter til at tale – uden afbrydelse.
- Det kan være enormt frustrerende at blive afbrudt hele tiden, og ved at bruge æggeuret kan I styre samtalen og sørge for, at den ikke spidser til. Det er selvfølgelig vigtigt, at I lytter til hinanden, og det er en rigtig god idé at starte sine tre minutter med at imødekomme sin partner og give udtryk for, at man har hørt, hvad partneren har sagt, siger hun.

8) Skriv ned, hvad I bliver enige om

Når I har haft en snak om jeres økonomi, kan I overveje at notere, hvad I er blevet enige om. På den måde kan I forsøge at sikre, at der ikke er nogen misforståelser, og så kan I altid vende tilbage til jeres notater, hvis der opstår uenigheder eller tvivl senere hen.
- Nogle par vil måske synes, at det ikke er nødvendigt at tage referater, men det er altså bare en rigtig god måde at sikre sig, at man rent faktisk er enige om det, man tror, man er enige om, siger Ingrid Ann Watson.

Artiklen er bragt i samarbejde med Arbejdernes Landsbank – kåret som danskernes foretrukne bank 9 år i træk: www.al-bank.dk