Aflevere barn i børnehave
SPONSORERET indhold

Sådan afleverer du uden gråd

Hvem har ikke stået med et grædende barn, der nægter at sige farvel i børnehaven om morgenen? Få børnepsykologens bedste tips til, hvordan du giver dit barn en god start på dagen.

Af:: Rie Helmer Nielsen Foto: Nimastock
04. jan. 2011 | Børn | Vores Børn

Yndlingspædagogen er syg, bedstevennen på ferie, og du står på stuen i dit barns børnehave og spejder febrilsk rundt efter en, som du kan aflevere dit snøftende barn til – på den hyggelige og trygge måde. Den unge pædagogmedhjælpervikar er alene på stuen og har travlt med at trøste et andet lille barn. Du skæver til uret, kan se, at du er ved at komme for sent på arbejde.

Men hvordan kan du gå fra dit lille pus, som nu ikke bare snøfter længere, men klamrer sig tudbrølende til dit ben? Det er drønsvært, medgiver børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

“Som mor eller far får man nemt oplevelsen af, at man svigter, og det sætter sig i ens opsparede lager af dårlig samvittighed,” siger hun.

Selv om hendes egen søn for længst er blevet voksen, kan hun sagtens huske den fornemmelse i maven, som opstår, når man forlader børnehaven efter en dum aflevering. Hun hævder dog samtidig, at sådan en rigtig øv-dag faktisk kan gå hen og blive en stor gave til både dig og dit barn. Det kræver imidlertid, at vi forældre er parate til at erkende, at livet ikke kun består af solskinsdage.

LÆS OGSÅ: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?

“Nogle dage i livet er altså bare træls, og vi skal passe meget på, at vi ikke gør alt for meget for at skåne vores børn for modgang og regnvejrsdage,” siger børnepsykologen.

Det lyder jo meget rigtigt i teorien, men er svært at praktisere, når man står i børnehaven om morgenen med en lille, træt og ulykkelig størrelse, der spejder efter sin bedste legekammerat. Også selvom man har rustet sit barn til at begynde i institution.

“Åh ja, så står man der og er lige ved at græde med. Men det er lige nøjagtig det, man skal lade være med,” siger Margrethe Brun Hansen. I stedet kan du vende situationen om og sige til dit barn: ‘Nå, Johan kom ikke i dag, men det bliver spændende at høre i morgen, hvad han mon har lavet, siden han ikke er her.’

Du kan også prøve at aflede opmærksomheden med en bog, finde en gruppe børn, som dit barn kan lege med, eller en pædagog, der har tid til at vinke, råder børnepsykologen. Det vigtige er nemlig ikke, hvor ked af det dit barn bliver, men hvor meget du selv giver udtryk for, at det her er en katastrofe.

Derfor er det også en god øvelse at tvinge dig selv til at se øv-dagen som en gave til dit barn – som en mulighed for at gøre og tænke tingene lidt anderledes, end I plejer. Og så kan du bagefter sætte dig ud i bilen og tude.

Savn er en del af livet

“Vend situationen på hovedet, og tænk: Hvor slemt er det, at min søn har en bedsteven at savne? Det er jo faktisk ikke slemt, men godt, for hvis din søn ikke var trist den ene dag, ville han ikke opleve lykkefølelsen, når Johan var tilbage i børnehaven næste dag,” siger Margrethe Brun Hansen. Det er op til os forældre ikke at gøre det så dramatisk. Savn og sorg er en del af livet, og det kan prøve at huske dig selv på det, råder hun.Det er faktisk en af de vigtigste ting at arbejde med for nutidens samvittighedsplagede, travle og nogle gange overbeskyttende forældre, mener den erfarne børnepsykolog.Det kan du for eksempel gøre ved at spørge dig selv: ‘Ville jeg hellere have, at mit barn ingen venner havde? At han var ligeglad med, hvem der var I børnehaven?’ Nej vel? I stedet for at få ondt af dit barn og af dig selv, så benyt dig af chancen for at lære dit barn noget om livet. Tænk på, at dit barn ikke kan forstå, hvad savn er, før han selv har oplevet det. Og ja, savn gør ondt, men det er også forudsætningen for at opleve kærlighed og glæde.

De gode alternativer

Men hvad gør du så, når du står nede i institutionen med et grædefærdigt barn, og en chef, der forventer, at du er på arbejde om et kvarter? Det har Margrethe Brun Hansen selvfølgelig også et par gode bud på.Som tidligere nævnt er det godt at tænke I alternativer. Er bedstevennen der ikke, er der måske en sjov leg i gang, som du kunne hjælpe dit barn ind i. Sørg også for ikke at gøre dramaet større, end det er. Lad være med at se trist ud eller gå med på, at det er forfærdeligt, Johan er syg. Det kan være, at det føles som hykleri indvendigt, fordi dit eget hjerte er ved at briste.Men tænk på, at du lige netop nu hjælper dit barn til at udvikle sig og giver det noget livserfaring, som det ikke kan få på andre måder. Dit barn lærer, at der ER dage, som ikke er drømmedage. Og at man overlever fint alligevel. Så selv om du rent faktisk ER ved at tude, så prøv i stedet bare at konstatere: ‘Det er da en dum dag i dag, når Johan ikke er her’. Og lad det så være godt med det.For selv om dit barn græder utrøsteligt, når du går, går de færreste børn grædende rundt en hel dag i børnehaven. Og hvis det endelig skulle ske, bliver du nok ringet op! Med andre ord kan du som udgangspunkt regne med, at hvis telefonen ikke ringer, har dit barn det godt. Så drop mavepinen, bed en pædagog om hjælp, og kom afsted på arbejde, råder børnepsykologen.

Sjovt at have vikar

Hvis det nu ikke er vennen, men yndlingspædagogen, som er syg eller har en fridag, hvad så? Også her er det en god idé at prøve at vende situationen om. Her har dit barn en unik chance for at lære noget om, hvordan man gebærder sig socialt, hvordan man indynder sig hos en ny voksen, og hvordan man kontakter folk, som man ikke kender.“Det værste, der kan ske, er, at dit barn har en dag, hvor han savner lidt. Det bliver måske ikke verdens bedste dag, men den kan sagtens blive okay,” beroliger Margrethe Brun Hansen. Som eksempel fortæller børnepsykologen, at hun flere gange har oplevet børn, der ligefrem udnytter, at der er en ny vikar i børnehaven.Når først mor er gået, og den værste gråd er stilnet af over, at det ikke er yndlingspædagogen Ruth, der er med til at vinke farvel i dag, sker der ofte det, at børnene begynder at drille vikaren. For eksempel har Margrethe Brun Hansen flere gange oplevet børn, der bilder vikaren ind, at de gerne må spise frugt før madpakkerne, at de altid må få saftevand i stedet for vand, at det plejer at være Ruth, der rydder op. De udnytter med andre ord situationen og hygger sig sammen over, at de kan få den nye pædagog på dybt vand ved at bilde hende noget ind. En side af børnehavedagen, som vi forældre sjældent får indblik i.

Rund lige pædagogen

Til gengæld får vi ofte bekræftet den dårlige samvittighed, når vi henter vores guldklumper igen. For selv om dagen kan være forløbet fint, begynder mange børn alligevel at græde, når de ser mor. Det kan være, fordi barnet har brugt kræfterne på at lære nye voksne eller børn at kende. Det kan også være, at dit barn bare kan mærke, at her er chancen for at få lidt ekstra omsorg. Eller også er dit barn bare træt sidst på eftermiddagen. Uanset hvad grunden er, råder Margrethe Brun Hansen til, at du lige runder pædagogen og spørger, hvordan dagen har været, før du tager barnets dårlige humør for pålydende.Og lad nu være med at starte med at sige: ‘Du ser vel nok trist ud – er det fordi, du har savnet mor hele dagen?’, understreger børnepsykologen. Sig i stedet: ‘Hvad er det for en lille træt mand, der kommer der? Er du ked af noget?’ “Spørg, men lad være med at give barnet svaret,” råder Margrethe Brun Hansen. Det er fint at tage udgangspunkt i, at barnet er træt eller trist lige nu – men ikke at tolke hele dagen på basis af lidt dårligt humør sidst på dagen.

Forståelig smerte

Selv om du følger alle de gode råd fremover, er der ingen garanti for, at du slipper helt for den dårlige samvittighed. Men hvorfor er det så svært for mange af os at overlade pasningen af vores børn til børnehaven uden at blive forfulgt af dårlig samvittighed?

Det er, fordi vi inderst inde godt ved, at vores barn er afhængigt af, at de voksne i institutionen kan læse barnet, mener Margrethe Brun Hansen. “Vi er jo vores børns advokater, så det er en helt forståelig smerte,” siger hun.

Men hvis du som udgangspunkt er tryg ved daginstitutionen, pædagogerne og den pædagogiske linje – jamen, så er det helt okay for dit barn at være I børnehave, også på en øvdag.

LÆS OGSÅ: Indkøring: Benediktes første uge i vuggestue

LÆS OGSÅ: Skovvuggestue eller Rudolf steiner?